U BiH u pripremi nacrt zakona kojim se želi regulisati tržište kriptovaluta

U potpunosti prenosim članak sa Klix.ba koji je upravo objavljen!

Let the games begin…

Finansijski stručnjak Vedad Mešanović bit će na čelu sektora Saveza za bolju budućnost koji će u narednom periodu raditi na izradi prijedloga zakona koji će prvi put pokušati regulisati oblast kriptovaluta u Bosni i Hercegovini.

Već godinama veliki broj građana Bosne i Hercegovine učestvuje u trgovini i “rudarenju” kriptovaluta, naročito u trenucima kada vrijednost većine valuta raste, kao što je sada slučaj.

Mešanović nam je kazao da SBB planira osnivanje sektora za tehnološki i ekonomski napredak i modernizaciju tržišta, koji bi vodio upravo on. Spomenuti sektor će, između ostalog, predlagati određene zakone u vezi s kriptovalutama.

Državni zakoni ne prate razvoj tržišta kriptovaluta i većina onih koji su uložili određene iznose novca kroz direktnu kupovinu ili “rudarenje” suočava se s blokadama bosanskohercegovačkih banaka prilikom transakcija, odnosno povlačenja novca s kripto berzi.

“Upotreba i rad sa kriptovalutama nisu uređeni trenutnom važećom zakonskom regulativom u Federaciji BiH. Pitanje upotrebe digitalnog novca i kriptovaluta predstavlja poseban izazov i u drugim uređenim finansijskim sistemima, osim u slučajevima kada centralne banke emituju kriptovalute”, rekli su nam iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

U Bosni i Hercegovini godinama nije bilo naznaka da se uopće razgovara o regulaciji tržišta kritpovaluta i pitanje je da li će državni parlamentarci biti spremni napravit iskorak u tom smislu, bez obzira na inicijativu SBB-a.

“Moj će posao biti da pripremim nacrt tog zakona, da razradim detalje kako bismo mogli na najbolji način ovdje dovesti veliki broj kompanija i poduzetnika koji bi ovdje plaćali poreze, to jeste da stvorimo prihvatljiv ambijent. Tim nacrtom posao SBB-a će biti da iskoristi svoje snage da predloži taj zakon i da se izglasa”, istakao je Mešanović.

Podsjećamo, Mešanović je nedavno uvršten na Forbesovu listu 30 najutjecajnijih ljudi mlađih od 30 godina.

U Srbiji i Hrvatskoj već su doneseni propisi koji su u određenoj mjeri regulisali tržiše kriptovaluta. Naši istočni susjedi u decembru prošle godine donijeli su Zakon o digitalnoj valuti, koji će se primjenjivati od juna 2021. godine, a kojim se uređuje oblast kriptovaluta s ciljem zaštite privrede i građana. Zakon je uveo rješenje kojim se sama kupovina neće oporezovati, ali hoće svaka kapitalna dobit s 15 posto. U tom smislu porez će plaćati i oni koji se bave “rudarenjem” kriptovaluta.

U Hrvatskoj kriptovalute ne smatraju novcem, međutim, djelimičnu regulaciju su izvršili kroz Zakon o porezu na dohodak po osnovu kapitalne dobiti. Trgovci kriptovalutama dužni su na kapitalnu dobit platiti 10 posto poreza plus prirez koji je specifičan za svaki grad.

1 Like

Fino su ovo upakovali, znaju da kod nas svaka druga kuća sad rudari… e moj Fahro i Mešanoviću, ne radi se to tako.

Naš narod je toliko izrevoltiran da će prije baciti karte u smeće nego plaćati porez na rudarenje, pa vi stvarno niste normalni.

Sreća pa ne rudarim, ali da rudarim, prodao bi sve karte i radio rent a hash vani, gdje ne bi imali uvid šta rudarim i koliko rudarim.

F U J vam je ideja ako ćemo iskreno…jer ovdje se iz aviona vidi da ste nanjušili pare, a ne znate kako drugačije naplatiti.

:slight_smile: sretno rudarima, trebaće vam

4 Likes

You gotta love Klix komentare

image

image

image

image

image

3 Likes

Nisam znao da je Vedad u DASH tehnologiji, tačnije u RXC tehnologiji :slight_smile:

Zanimljivo, pitam se zna li da je naš prvi BiH kripto upravo zasnovan na DASH tech, ali bez “super blokova” na početku u kojem su mnogi uzimali pare nizašta… a DASH masternode vlasnici ih podržavali i dijelili profit…

Mi smo Super blokove ugasili dok se god ne ustanovi prava BiH kripto fundacija koja bi imala cilj pomoći BIH kripto projektima.

I meni je bilo interesantno kad sam vidio.

Al vidiš po opisu posla da je on “in it for the money” :slight_smile:

1 Like

Što znači da nećemo moći raditi zajedno, jer sami RXC je tu for the tech.

:slight_smile: baš zanimljivi događaji

1 Like

Obzirom da si imao feature u AVAZu, i fino naglasio Crypto.ba zajednicu, bilo bi JAKO čudno da te Vedad ne kontaktira za koautorstvo zakona :sunglasses:

Ma kakvi, niko me nije kontaktirao jer pretpostavljaju moj stav.

