Crypto.ba

Zdravo svima! First rig hype (maybe last haha )

Ja i drugar iz djetinjstva zelimo da kupimo prvi : Bitmain ANTMINER S17 PRO

Najveca briga mi je ta struja jer zivim u Istocnom Sarajevu i u svojoj sam kuci tako da struja nije bas prejaka, dali bi rebao da se brinem ili ipak sa pravom sam zabrinut?

Po nekoj profitabilnosti bi trebalo nekih $400 dolara mjesecno da pravi, ispravite me ako grijesim.

Cijenim svako misljenje i input.

1 Like

Kako misliš nije baš prejaka?

Da li nestaje struje često?

Pobrini se da su instalacije dobre, novi osigurači, kao i lokacija gdje će se nalaziti jer očekuj puno buke i grijanja jer u pitanju je ASIC uređaj.

Pošto si u hajpu, ne moram ti govoriti da često obilaziš mašine :smiley:

1 Like

mislim treba li mi trofazna struja ili moze normalna?
grijanja mi i treba, buka mi ne smeta, imam odvojenu prostoriju za masine, gdje je minus 2 preko dana da to malo zagrije haha

Obilazim trenutno na olx.ba nema njih bas puno.

gledao sam i da uzmem za eth ali se ne siplati, ne radi uloga nego koliko dok ne predje na ether 2.0 i onda sam mrtav s tom opremom a BTC po nekim predvidjanjima ce da rasta jos puno prije bursta

Ovaj ASIC uređaj troši oko 2000W, nije potrebna trofazna struja.

Zaboravljaš na ETC, koji ako preživi ove “udare” od strane ETH Alliance group, bi se mogao rudariti sa uređajem za ETH.

A što se tiče trenutne profitabilnosti, koja važi samo u slučaju da sve prodaješ na berzi, tu nikad ne možeš biti siguran jer cijena Bitcoina jako puno varira.

Jedna masina je kod nas izletila asic ili sta je vec sa 750 MH/s cijena bila 8500 km sto mi je pravo sumljivo bilo…

Nadam se da hoce, ali za sada mi se cini da je bitcoin najsigurnija opcija, ispravi me ako grijesim.

Nadam se da su ova pitanja i odgovori korisni i drugim ljudima koji u ovo ulaze

2 Likes

@ara925
Pozdrav,

Nisam siguran da sam razumio o kojoj mašini pričaš. Imam utisak da nisi našao mašinu ili bar nisi odlučio koju ćeš. Prvo što bi trebao znati jeste da ASIC mašine nisu sve iste. To su namjenske mašine za određene koine, tj.za određene algoritme od kojih zavisi koje koine možeš ‘‘direktno rudariti’’ sa određenom mašinom.

Tako npr., pomenuti, Antminer S17 PRO rudari samo koine koji su bazirani na SHA-256 / SHA256D (Equihash) algoritmu/standardu.

Algoritam: SHA-256
Koini koji se mogu rudariti SHA-256: Bitcoin (BTC), BitcoinCash (BCH), BitcoinSV (BSV), Terracoin (TRC), eMark (DEM), Peercoin (PPC), Unbreakable (UNB), Joulecoin (XJO), Curecoin (CURE), Acoin (ACOIN)

ETH se ne može rudariti sa Antminerom S17 PRO. Za rudarenje ETH potrebna je ASIC mašina koja rudari EtHash tj. Keccak-256 i Keccak-512 algoritme bazirane na SHA-3 standardu. Jedna od takvih ASIC mašina je Innosilicon A11.

No, da se vratimo na pomenuti uređaj. Okvirna *zarada sa Antminer S17 PRO na 30 dana (trenutna projekcija 24/7:31), bila bi:

0.00948327 BTC
0.99040261 BCH

  • Treba imati na umu ‘‘težinu’’ rudarenja, koja vremenom postaje sve veća (teži za rudarenje). Konkretno, težina rudarenja se vremenom povećava i uređaj sa ovakvim TH/s-om je skoro na samoj granici isplativosti.
    Neću da iskazujem vrijednosti u dolarima, eurima ili KM zbog toga što vrijednost varira svakog minuta pa ne može biti pouzdana. U trenutku tvoje isplate to može izgledati potpuno drugačije nego trenutno.

