Prodaja BTC-a i Zakon o porezu

Cijenim mišljenje, ali, kao privrednik moram reći da nisi u pravu. Tačnije, pomiješao si pojmove: lični dohodak, sve druge kategorije dohodka i porez na dodatnu vrijednost.
Ako primaš platu, ona je već oporezovana i poresu prijavu podnosi poslodavac. Tebi se, naravno, isplaćuje bruto plata koja je već oporezovana i tu ne trebaš ništa plaćati - plaćeno je već iz neto iznosa.
Ako dijelom uložiš bruto platu u nešto i ostvariš dobit, plaća se porez na dobit/dohodak u iznosu 10%. Dobit je razlika između naplaćenog i uloženog (rashodi).
Porez na dodatnu vrijednost (PDV) ne plaćaš kao fizičko lice sve do kvote od 50 000KM na godišnjem nivou. Kada pređeš tu kvotu trebao bi platiti PDV 17%. Kažem, trebao bi jer ovdje kod nas svi sve izbjegavaju.

U suštini i najjednostavnije rečeno, sve što je dodatni prihod i što se tretira kao ostvarena dobit podliježe oporezivanju. Zbog toga je i nastojanje da se sve prebaci na bankovne transakcije kako bi mogli da prate to. Poslovanje u keš varijanti, bez fiskalizacije je već upitno (ne znači ilegalno i nedozvoljeno, ali je dobrim dijelom u sivoj zoni).

Čak i novac koji ti rodbina pošalje iz inostranstva bi se trebao prijaviti, oporezovati. Naravno, mislim na legalne tokove novca putem SWIFT-a, WU i sl…

Poresku ne zanima pretjerano da li si ti prodavao paradajz, uslugu ili ‘‘kriptovalutu’’, ostvario si dohodak. Naplatio si novcem nekakvu vrstu digitalne imovine.
Da li si prethodno prodao paradajz za kripto, pa možda slao kripto na berzu i sl., a potom, unovčio to kod nas - jeste ‘‘dokazivanje porijekla’’, a to bi sve trebalo biti legalno.

Nisu meni dragi porezi, pogotovo zbog toga što država nema baš osjećaj za realnošću i baš se razbacuju sa procentima. Ja sa svog rašuna iz firme ne mogu povući novac tek tako u privatne svrhe. To da bih uradio, takođe, moram da platim 10% poreza na dobit iako je to već kroz mnogo čega ranije oporezovano, čak i PDV plaćen.

Apsurdno, ali je tako nametnuto. To što je kripto nešto što ne postoji kao materijalno i relativno je nova pojava kod nas, ne znači da ne mora da se oporezuje dobit ostvarena putem prodaje kripto-a.
To bi se onda moglo odnositi na sve projektante, programere, dizajnere. Posebno one koji kao Freelancer-i rade za ino tržište. Napišu programski kod i prodaju ga nekome vani i to je to. Ja nisam prodao paradajz i neću da platim porez.
Fino zvuči, ali nije baš da bi trebalo tako. Utaje uvijek mogu da se rade, ali ne prođu baš sjajno oni koji su rizikovali na takav način.

To u vezi BCX-a (DAM) je jedna posebna priča. Puno toga rade mimo ovlašćenja i na nezakonit način. Pokrenuo sam temu s ciljem ukazivanja na potencijalnu preveliku opasnost u vezi sa podacima.
Nije šala i nije riječ o pojedincu, nego predstavlja veliku stvar za samu državu. Koliko je samo ilegalnih migranata došlo na našu granicu sa već urednim našim pasošima? Bilo je javno političko pitanje, ne izmišljam.
Koliko će zemalja u raznim istragama oko kriptoa prepoznati BiH (njene građane) u sumnjivim radnjama na crnim tržištima i drugim mjenjačnicama?
Zaista je široko polje mogućnosti, a nas će samo blokirati i blokirati na raznim poljima. Prvo, imamo ogroman problem sa zaštitom ličnih podataka.

Za mjenjačnicu su dovoljni osnonovni podaci u cilju identifikacije korisnika, ostalo nije njihova nadležnost.
Procente mogu određivati za svoje usluge, a korisnici neka kalkulišu da li se isplati ili ne. Međutim, nije u fokusu poslovanje u domenu mjenjačnice jasno je iz priloženog. Osim toga, ne bi sami sebi komplikovali stvari i odbijali korisnike. Samim tim, daleko manje zarađivali.

Evo jedne ključne stvari koja stoji u zakonu o zaštiti ličnih podataka, koji kaže da, lični podaci moraju:
*3) biti primjereni, bitni i ograničeni na ono što je neophodno u odnosu na svrhu obrade (“minimizacija podataka”); *

Da li je kod njih to tako?

