Ma kod nas je sve toliko sporo pa i moj odgovor Dok ne dobijemo neki jasno definisan zakon najbolje je trgovat ovako “na ruke” kad god moguce a za vece isplate uplatiti neki porez mozda, i sacuvat sve te papire, zlu ne trebalo. Pozdrav!
Ovo sam pročitao nedavno, citiram:
U Bosni i Hercegovini ne postoji apsolutno nikakvo zakonsko rješenje koje bi reguliralo kriptovalute na bilo koji način.
Prema pozitivnim zakonskim propisima kriptovalute ustvari nisu zakonsko sredstvo plaćanje i taj status ima jedino konvertibilna marka, pošto kriptovalute nemaju elemente na osnovu kojih bi se smatrala sredstvom plaćanja.
Nadovezujući se na to, kriptovalute su ustvari ilegalno sredstvo plaćanje u BiH. Ovo važi samo u domenu sredstava razmjene dobara i usluga za sredstva plaćanja.
Kriptovalute se računovodstveno mogu smatrati nematerijalnom imovinom na koju se ne obračunava amortizacija.
Pitanje je da li kompanije mogu biti vlasnici kriptovaluta?
Na jedinoj BH berzi kriptovalutama BCX - Kripto mjenjačnica postoji mogućnost kreiranja korporativnih naloga. Time je data mogućnost kompanijama da kupuju i razmjenjuju kriptovalute.
U slučaju da kompanija kupuje kriptovalute s ciljem da ih zadrži, one se tretiraju kao nematerijalna sredstva bez obračuna amortizacije.
Ako ih prodaje, time ostvaruje promet i razliku knjiži na dobitke/gubitke od prodaje nematerijalnih sredstava.
Poreski tretman kriptovaluta sa aspekta poreza na dodanu vrijednost
Najbliže što se može reći za kriptovalute jeste da one predstavljaju virtuelni novac. Prema tome, prodaja kriptovaluta nije predmet oporezivanja.
Ovo predstavlja i delimu, obzirom da se računovodstveno kriptovalute smatraju nematerijalnom imovinom, ali suštinski je to elektronski novac, a razmjena novca i ostvareni promet od razmjene se ne oporezuje u smislu PDV.
Ono što je važno istaći jeste da bi se korist ostvarena prodajom kriptovaluta i pretvorena u KM od strane fizičkih lica, trebala oporezovati sa 10% poreza na dohodak koje lice ostvari prodajom.
Naime, ukoliko fizičko lice ostvari priliv na svoj tekući račun, a što je rezultat trgovanja kriptovalutama ili pak rudarenja te razmjene kriptovaluta za novac na nekoj od kripto berzi, takav prihod bi trebalo prijaviti poreznim organima, te na taj priliv platiti 10% poreza, kao što to rade freelancer-i u BiH.
Dok ne dobijemo konkretna zakonska rješenja koja bi jasnije definirala ovo područje, barem kako je to regulirano u Hrvatskoj ili Srbiji, može se reći da je ovo siva zona.
Dakle, niti je ilegalna jer nigdje nije tako izričito navedeno, a niti je legalna jer opet nema konkretna zakonska rješenja koja reguliraju bilo šta u vezi kripto valuta.
Ako imate pitanja, slobodno nam pišite.
info@aesc.ba
Prije svega pozdrav, da se nadovežem na temu, ima jedno mjesec dana razmijenio sam preko BCX-a neku sumu kriptovaluta za KM i leglo mi na račun, sve je prošlo bez problema od strane BCX i Banke, međutim dolazim istog momenta kada sam isplatio do porezne koja se nalazi spletom okolnosti u istoj prostoriji sa bankom u kojoj imam račun, tako da kada sam sve završio sa računom u par koraka sam prešao do porezne, gdje sam rekao da želim da platim porez za kriptovalute znajući da u mom gradu ima par likova koji su do sada isplatili velike sume novca iz kriptovaluta preko banke i mislio sam da je preko njih porezna već upoznata sa načinom plaćanja poreza za tu oblast
Međutim iznenađuje me činjenica kada mi gospođa/ica koja radi na šalteru porezne uprave u BPK, kaže da sam prvi došao da platim porez na kriptovalute i vidno iznenađena ide da se konsultuje sa kolegama, gdje ja ostajem da čekam jedno debelih 20 minuta, da bih nakon konsultacije stvarno ljubazno mi dala formular uzimam ga i odlazim, kada sam izašao pogledam formulat kad imam šta vidjeti dali mi ovo :
Fino se vratim i upitam “kako da popunim formular za uplate iz inostranstva kada sam transakciju iz kripta u KM obavio sa domaćom mjenjačnicom, a kripto je poslat sa strane mjenjačnice ?” ona opet ode da se konsultuje da bih izašao tim ljudi koji sa njom rade da mi kažu “preskoči to i napiši samo transalciju z inostranstva”
Naravno vidno zbunjen se zahvaljujem i prekidam raspravu znajući da bih taj postupak bio protuzakonit kontaktiram odmah poznanika advokata koji mi na žalost nije mogao pomoći jer nije upućen u te vrste transakcija, međutim daje pohvalu na moju odluku za odbijanje preskakanja jedne pravno registrovane firme u BIH i daje mi savjet da kontaktiram osobe koje poznajem kako bih podijelili sa mnom svoje slično iskustvo.
