Naplata poreza zbog MoneyPolo, OKPAy i ostalih kartica u BiH?

Naručio sam MoneyPolo karticu i zanima me npr. budem dizao godišnje preko nje 100.000KM (daj Bože haha), eh dali korištenjem MoneyPolo i drugih kartica na našim bankomatima u BiH, se bilježe sve transakcije u bankama i to neko iz institucija vidi što ja uzimam novac preko te kartice.

Da li će njima biti prikazano moje ime i prezime na povlačenju tok novca i može li me ko teretiti za pranje novca ili šta već.

Opet nekako si ubačen u sistem i hoće li biti belaj vaditi npr. dnevno po 1500KM i tako da pucaš svaki dan?

Nešto ste se ušutili na forumu hehe, čime ste se to zabavili :P?

3 Likes

druze jesi narucio vizu ili master card posto hocu i ja narucim ?

Nedavno sam se isto pitao, tako da je ovo totalno ispravno pitanje.

Prije svega, mislim da najviše utjecaja na to ima, količina novca.

Niko te neće zezati zbog 500 KM u par transakcija, ali kada se pojave velike sume novca, normalno je da će banke automatizmom upaliti red flag i povući pitanje: a odakle ti lova frajeru :slight_smile:

Kada se verifikujemo, kako bi dobili karticu npr. na Moneypolo, mi dostavljamo sve moguće podatke zbog KYC, gdje na kraju Visa koju dobijete ima vaše pravo ime i prezime.

Pitanje koje se možda trebamo pitati je, da li je isto ako spuštamo novac sa moneypolo direktno na lični račun u banci ili sa Moneypolo na njihovu karticu sa svojim imenom, pa sa njom dizali na nekim domaćim bankama

Kartice koje su se izdavale prije ovih, mogao si staviti slobodno šta ti naumpadne na karticu, gdje su takve i dolazile, sa limitom naravno, jer nisi mogao verifikovati karticu pod imenom Michael Jackson :smiley:

Kada su u pitanju ove kartice, stvarno ne bi bilo loše da neko ko zna, da objasni kako naše domaće banke gledaju transakcije stranih banaka na kojima je ime državljanina BiH npr.

2 Likes

ako ideš nekom zdravom logikom naše banke za takve strane kartice mogu biti samo protočni bojler, nemaju uvif ko si ti i koje države državljanin niti uvid odakle tebi novac liježe…kao i american expres tipa kartica, tako ti dođe i ova Moneypolo

2 Likes

Pa prvo razmislite, kako ces ti drzavi placati nesto kad je racun otvoren u drugoj drzavi jer MobeyPolo kartice su iz Ceske/Poljske?

Takodjer, ja kao drzavljanin BiH imam SEPA racun u Litvaniji i mogu primati kolike god iznose zelim jer nemam veze sa BiH. Konkretno racun je na Spectrocoin digitalnoj banci i uplate iz EU i van Eu lijezu bez problema.

Sve sto vam je izdato od institucije iz BiH podlijeze regulativama i propisima.

Jedino sto mogu da urade da stave Veto na takve kartice, jer kakva smo drzava sve je moguce.

3 Likes

Po zakonu o deviznom poslovanju kao drzavljanin BiH ukoliko nemas legalan boravak u Litvaniji (drzavi u kojoj imas otvoren bankovni racun) ti si u kaznjivom prekrsaju.

Dodatno duzan si prijaviti dobit ostvarenu po osnovu naknada te prodaje roba ili usluga izvrsenih na teritoriju BiH, kao oporezivu dobit, kapitalni dobici jos uvijek nisu oporezivi ali vjerujem da te opet ne zaobilazi obaveza prijavljivanja.

2 Likes

Sta drzavu boli k. Koliko ja imam para u drugoj drzavi ? Mislim da to nije njihova stvar. Zar ne ?

1 Like

image

2 Likes

1 Like

Porez na dobit FBiH

1 Like

Kako si uspeo otvoriti SEPA račun u Litvaniji?

Porez na dobit vazi iskljucivo za pravna lica, ono sto ti u vecini slucajeva treba je zakon o porezu na dohodak.

1 Like

U pravu si. Na to sam i mislio.

Preko Spectrocoina …

Drzava mora prvo zauzeti stav o cryptovalutama. Da li ce ih tumaciti kao novac ili kao robu ili nikako.
Ako drzava tumaci cryptovalute kao novac(kao u Sloveniji ili Austriji). Na novac se ne placa nigdje nikakav porez.
Po toj logici drzava bi trebala da naplati svima koji su zaradili na skoku franka kao valute…a nije naravno jer ne moze.
Ljudi dragi… Ne bojte se toliko.
Koliko vidim svi ovde legalno pokusavaju da zarade nesto. Drzava koja nije retardirana bi trebako jos da vas stimulise a ne da ganja postene ljude.

1 Like

Zauzet ce oni stav, i to takav koji ide njima u korist.

1 Like

Ko su to oni, a ko su to mi?
Zauzeti stav znaci donijeti zakon,a do tad te nogu povuci za… Jedino ako si glup kao pojedinac pa popustis pritisku. (ne ti doslovno)
Nema tu koristi ni za koga… Npr… Ja sam doktor… Ti meni odbijes od dzepa ja cu tebi od bubrega dijalizom(koju nisi ni trebao… He he) … To ti je Bih…svi kao nesto pametni… Ali za to nisu krivi “oni” vec “mi”

1 Like

Samo nek zauzmu stav tj. zakonom da definišu šta oni hoće i planiraju od “kripto valjut” :smiley:

Baš smo neki dan pričali o tome…kako bi bilo kad bi ova naša smotana država, dala bar malo pozitivnog svjetla za omladinu koja se bavi sa ovim.

Pa zar nije cilj državi da ima što više tehnološki, a bogami i financijskih bogatih ljudi? “or not”

Štaviše, da nas stimuliše na bilo koji način…pa značilo to i pozitivne riječi.

1 Like

Jel’ možeš malo detaljnije, kako se preko SpectroCoina otvori račun u Litvaniji?

P.S. od ove nakarade od države možemo samo očekivati astronomske akcize ili potpunu zabranu.