3 Likes

Upravo tako.
Ne oporezuje se kripto, nego novčani (BAM) prihod.

Upravo tako

Sve jasno kao dan, i opet povlacim pitanje, zasto su zakonski regulisali freelancing? Zato sto nisu znali kako naplatiti poreze. Tako vam garantujem da ce u skorije vrijeme izaci i dopuna zakona ili o freelancingu koja se odnosi na kripto ili ce se postojeci zakon o finansijama dopuniti sa par aneksa ili u potpunosti novi zakon o kripto izaci.

Sve do tada, svaka naplata po ovom osnovu od strane drzave je mesetarenje i lov u mutnom pozivajuci se na nejasne stavke vec nekih postojecih zakona koje pokazuju neke elemente ili slicnosti sa ovom temom.

@Serpie ma samo neka to što prije urede. Da se može normalno raditi.
Ali, trebaju se pozabaviti mjenjačnicama baš ozbiljno i paralelno zaštitom ličnih podataka. Imaju posla, ali i naplaćuju sve papreno samo da to opravdaju radom.

Što se mene lično tiče, najsrećniji bi bio da banke uvrste kripto u svoje mjenjačnice. Svi ovi šarlatani okolo su samo opasnost.

1 Like

Bravo! O tome govorim svo vrijeme. Krypto nije prepoznat u nasem zakonodavstvu tako d anema na osnovu cega da nasm se naplati bilo kakav porez.

Opet cu dati poredjenje: Ubistvo… Tacno jasno i precizno definisano… A kasnijim izmjenama i dopunama zakona dobijamo termine poput, ubistvo iz nehata, pokusaj ubistva, ubistvo u pokusaju, ubistvo iz strasti, tesko ubistvo… Sve zarad visine presude… Tehnicki lisavanje zivota kazna 25god ne zanima nikoga ko je koga i zasto ubio… Ali mi nemojte sada reci da treba isto tretirati pogibiju suvozaca izazvanu mojom krivicom i svirepo ubistvo djeteta…

Znaci zakon evoluira i prilagodjava se drustvu, i potrebama drustva tako ce i ovo evoluirati jako brzo i oveprice kako dolar, evro, marka, dinar nece postojati zbog kriptovaluta su price za malu djecu… Nije drzava sisala vesla da nema upliv u sve moguce tokove novca… Sadasnji problem je sto nasa drzava ne zna i ne moze kontrolisati krypto jer su nesposobni da se edukuju o istom.

Do donosenja zakona i jasnog definisanja pojmova, prava i obaveza… Sjedi s mirom, ne prijavljuj nikome nista i ne cackaj mecku… Zasto pozurivati star koja se odnosi na nas na nasu stetu… Neka o tome vode racuna oni koje placamo za taj posao.

@CyberMax i ja znamo najbolje o cemu pricam, kao privatnici svaki dan se susrecemo sa porezima koji nemaju ni svrhu ni osnov ali ih placamo jer je neka budala tako rekla… A 99% ljudi kaze “zabole vas uvo, platis 62% poreza na platu za radnika i zavrsio si pricu” medjutim kada se to preracuna kroz nase prihode i rashode, svaki radnik nas kosta 3plate minimalno odnosno, radnik me kosta 3 svoje plate.

2 Likes

@Serpie postoji ona jedna, narodna, a za koju ni prije ni poslije ‘‘degustacije proizvoda’’ za koje ulažeš iscrpne napore; nije baš najrazumljivija, a to je: ‘‘digitalna imovina’’. :slight_smile:

Malo šale nije na odmet, ali je za mene ‘‘kripto’’ = digitalna imovina. To mi je isto kao novac u digitalnom obliku (takav je sve dok ga gledam na ‘‘Internet bankarstvu’’, a ne osjetim pod prstima), ma bio kriptovan ili ne - svejedno je.

U svakom slučaju, svidjelo se kome ili ne, mi trenutno nemamo nikakve olakšice u smislu konfuznih zakonskih propisa. Naprotiv, samo veći rizik da nam sutra zakucaju na vrata i kažu ‘‘utaja poreza - ustaaj’’. :smiley:
I dalje plaćamo mjenjačnice, transfer servise, naknade za transakcije, naknade za vođenje računa … i to, neki i na načine koji predstavljaju velike rizike druge prirode.
Zato sam za opciju da se oblast uredi, tj.da se uključe igrači koji mogu da daju neke garancije.
Institucije neće biti uskraćene za svoje basnosnovne iznose.

Nažalost, kao i u svemu, nama je država najveći neprijatelj tako da tu nemamo šta da se razočaravamo dodatno.