Kada kažem da je na samoj granici isplativosti, treba dobro preračunati uloženo-dobijeno. Cijena polovnog uređaja je prilično visoka, potrošnja struje je cca.180KM/mjesečno (ako je cijena kW/h 0,1229KM) za jedan uređaj. Na sve to, treba dodati i troškove konverzija, raznih procenata razmjene na mjenjačnicama, proviziju banke i porez na dohodak. Tako da, rok otplate same mašine je prilično dug, a pouzdanost na taj period je pod velikim upitom (da ne crkne nešto – najprije napajanje) jer jer pretpostavka da su intezivno korištene u neprofesionalnim uslovima i vjerovatno su prošle kroz ‘‘više kuku’’.
Znatno lakše bi bilo da taj novac imaš odmah na raspolaganju pa kažeš, e toliko sam zaradio i imam to. Računaj, u stratu, da ćeš morati 1-2 računa za struju platiti prije nego vidiš i jedan fening od rudarenja na svom računu u banci.

Ovo govorim iz razloga što se ljudi pomalo zalete. Pomisle, kupim mašinu, spojim je i idem brojati pare. Nije baš tako. Proces je spor, izdaci nisu baš mali, a nemamo ni pouzdanu mjenjačnicu na kojoj možeš na brz način (uz malu proviziju) zamjeniti BTC za KM.

Postoji još jedna stvar koja je, meni lično, daleko zanimljivija a može se primjeniti i na ASIC uređajima (ne samo na GPU rigovima), a to je direktna konverzija kriptovaluta prilikom rudarenja. U prevodu, to bi značilo da možeš kombinovati uređaje (ASIC, GPU, Procesore…) i sa njima rudariti koine koji se mogu rudariti, a da na svom nalogu imaš to konvertovano u koin koji ti želiš. Dakle, podesiš Innosilicon i/ili GPU rig da rudari na Ethash i postaviš Antminer S17 Pro da rudari BTC, a konzolu podesiš da ti to sve konvertuje u BTC recimo. Onda sa svog naloga prebaciš na mjenjačnicu ili neki drugi novčanik i super. Tako, u neku ruku, i Antminer S17 PRO možeš postaviti da ti ‘‘rudari ETH’’.
Prednost ovakvog vida sakupljanja koina je u tome što ne moraš slati na mjenjačnice ili berze pa pretvarati u željeni, a potom, isplaćivati.

Jednostavno, malo manje glavobolja i nešto lakši posao nego da direktno rudariš neke koine. Posebno ako imaš različite uređaje.

Što se samog hardvera i struje tiče. Svi do sada su bi-fazni, tako da ti nije potrebna tri-fazna struja. Međutim, ako ti često nestaje struja i napon varira nije baš ‘‘zdravo’’ za uređaje. U tom slučaju, poželjno je da imaš dodatne stabilizatore napona i/ili backup baterije kako nebi bilo inenađujućih elektrošokova za mašinu. U suprotnom, napajanje veoma lako odeee…

To u vezi sa napajanjem je bitno i kod rigova. Ovo što sam imao priliku da sretnem kod nas, malo gdje je ohrabrujuća ponuda, u smislu dobro spojenih GPU karti. Da bi se osiguralo adekvatno napajanje GPU kartice i bezbjedno opterećenje napjne jedinice (posebno bitno kod nestabilnih snabjdevača), svaka GPU koja ima 6+2 pin napajanje bi se trebala spojiti odvojenim kablovima. Tj.sa modularnog napajanja da idu dva kabla u GPU. Račvanje tipa jedan modul sa kablom 6+2 pina može biti opasno po napojnu jedinicu (nerijetko za GPU) pri OC na 100%. Kod gejminga i za rad pri opterećenju do 75% je ok da je upotrijebljen jedan kabl.

