Ako su im još uvijek blokirani računi, to znači da se UINO nije uspjela namiriti i da nisu solventni. Tužba u tom slučaju i da je dobijete ne bi imala efekta jer su povjerioci tek poslije porezne/carine po prioritetu naplate potraživanja. Međutim, ako bi se kroz tužbu uspjelo dokazati da se radi o svjesnom djelovanju direktora, tj. ovlaštenog lica, na štetu društva i njegovih povjerioca, tada bi se odgovornost mogla proširiti i na njegovu ličnu imovinu. Tome u prilog mogu ići i pojedinačni ugovori koje je sklapao sa povjeriocima ili trećim stranama ako se dokaže da su bili štetni za društvo i njegove povjerioce. Predlažem da se posavjetujte sa advokatom koji ima dosta iskustva u privrednom pravu i privrednom kriminalu.
Već sam saznao da čak i ova dobijena presuda nije isplaćena tako da ste tu u pravu.
A po razvoju događaja sa acx, ulaskom 6 mil stranog kapitala, toliki hype se digao i onda navodno otkazivanje ugovora američke firme sa čime je sajt prestao sa radom, zatim “pokušaj” da se osposobi sve itd, mislim da samim tim teško bi bilo dokazivo da je on radio nešto svjesno na štetu nas…
Sudski trošak jeste skup, ali ako bi se udružilo nas desetak to zaista ne bi bilo mnogo po osobi, par stotina maraka. Opet mislim da ako ikada i dođe do neke prinudne isplate - bolje imati sudsku presudu na svojoj strani nego tek onda otvarati to poglavlje.
A sve bi bilo lako rješivo samo da se lik hoće obraćati javnosti u nekom razumnom roku ili bar da ga neko krene istraživati od istraznih organa pa da dobijemo neku info.
Jer su samo računi blokirani ali niko nije rekao da je bankrot, u stečaju, pronevjereno 100% itd.
Čak se neki ljudi kunu da su ovih mjeseci i dobili isplate sredstava…
Ono što znam da se blokade računa aktiviraju kada porezna da nalog za prinudnu naplatu duga a na računima nema dovoljno sredstava da se isti realizuje. Blokada ostaje aktivna sve dok se nalog ne realizuje, tj. zaplijeni dovoljno novca za njegovu realizaciju. Ako su računi još uvijek blokirani, jasno je da je društvo sa aspekta banke nesolventno, tj. ne može dobiti potvrdu o solventnosti.
Naravno, imovinu čine i drugi oblici osim depozita u bankama, što u ovom slučaju može biti kripto koji stoji na nekom walletu. Ako imate podatke o depozitnim i withdrawal adresama na blockchainu u vrijeme kada je platforma radila, to bi mogao biti trag gdje je vaša kriptoimovina. Bilo bi važno da utvrdite da li je vaša kriptoimovina propisno čuvana ili je završila negdje gdje ne bi trebala. Tu sam očekivao da će vam ekipa sa ovog foruma pomoći, ali iz nekog razloga im to nije u interesu. Možda griješim jer samo pratim ovaj dio gdje je forum i ne znam šta se dešava na chatu/discordu i drugim kanalima komunikacije.
Nedostatak transparentnosti i komunikacije slučaj čine samo još težim i idu u prilog onom što sam ranije napisao. Investitor nigdje javno ne spominje da je prodao svoju kriptodiviziju nekoj drugoj firmi, već nasuprot tome i dalje tvrde da su u biznisu vezanom za kriptoberze. To dovodi u pitanje iskrenost i ono malo obraćanja javnosti koji je ACX uradio nakon negativnih članaka u medijima.
