Prodaja BTC-a i Zakon o porezu

Svaki prihod se oporezuje sa 10%, poreska uprava te transakcije vide kao honorarni posao (freelancer), placam od 2017 godine, u 2020 su mijenjali poreski broj i greskom sam uplatio 3 mjeseca na stari, nakon 3 mjeseca dosla je koverta da platim isti, ne moze se izbjeci placanja i dalje pisanje je suvisno

Ne bi trebao jer kad ti poslodavac isplati platu vec si platio taj porez. :slight_smile: (ako ti poslodavac izdaje platnu listu svaki mjesec, mozes to provjeriti)

Slazem se sa tobom u potpunosti vezano za to da zakon ne poznaje pojam kriptovaluta, ali to ne znaci da ne postoji siri zakon koji uredjuje i taj vid prihoda (ja ne znam koji je to zakon i da li postoji, samo ostavljam mogucnost da postoji). Banaliziram: to je isto kao da ja kazem da nisam duzan placati porez jer zaradjujem kao Angular developer, a Angular nije postojao kada se pravio zakon; ili da zahtjevam da mi ne oporezuju zaradu na trgovinu bluetooth slusalicama jer je to nova tehnologija i novi nacin zarade.

Nije mi cilj biti u pravu, ubijediti tebe i bilo koga da je moje misljenje ispravno, itd (ni sam ne znam da li je ispravno), ali osjecam obavezu da iznesem nesto sto moze biti druga strana cijele price (iako se i meni licno vise “svidja” tvoje vidjenje stvari, naravno da niko ne uziva u placanju poreza bilo koje vrste). Samo mislim da treba izbjegavati dijeliti “savjete” i “garancije” kada su u pitanju ove stvari.

Placas za freelancing ili za crypto → BAM?
I ja sam cuo da porezna ovo zeli posmatrati kao freelancing, ali to je takodjer totalno pogresno:

• freelancing je uglavnom zarada bez rashoda (odnosno, max. 30% prihoda moze se voditi pod rashode), dok zarada od crypto investicije ili trgovine to nije
  • freelancing se oporezuje sa vise od 10% (placa se odredjeni % za zdravstveno i/ili penziono)

P. S. Koliko mi je poznato, neke evropske drzave potpuno odvojeno posmatraju zaradu od crypto investicije i crypto trgovine, i to je po mom misljenju sasvim ispravno. Na zaradu od investicije se ne placa porez (cypto mora da lezi najmanje godinu, negdje dvije), dok se na trgovinu placa.

Da, prosli mjesec sam prodao crypto preko BCX i knjigovodja mi je savjetovao da platim i platio sam u ovome mjesecu, zakon je jasan, svaki vid prihoda se oporezuje sa 10%, ovdje spominju platu, plata se dobija u neto obliku sto znaci da je neko platio porez za tebe

Hvala za info, ako ti ne ugrozavam privatnost samo jos jedno pitanje: spominjes knjigovodju, pretpostavljam da to onda ne radis kao fizicko lice vec kao obrt ili doo?
U tom slucaju zakon je puno jasniji i “posteniji”, ti imas mogucnost pravdanja rashoda i placanja 10% poreza samo na razliku prihoda i rashoda (dobit).

Ali ti si vec registrovan kao freelancer i knjigovodja ti je “savjetovao” sto implicira da ni on sam nije siguran da li je to trebalo ili ne pa dolazim do zakljucka da se vodi politikom “Bolje sprijeciti nego lijeciti”

Da me ne shvatite pogresno, ni meni nije cilj da bude u pravu po svaku cijenu, samo naglasavam iz licne prakse da zakon ne treba tumaciti bukvalno i da se zakon primjenjuje u punom kapacitetu na stvari koje su jasne i koje su jasno definisane. Sve sto nije definisano zakonom ne pije vode i obara se u slucaju sudskih procesa… Kod nas ne postoje presedani stoga ti se ne moze suditi niti naplatiti nesto sto je nenaplativo ili nije zakonom definisano kao kazneno djelo.

Kao fizicko lice placam, vec imam prihode tako da sve sto ide preko racuna poreska uprava vidi kao honorarni posao i kao sto sam napisao vode me kao freelancer

pa zakon je jasan , svaki prihod se oporezuje sa 10%, da dodam, crypto nije definisan te sam knjigovodja moze ovaj prihod svrstati samo pod zakon o freelancer koji je na snazi od jun 2017, a i pravna lica placaju porez od 10% (razlika izmedju rashoda i prihoda) sto je u ovome trenutku i najnjiza stopa u odnosu na druge drzave u okruzenju, mislim da je u Sloveniji 20%

1 Like

Opet se vracam na nekretnine i prihode od istih.