Ne treba pisati dezinformacije i dovoditi ljude u zabludu. Svako neka sam odluci da li zeli placati porez ili ne. Ali na ovoj temi ima ljudi koji su morali platiti porez. Ja sam retroaktivno platio porez za par godina. Mislim da je i @Rux bio u istoj situaciji. Poreznu ne interesuje na osnovu cega ste vi dobili novac. I kada dodjete do toga da vas pozovu porezni inspektori, njima nista ne znaci vasa igra rijeci i kako vi zamisljate da placanje poreza treba da izgleda.
Zato sami razmislite, da li zelite placati porez ili ce te strepiti da vam za par godina stigne koverta u kojoj su uracunate i kamate.
Zato ako zelite izbjeci porez, radite sa keshom ili na racun povlacite veoma male kolicne novca, nedovoljne da bi se neko u poreznoj bavio vama pored krupnijih riba.

2 Likes

O yea…kad ti dođe plava koverta, a zatezna kamata već krenula :smiley:

Ja sam prestao biti miner jer sam morao prodati sve rigove da platim poreze… tako da, savjetujem da se ne zezate sa državom, jer kakva god da je… naćiće način da ti naplati :slight_smile:

4 Likes

Molim!? Po kojoj računici molim te?

1 Like

Po racunici parafiskalnih nameta,
Industrijske struje,
Industrijske vode,
I ja na sve namete imam i akcizu… Hoces da diskutujemo o tome? Molim te?

2 Likes

Ne spominji akcize da im ne probudiš kakvu genijalnu ideju da uvedu, iste, i na digitalnu imovinu. :smiley:

Srećom kod mene toga nema, ali mi zato ISO certifikati predstavljaju pravi problem. Ne sami po sebi. Ispoštuješ sve što traže, provjere, dođu po nekad u kontrolu i super… ali, kada dođu genijalci inspektori, to je tek cirkus. Prvo, što pojma nemaju šta koji certifikat predstavlja, ali znaju kada ističe i odmah skaču da kontrolišu da li je obnovljen.
Skoro sve inspekcije se izredaju i uvijek nađu po neku glupost ili pišu kaznu. Tako su mi nedavno za osnovni ISO 9001:2015 tražili da oformim dva pulta. Jedan za prijem, a drugi za izdavanje. Ne bi bilo apsurda da se radi i maloprodaja, ali ne. Ipak, moram imati improvizovan prijem klijenata i otpremanje (izdavanje), a uz to, skladište ‘‘proizvoda koji su povučeni iz prodaje’’.
Novo pravilo ali šta bih, tako traže.

Kasnije mi, drugi inspektor, kaže da je to budaleština i da ne treba. A, šta da radim kada dobijem rok 15 dana da rješim to ili ide kazna. :slight_smile:
Da mi nije žao ljudi, davno bi ovo ovdje ugasio i ne bih mrdnuo iz Njemačke. Ali hajde, istrpiš uvozničke lobije vladajuće strukture, namještaljke konkursa javnih nabavki, fokusiraš se na izvoz…i, eto vraga traži još.

Jednostavno, nema tu zdravog razuma niti oslonca na državu. Istrpim još dvije kazne koje idu po nalogu nadređenih jer treba plate u javnom sektoru isplaćivati i šaljem im 65 ljudi na zavod. Neka se slikaju.

1 Like

@bosman o tome i govorim. Porez je obavezujući. Osnovica se može kategorizovati sigurno, ali je individualna stvar da li će neko digitalnu imovinu smatrati nečim što ne podliježe oporezivanju ili svijesno izbjegavati porez.
Ja nisam kasnio ni sa jednom markom u poreskoj godini za prihod ostvaren od prodaje digitalne imovine.
Još bi mi teže palo da ‘‘nadrljam’’ zbog manjih iznosa nego za nešto krupnije.

@Rux zvone uši od klepki? :smiley:

I ja namjeravam da platim porez, kome da se javim, federalnoj poreskoj upravi?
Pa eto neka me vode kao freelancere. Ne bih volio da imam kasnije problema…

Ne dotiče me uopšte, ja sam za to da se porezi plaćaju, jer kako kaže Ajs Nigrutin… “Kriminal se ne isplati” :smiley:

3 Likes

Svakako. Ja to zagovaram sve vrijeme, ali pozivam na opreznost sa podacima.

Treba nas kazniti za 30% za isplacivanje kriptovaluta hahahhaha, +10% poreza.

2 Likes

Svaki knjigovodja ti moze objasniti kako da popunis uplatnicu , tebi je bitna svrhe placanja poreza a to ti moze objasniti i u poreskoj a i knjigovodja

2 Likes

Hvala na odgovoru.