Vjerujte da sam se doslovno juče registrovao ovdje samo da upratim iskustva drugih u vezi ACX-a. I jedino što sam dosad uspio saznati jeste sljedeće: ako si imao par stotina KM zaboravi na njih, ako si imao par hiljada posijedićeš razmišljajući šta uraditi jer si na granici isplativosti tužbe, ako si imao preko 10k onda tuži pa šta bude…
Sve stoji što ste napisali, ima smisla. Uz sve ostalo što sam pročitao ovih dana ne bi me više iznenadilo ništa - da za koji mjesec proradi sve, da se proda nekome, proglasi bankrot i propadne sve, da sve ostane na ovome i niko ne odgovara…
Znam samo da ne bih smio mirno hodati gradom da sam uradio ovako nešto… Ima ljudi kojima je zamrznuta ozbiljna svota novca
Ljudi su potrosili pare i tacka. Nema tu tokena, kripta nicega. Marke nemaju.
Ja sam ih koristio za naplatu faktura, imam klijente kojima banke ne dozvoljavaju placanje na BiH banke, i kripto jedino rjesenje. Izdam fakturu u USDT, ljudi plate, konvertujem u BAM na ACX, posaljem narudzbenicu njima za isplatu na racun. Oni isplate na racun (il u ovom slucaju ne isplate).
Znaci nema ulaganja, trejdanja. Isto kao da u banci imate pare na racunu i banka potrosi vase pare i nece da vam isplati. Tako da bilo kakva sumnja da nije prevera ne postoji. Price o tehnologiju, laznoj investiciji pa povlacenju su Brankova cupanja.
To sto sam ih dobio na sudu ne znaci nista, kao sto je gore neko napisao, prvo ce se drzava naplatiti a ni oni jos nisu, znaci nemaju od cega. Isto tako i ja.
nista ovdje nema transparentno
komunikacije nema nikakve, ja kao korisnik nikada nisam dobio informaciju od njega koliko je “utvrdio” da ce mi isplatiti niti neki rok kada bi se to moglo desiti
Naposljetku, tu je i stvaranje pogrešne slike o ACX+ od strane interesnih grupa, kroz njima bliske i povezane medije. Posljedica je mjerljiva: nakon ponovnog puštanja platforme u rad, u kratkom roku podnesen je veliki broj zahtjeva za prenos i isplatu sredstava.
Pa ja kako sam shvatio ovu njihovu poruku, tu uopšte nema toliko love za pokrasti… Više bi zaradio da je babu neku ojadio da kupi kripto. Broj korisnika je jako mali a pogotovo onih sa malo većim ulogom.
Ako ja zaista tako, pa isplati nas majku mu jbm. Šta se razvlačiš po sudovima. Čuj samo osom korisnika sa preko 1000KM. Sića ako je tako
Kaze “transparentni” dečko “Odluka je donesena. Platforma ACX+ prestaje sa pružanjem korisničkih usluga. Dana 26.08.2026. podnijeli smo Komisiji za hartije od vrijednosti Republike Srpske zahtjev za brisanje iz evidencije.”
I to ne po njihovom “zahtjevu”, već zbog ozbiljnih propusta u ranijim nadzorima vezanim za provođenje procedura za sprječavanje pranja novca. Lik se lažima samo dodatno ukopava.
Americka firma je bila prevara. To sa softwerom je bila obicna laz. Taj softwer i taj lik su prije 5-6 godine imali aplikaciju za trgovinu dionicama/necim. Nema zaposlenih, nema nista. Ne placa porez, spori se sa NVidia oko naziva. Lik ima mozda 1-2 strana radnika. Ima nekoliko web stranica, i kad se pocne kopati dublje dubioza o toj aplikaciji je jos veca.
Petrovic je trebao hype da digne nobrainere u Banja Luci. On u sustini je bio obicni drot sa IQ da moze samo da prevari. Sada mu neko pise izjave, sprema sta da uradi i cuva ga. Ali on nece moci da se sakriva jer je presao u crvenu zonu “pranje novca, finansiranje terorizma”. Ovo je samo pitanje dana kada ce biti uhapsen, oduzete sva sredstva i imovina. Dosta ljudi se povuklo odavno iz te price i jasno je svima kud ide brod