Znanje jeste imanje

image

Znanje stvarno nije besplatno, jer zahtjeva pažnju, što je danas skoro pa umjetnost jer svo ovo ludilo oko nas kao da je planski organizovano kako bi nas što više bacilo u neznanje…

Šta se dešava kada djeca od 10. godina automatikom dobiju ADD (attention defficit dissorder)…

1 Like

Novi sam ovdje, zovem se Kenan i ovo je odlično pitanje na koje treba sigurno dati odgovor. Nisam stručan, ali imam aduta da odgovorim na njega, jer imam šestogodišnjeg sina.

Zato sto ga ogranicavam da dnevno gleda 1 do 1,5 sat crtice, nekad to bude i 2 sata.
Mobitel ne uzima u ruke osim da gleda “planetu zemlju” (google earth) ili eventualno da igra neku mozgalicu na laptopu. Veeeliki problem je bolest “ekranizam” za koju sam nedavno cuo i čak ima i svoje profesionalno ime koje sam vec naveo.

Ja sam svoje ograničio Google Family Link, svakako preporučujem!

Puna kontrola, dnevno sam im dao 2h MAX, vikendom 3.

Gdje ukoliko vidim da ne slušaju ili slično, samu umanjim dnevno na 1h, pa čak i 30minuta.

Nažalost, mrzim ovo raditi, ali moramo… jednostavno koncentracija na nivou vjeverice :smiley:

1 Like

Moj jos nije dosao do toga da ima svoj mobitel.
A Google Family ce biti kad dobije svoj prvi mob.
Najviše me nervira kad mu nešto kazem tokom njegovog gledanja TV, on bleji i ignoriše. Ali kad tiho kažem “ugasit ću crtani”, odmah kao alarm na to reaguje.

1 Like

Samo jedan klik je dovoljan da privučeš maximalnu pažnju :smiley:

1 Like

Nazalost djeca kada su izlozena nekontrolisanom gledanju crtica, pogotovo iz mlađeg doba razvijaju sve siptome autizma iako nemaju autizam, dakle ne razgovarajuci sa roditeljima ne uce facijalne ekspresije, sve je vise djece koja tepaju dok pricaju iako suvec stigla do skolskog uzrasta itd… Njihovi mozgovi ne mogu procesuirati slike i zvukove pa ostaju zarobljeni u tom svijetu sve je vise takve djece jer je roditeljima lakse upaliti crtani da gledaju ili tipa toga, nego izvesti dijete van na igru. Također su cesti izljevi bijesa jer se djeca ne uce nositi sa emocijama, nemaju emocionalnu inteligenciju koja se razvija u tom dobu. I jos mnogo toga…

2 Likes