Pošto nisam našao odgovore postavljam upit BCX-u, u jako kratkom vremenskom periodu dobijam odgovor sa potvrdom moje sumnje u ispravnost formulara za ovu svrhu koji je dodijelila porezna uprava, ljubazno mi se izvinjavaju što mi dalje ne mogu pomoći jer njihovi pravnici mogu djelovati samo na teritoriji entiteta RS.
Ako netko ima iskustva sa ovim zamolio bih ga da mi pošalje način ili obrazac/formular preko kojeg je platio porez u federaciji BiH.
Ako mogu “uletiti” i reći da si pogriješio kada si uopšte spomenuo kripto valute, pitaš se zašto?
Prvo, uplata je unutar države, novac nije došao iz inostranstva!
Drugo, to si trebao prijaviti kao porez na kapitalnu dobit, što oni svakako imaju pokriveno formularima i ostalim glupostima.
Hvala ti razmišljao sam o “porezu na kapitalnu dobiti” mada mislio sam da se ne pravim pametan, da mi oni preporuče šta da radim dalje…
Al očigledno je taj pristup pogrešan …
A za ovo kažu da preskočim
Neko mi je rekao da nema poreza na dobit ako je profit ispod 10k godisnje, da li je tacno to?
Nije. Ali mozda ne “ganjaju” za iznose manje od toga, odnosno mozda nisu do sada. Sto ne znaci da nece. A niti da hoce.
Aha, a placa se samo na profit, tj. ako sam na bcx prebacio 1000, pa za par mjeseci podigao 1000, tu nema profita, onda ne placam?
Nije to baš tako jednostavno oko 10% dobiti. Pošto država nema ni u peti ovaj zakon, prebacila je na tebe da se ti pržiš. Ako sam ja kupio Bitcoin 2021, kada je bio 56, 000 USD, na recimo Binance ili drugdje, te onda prebacio taj isti bitcoin u svoj self hosted džep, pa se onda prepao i prodao taj isti Bitcoin po 40, 000 na BCX godinu kasnije, ja sam ga praktično prodao uz gubitak a ne uz dobit. U međuvremenu sam izvršio još nekoliko transakcija, tako da mi je nemoguće dokazati da sam baš tu cifru izgubio. Trebaju napraviti zakon, a u međuvremenu ništa im neću platiti.
Fizička lica su direktni obveznici jedino poreza na (lični) dohodak. (Namjerno ću zanemariti nekretnine, jer su one pokrivene drugim zakonom.)
Prema Zakonu o porezu na dohodak u FBiH dohodak ostvaren od ulaganja kapitala po osnovu kapitalne dobiti (razlika između prodajne i kupovne cijene imovine) i dividendi se ne oporezuje (Član 22. definiše šta se od ulaganja kapitala oporezuje). U RS je malo drugačije, tamo su oporezuje i kapitalna dobit, mislim da je stopa 13%. Zbog toga možda ovdje, a i na drugim forumima, kruže proturječne informacije i dovode do zabune. U nastavku ću se bazirati samo na FBiH.
S obzirom da ulaganje u kriptovalute nije prepoznato kao ulaganje kapitala, a da i jeste, to bi se tretiralo kao kapitalna dobit, tako ostvaren dohodak se ne oporezuje. Tako ostvaren priliv novca se ne tretira kao dohodak i ne prijavljuje se prilikom podnošenja godišnje prijave poreza na dohodak (GPD-1051). Slično kao i kod prodaje dionica. Pogledajte obrazac GPD-1051 i vidjet ćete šta se sve mora prijaviti kao dohodak.
Sa druge strane, trgovina kriptovalutama i rudarenje (part-time ili full-time job) se tretiraju kao samostalna djelatnost i dohodak ostvaren na taj način se oporezuje. Ovako su neki, po savjetu radnika poreskih uprava, prijavili prihod od prodaje kriptovaluta i morali platiti porez na LD od 10% i 4-5% u fond solidarnosti za zdravstvo. Priznat im je neki trošak za struju i Internet, pa je ukupna porezna stopa efektivno bila cca. 10%. Ukratko, tretirali su ih kao freelancere.