Vidim ima dosta diskusije u vezi placanja poreza na crypto valute i nema nekog finalnog zakljucka koliko sam uspio primjetiti. Iskreno racunjanje poreza nema ni smisla nekog po trenutnim zakonima jer kao sto je neko gore spomenuo, porezna ne moze tacno odrediti da li je neko ulozio 50KM ili 50000KM prije nego sto je isplatio neke pare na bankovni racun. U tom slucaju postane tesko odrediti stvarnu “oporezivu” dobit te osobe. Isto tako, sta se desava u slucaju da meni neko iz porodice iz inostranstva salje oporezovan vec crypto i ja ga povlacim na svoj racun? Da li bi se to tretiralo kao poklon ili…? Kompleksna tematika stvarno i milion nekih pitanja se moze postaviti… Potreban je vjerujem mlad, tehnoloski obrazovan i stvarno kvalitetan advokat da nam olako pojasni sve to. Pozdrav svima!
A zna li neko sto sve banke vracaju wire transfere ako su sa kripto mjenjacnica.
Ja poslao wire preko kraken.com na novu banku i addiko, i oni odmah vratili nazad…
Morat cu preko bcx, iako im je fee puno velik.
Da, I ja sam se kasnije odlucio za BCX ili uzivo isplate po mogucnosti jer vecina mjenjacnica BiH tretira kao da smo Sierra Leone ili Somalia pa uopste i ne vrse uplate/isplate…
@Unive jedno malo matematičko pitanje?
Ako danas kupiš kripto za 10KM i njegova vrijednost preko noći poraste x10 i ti odlučiš da ga unovčiš. Najprostije rečeno, ti sada imaš vrijednost 100KM u kriptovaluama.
Prilikom isplaćivanja na račun, mjenjačnica i troškovi transakcije će te koštati cca. 10% (radi lakše računice). Dakle, već imaš trošak od 10KM i tebi na tvoj račun dospijeva 90KM.
Shodno tome da postoji ‘‘trag’’ kupovine kriptovalute, jer je išlo preko tvog bankovnog računa, to se tretira kao rashod pa bi porez od 10% trebao platiti na: (90-10)-10%=80-10%=80-8=72,00KM
Dakle, tebi ostaje 72KM, poreza si platio 8KM i drugih troškova u spislu transakcija i naknada 10KM.
P.S.
Ovo je samo grubi i najosnovniji primjer, najlakši za dokazivanje ‘‘porijekla’’. Mogući su tu dodatni, sitni troškovi u nakada po osnovu uplate poreza ali to smo pretpostavili u onih 10% .
Ako si kripto ‘‘dobio na poklon’’, što se poreza tiče sve što ti dospije na tekući račun je oporezivo, samo što to više nije ‘‘kripto’’ nego ostvarena novčana dobit.
Neki kažu da se do 50, 100,… maraka ne plaća porez. Nije tačno. Ne smijem sa sigurnošću da tvrdim, dok ne provjerim, ali postojale su nekakve skale u smislu do 2000000KM da se plaća 150KM poreza (to je olakšica za iznose približne toj vrijednosti). Ali, zakone mijenjaju kao čarape pa treba to provjeriti da li je aktuelno.
DAM će nam baš pomoći da nas prestanu tako tretirati.
Nelegalno registrovana mjenjačnica, fihtivna i nelegalna berza, neovlašten sakupljač ličnih podataka koji ne služe svrsi…
Paaa…vidjećemo kakve će još štete napraviti u ime ljudi koji su im povjerili podatke pa će BiH biti baš dobrodošla u svakom smislu.
Racunica ti je totalno ok po meni i slazem se da tako treba biti u trenutku kad dobijemo “normalan” zakon koji to jasno definise. Problem je po meni taj da cesto nema dokaza o kupovini ili tek o cijeni na kojoj si ti odlucio da ulozis. Porezna moze doci do tih podataka naravno ako zamoli Binance ili neku drugu mjenjacnicu za njih ali sada kada su DeFi mjenjacnice rasprostranjene i popularne to se cini skoro nemoguce, pogotovo za ljude u poreznjo sto jos misle da je Bitcoin obicna prevara ili “Masonska” zavjera Pozdrav!
Mi smo ovako tretirani vec godinama prije pojave BCX-a kad su financije i financijske aplikacije u pitanju tako da stvarno mislim da njih ne mozemo kriviti za ovo stanje. Ljudi se snalaze sa tim sto imaju na raspolaganju ipak… Isto tako svjestan sam u najmanju ruku “cudnih” zahtjeva prilikom verifikacije na BCX platforum i ne dopadaju mi se nikako da budem iskren
Što se DAM-a tiče (neću da spominjem BCX kao proizvod) volio bih, a vjerovatno i većina ljudi ovdje, da se regularno registruju kao mjenjačnica i da povedu računa o podacima (tj.da ne traže ono što im nije potrebno u te svrhe) i da više porade da postanu to kako se sada predstavljaju.