Jedno vrijeme je kod nas bilo jako popularno STAN NA DAN.
Iznajmljivalo se na sve strane i sve vrste nekretnina. Najvece gubitke su osjetili hoteli i registrovani smjestaji. Zakon je u ovom slucaju jasno definisao da svaki boravak do 72h se smatra tranzitom kroz zemlju i npr drzavljani Srbije nisu bili duzni (mislim da cak ni sada nisu) da s eprijavljuju nadleznom organu i prijave svoj boravak u zemlji. Onda su se hoteli dosjetili da pisu nadleznom ministarstvu turizma, pa su oni naknadno donjeli zakon da se stan na dan mora registrovati u APIF i placati, lupam sada 2KM po osobi po danu. Do tog momenta stan na dan nije bio poznat u zakonu a sve je bilo pokriveno boravisnom taksom koja se placala za preko 72sata EXYU i preko 48H ostale drzave. Kada je zakon stupio na snagu poceo se primjenjivati od dana stupanja a ne retroaktivno iako su pokusali da ga proguraju da nesto naplate unazad dve tri godine, pa se za divno cudo nasao neko pametan da im jasno stavi do znanja da se zakon ne moze primjenjivati retroaktivno.

Ono sto zelim sa odgovornoscu da naglasim, kada bi u nekom slucaju neko zapeo i trazio ustavnost u odluci naplate poreza od prihoda od kriptovalute u BiH, dobio bi poresku na sudu.

Izostavio sam bitan dio u prethodnom postu.

Zakonom su regulisali stan na dan jer je vlasnik vec placao porez na nepokretnosti u skladu sa zakonom, nebitno sada entiteta ili drzave ili kantona… Tehnicki su dodali porez na porez u porezu…

Slicno kao sto si prethodno poredio PDV i porez na dohodak, ovdje grijesis jer poredis boravisnu taksu od 2KM za strane drzavljane i porez na dohodak. Neovisno od ovih 2KM, porez na dohodak si po zakonu morao placati i prije i poslije tog novog zakona koji uredjuje to da li placas 2KM po osobi po danu ili ne.

shvatam sta hoces da kazes u vezi izdavanja stanova ali ti stvaras novi prihod, ali ovdje imas prihod koji ide preko racuna, kod poreske prijave moras navesti šifru placanja i poziv na broj , e tu mozes staviti samo šifru koja se koristi za freelancer-e

Pa daj mi konkretan primjer osobe koja je iznajmljivala stan na dan platila boravisne takse za goste i onda platila tih 10%. A pazi da se ne lazemo, ako si platio taksu za 2 osobe a registrovan si u APIFu znaci da drzava mora znati da si prihodovao taj novac za to nocenje.

Ako cemo ici u detalje i nacine onda ti evo recept za izbjegavanje placanja tog poreza. Pravno lice koje te angazuje kao fizicko lice neka ti ne placa uslugu nego po ugovoru o djelu. I automatski kada ti plate na to moraju platiti porez bar bi trebali, ne vidim razlog zasto bi ti placao ista vise od toga sto je vec placeno za tebe.

Ko god zeli da radi legalno, tako radi. A ima ih dosta, to su uglavnom ljudi kojim je to zaista biznis (ozbiljan broj nekretnina) a ne hobi. Nemoj da diskusija sa “kako zakon predvidja da se radi” ode na “kako narod radi”. Svi znamo da kad popijes kafu treba da dobijes racun, a da li ga dobijes u svojoj kafani nema potrebe da diskutujemo. Sigurno postoji znacajna grupa ljudi koju zanima kako poslovati u skladu sa zakonom, a za one koji zele drugi nacin nema ni potrebe da pisemo - oni svoj put znaju.

Opet ponavljam, ovdje pricamo o prihodu od kriptovaluta, pa postavljam konkretno pitanje: Po kojem zakonu ce se naplatiti porez od tog prihoda kada zakon i drzava ne prepoznaju taj termin?"

Slazem se, prihod je prihod drzava zeli naplatiti od svakoga - i od @Vela koji proda crypto, i od @Serpie koji od mene kupi racunar za paradajz, i od onog koji izdaje stan na dan.

Kljucna razlika je u tome od koga moze najlakse naplatiti – naravno od @Vela jer na racunu ima sve crno na bijelo. I to je sustina toga zasto je sve sto ima veze sa IT prva meta za oporezivanje - zato jer je najlakse.

Odosmo mi daleko sa ovim, ja sam naveo svoje iskustvo vezano za crypto i placanje poreza, mi nemamo zakon o crypto i sve dok se to ne regulise nekim novim zakonom ili podzakonskim aktima poreska vidi ove transakcije po zakonu o freelancer-ima i tako se popunjava poreska prijava za placanje

1 Like

Vidim da i @CyberMax pise pa zeljno iscekujem taj post.

Posto su nam stavovi suprotni postoji jasno rjesenje:

Postovani,

Kao fizicko lice koje planira ostvariti prihod veci od milion maraka u tekucoj godini i to po osnovu trgovine kriptovalutama na svjetskim berzama, molim vas da mi objasnite i pojasnite po kojem zakonu kojem clanu i kojem osnovu sam duzan platiti porez na dobit, s obzirom da nas zakon ne prepoznaje kriptovalute kao sredstvo placanja niti se iste nalaze na nasim legalnim i zvanicnim berzama te iste nisu uvrstene u platni promet nase zemlje.

Unaprijed hvala
Ime prezime
JMBG
Adresa

I sve to poslati na poreka uprava/uprava za indirektno oporezivanje…

4 Likes

Poznaju termin prihod, u tome je problem. I ako se koristi taj umbrella term, ne postoji razlika izmedju toga hoces li zaraditi na dropshipping-u ili trgovanju kriptovalutama na berzi.

1 Like