Zamisli ovog Vedada, hoće da reguliše kripto valute u BiH, a nije se udostojio doći na Crypto.ba forum pa sa nama malo popričati, pojesti šta kašikom :smiley:

1 Like

Pa u sustini porez na rudarenje je uobicajena praksa u vecini zemalja. U nekima cak imas i porez na dobit iz staking-a, koja se tretira istom stopom kao iznajmljivanje neke robe (recimo stan po kirijom). Vazno je dobiti zakon i na neki nacin “legalizovat” kripto-pricu, a ako porezi na dobit iz trading-a ostanu oko nekih 10-15% to uopste nije lose. U austriji ili njemackoj nemas poreza na dobit od kripto-valuta nakon godinu dana. Znaci, danas si kupio recimo ETH, nakon godinu prodas, i to je bez poreza. Ako prodas prije onda te sleduje porez od 27,5 %.

1 Like

U većini zemalja, da normalnih zemalja!

Nemojte da se zavaravamo da smo mi normalna zemlja, ovdje politika služi da ne radi u korist građana, tako da ne znam zašto neke čudi revolt kripto frikova u BiH?

U većini država koje su na neki način regulisali kripto, jedan od detalja su da ako držiš kripto valute više od godinu dana, da onda ne plaćaš porez na isti (koliko vidim ovdje se ne spominje taj detalj).

Ja stvarno nemam ništa protiv regulacija, ali toliko smo puta izvisili od strane naše vlasti da više ne računamo na njih kad su u pitanju regulacije u pravom smislu.

3 Likes

Pa ako budu pametni napravit ce takav zakon da ce se meni isplatit, koji sam u austriji, otvorit bankovni racun u BiH, isplatit kripto na racun u BiH, i platit poreze u BiH. Valjda su svjesni milijardi koje vise po svijetu a mogu lako da se operezuju u nasoj zemlji.

2 Likes

Baš tako, ne razmišljaju u tom smjeru.

Jer toliko smo zaostali, da nas jedino neki “ludi” zakon može spasiti, tipa… kao što je Estonija ili Litvanija uradila, tj. olakšice za firme koje se bave kripto valutama.

Pogledajte samo koliko mjenjačnica je otvorilo svoje firme u Estoniji :smiley:

Umanjiti poreze na kripto valute i sve vezano za njih, te omogućiti stranim firmama da otvore sjedišta ovdje uz neka birokratska olakšanja.

Mi se ne ne znamo kruha nasjesti u pekari, činjenica!

3 Likes

Drug moj, mala smo mi zemlja da bi mogli donositi zakone kako mi zelimo. Ne znam da li ti je poznato, al svaka uplata iz inostranstva se provjerava. Cak i male sume, recimo 100 €. A provjerava ih neka americka agencija - i sto je zanimljivo, ako padnes u kolo da provjere uplatu (ko je poslao kome) onda ti uzmu pare za svoj rad, i to ne malo. Tako da bi stvarno bilo veliko cudo, da se napravi brzo neki dobar zakon o kripto-valutama. Skeptican sam, al vidjet cemo.

1 Like

Ma da ovaj Vedad izvodi racionalne zakljucke i vizije ne bi bio clan SBB-a in the first place.
Trebamo se borit’ protiv ovog svim silama!

3 Likes

Kada je novac u pitanju, drzava nikada nije radila u korist svojih gradjana. Tako da nema sumnje da ce tako biti i ovaj put.

3 Likes

Pa to treba da im je cilj, privuc mjenjacnice, jer realno tolike milijarde se obrcu preko mjenjacnica parama iz inostranstva, da smo iz BiH kao privatna lica smjesni.

1 Like

Dok god naši maloumnici na vlasti ne budu mirili dva entiteta, nemamo mi šta drugo ni očekivati.

Jer dok god ovako rade, mi ćemo biti na crnim listama za svjetske berze, samim tim ne znam kako misle da profitiramo?

Uklonite entitete, jedan predsjednik i onda ganjate poreze.

1 Like

I onda kmečimo, prvi ja, kada Bazdulj kaže da je BiH propala država.

Pa šta je nego propala država? Bar, ako nista, hvala Bogu da je podijeljena pa se ovo neće moći usvojiti niti odlučiti tako lako. Tražit će odmah Srbi i Hrvati neka svoja prava tu ili neki vid prenosa nadležnosti :joy:

Što i nije loše. Zamislite da sve odluke ovako donosi “sarajevska ćaršija baaa iz gradžanske ba države baaaa”. Pa ne bismo imali šta jest.

Zamisli ti to, nanjušila banda profit i ovdje. Valja isfinancirati nova auta i nove Macbooke, da se uslikaju za stolom za Klix plaćenog članka sa laptopom :joy:

Od mene marke nećete dobiti, ma ni feninga. Svakako planiram bježat iz ove propale države, ako treba, čuvat ću krypto koji imam 10 godina dok ne odem vani i prodam fino bez naknada i poreza (ili bar platim porez normalnoj državi gdje će se iskoritit za nešto korisno) pod cijenu da riskiram pad vrijednosti valute.

1 Like

Ne brini oni se oko poreza i akciza lako dogovore…Haje što nas hoće ni krive ni dužne,ali ovim su sebi otvorili put da legalizuju novac koji su opljačkali od države…Ispašće na kraju da su ovi političari bili dugo u kriptu i sad plate porez (operu pare) i na kraju jako pametni…Uložili u SHIB-u i zaradili 1800% za 7 dana…I daju izjave na TV kad ih pitaju odakle ove nekretnine i lova…

2 Likes