Daleko bi mi draže bilo da koristim naše firme i usluge nego strane. Državu (kada ovdje budem isplaćivao) neću zaobići ni putem domaćih ni putem stranih mjenjačnica, samo što je razlika u tome da li će još neko ovdje zaraditi na provizijama ili to ostavljamo strancima.
Do njih je, nije do mene niti vas. Lično, nemam problem zbog stranih papira i korišćenja stranih servisa. Ali, ukazujem na veliki problem koji mogu da naprave (bilo namjerno ili iz neznanja), ali je izvjestan.
Kao prvo, nisu regularni ni ovdje (zanemarujući rizike koje izazivaju kako za pojedinca, tako i za čitavu zajednicu), a da ne govorim inostrano.
Ne vidim u čemu je problem, ako imaju iskrene namjere, da se regularno registruju i igraju po zakonskim propisima, kao i da se regularno uključe u druge mreže poput Binance-a i sl.?
Previse traze informacija za verifikaciju…
5% provizija nije mala
Jbg zasad jedina opcija…
Sigurno ali eto zasad nema neke opcije pored njih i prodaje preko Pik-a. S vremenom ce sigurno zato doci i bolja konkurencija koju stvarno prizeljkujem, ne toliko zbog provizije vec vise zbog kao sto kazete previse informacija.
Ima li ijedna banka da ne vraca wire nazad na kraken.com
Nova i Addiko vracaju, iako sam govorio da cu uplatiti porez i da imam sve kripto uplate u pdf formatu…
Kraken provizija 0.1%
BCH 5%
Nisam znao da ima uopste mogucnost za isplatu preko Krakena… Da li je isplata u BAM ili ide na devizni racun? Probacu sa Intesom pa javim… Pozdrav
Ima, samo euro radi za Bosnu a ne usd. Wire transfer na devizni racun.
Haj vidi pa mi javi.
Najbolje da pitas tamo u banci, odjel za ino uplate. Oni ce odmah reci.
Nijedna banka ne prima ino kripto uplate. Poslao sam svim bankama mail.
Jedina opcija bcx i 5% feee
Sto se tice poreza, iz bcx-a su mi preporucili da platim kapitalni porez od 10%. Posto je malo veci iznos za dizanje.
Tako da cu platiti, usput moram poreznoj i bcxu da dostavim svu dokumentaciju, gdje sam kupovao i trejdao. I porijeklo tog novca sto sam koristio za uplatu.
Poslije 2017 mogu da dostavim, a prije 2017 sam holdao i trejdao preko bittrexa. A on vise ne radi na Bosnu… Fakat je ovo sve komplikovano…
Prekomplikovano, ako ćemo iskreno, ali drugačije kod nas ne može
Bas vala. Valjda ce nekad ubrzo sve ovo regulisat na pravi nacin.
Evo jos nesto da i ja ubacim.
Sta ako sam ulozio u mining recimo 50k i hocu da unovcim zaradu primjera prodam btc u vrijednosti 50k po nekom pravilu o rashodu ispada da ne treba nista platit.
Kako dokazati rashod, uredjaji, struja, odrzavanje i td.
Po gore navedenom nisam ostvario nikakav profit.
Mislim toliko pitanja a odgovore nemoguce naci pa ni od poreske vjerujem.
Cisto sam uvjeren da posjetom na navedenu adresu bi dobio samo sleganje ramenima i upucivanje na pogresne adrese.
Najbitnije da čuvaš papire tj. račune od opreme za rudarenje.
Kada je u pitanju dokazivanje, moraš imati više nego što je potrebno jer samo traže “dlaku u jajetu” da kažu moraš to platiti.
“Ažurne” informacije o toj temi (oktobar 2018):
https://unija.com/bs/kriptovalute-u-bosni-i-hercegovini/
"
…
Iz svega navedenog se može zaključiti da sticanje i držanje kriptovaluta, kao i trgovanje istim, u Bosni i Hercegovinii nije zabranjeno, već nije definisano. Sva pravna lica koja se odluče poslovati kriptovalutama u BiH posluju na sopstveni rizik, i tu se ne misli samo na finansijski rizik, već i rizik koji nosi poslovanje koje je suprotno propisima.
"
"…
Nastojimo što bolje pratiti savremene trendove od kojih bih nabrojao samo neke, najvažnije: digitalizacija finansija i pojava tzv. fintech kompanija, kriptovalute kao Bitcoin, uticaj klimatskih promjena na finansijsku stabilnost,…
"
reče guverner Centralne Banke BiH prije 7 mjeseci… i ništa…