Preporuka:
Ako nabaviš Antminer S17 Pro, linkuj ga sa Cudominer konzolom i podesi da ti konvertuju u koin koji želiš. Može i ETH.
Prag za povlačenje sa rudnika je 0.002 BTC što je prihvatljivo u odnosu na recimo Antpool gdje je 0.005 BTC.
Sa te konzole možeš povući na bilo koji drugi novčanik vrlo jednostavno.

Eto, svega pomalo… :blush:

3 Likes

Prije svega hvala na izdvojenom vremenu za odgovor, barem po onome sto procitam ne isplati se sada uzeti rig sa kartama ili bilo koji uredzaj na sha-3 algoritmu osim da nije nesto novije, jer kada racunam na neki drugi coin pravo mala je zarada sa nekim prosjecinim ili ti kod nas popularnim budget kartama koje su sada po 500 KM po komadu.

Sada ne znam bas kako difficulty ide za majning i koliko bi ovaj s17 uredzaj bio isplativ, kada ubacim na google kolicinu coina i pretvorim u dolare ide na nekih $530, nek oduzmem $100 struje to je opet neka fina zarada, ako nesto ne propustam sto se tice svih troskova…

A ionako radim 2 posla tako da mi taj racun platiti nije neki problem.
Samo jednostavno gledam da nekada kada prodajem sam u plusu to mi je vise bitno, a sad ce snijeg u Sarajevu tako da free heating too yay

@ara925 nema na čemu da se zahvaljuješ. Tu smo da razimijenimo iskustva.
Kažem ti, taj učinak mašina ima trenutno, lično je koristim. Generalno, nije to nekakva pretjerana zarada, opet, sve zavisi koliko bi često isplaćivao. Ako bi sakupljao na neki duži period sa jednom mašinom onda se može nakupiti nekog novca. Svi se nekako oslanjamo na tu ‘‘tendenciju rasta’’ bitcoina. Što znači da bi za godinu dana taj iznos mogao da se znatno uveća ili da padne virjenost.

Najbitnije ti je da obezbjediš stabilno napajanje kako ti mašina nebi riknula. Zarade trenutno ima.
Što se temperature tiče, bez problema je operativan na temparaturama od 5 do 45 celzijusa. Njegova operativna temperatura je maksimalno 75 celzijusa.
Vjerujem da možeš obezbjediti te uslove. Ispod 5 ili temparature u minusu, takođe, nisu dobre zbog toga što je tada i vlažnost zraka, uglavnom, veća i može doći do stvaranja kondeza i vlage koji mogu uticati na elektroniku.

Ovo je, trenutno, znatno isplatljivije zbog manje potrošnje grigova u odnosu na ASIC i zbog toga što se ETH još uvijek može kopati. Pa kada se konvertuje u BTC donese više. Prednost je i ta što je lakše kopati druge koine (nisu vezane za jedan algoritam), ali je zarada manja.
Omjer na mjesečnom nivou mi je ovakav:

  • kada rudarim ETH i automatski ga kovertujem u BTC jedna Nvidia GeForce 1080TI donese 0.0023 BTC
  • kada je prebacim da kopa direktno BTC, ista ta kartica na mjesečnom nivou iskopa: 0.0008 BTC.

Potrošnja te karte na optimalnim podešavanjima je 130W x 0,1229 KM/kWh = 11,8KM

Kažem, to je trenutno. S tim da od Jula, kako najavljuju, neće se moći kopati ETH. Onda ćemo tražiti drugu najprihvatljiviju opciju. :slight_smile:

Ovdje možeš da analiziraš malo statistiku rudarenja.

Da jeste trenutno isplatnije kopati ETH, ali sada da ja udjem sa masinom koja kosta nekih 5000 to je nikakav priliv novca da nih uzeo 6 karti rx 580 ili nesto.

Kada prebacim na revencoin pravio bih nekih 276 dolara mjesecno… ne cini mi se bas najisplatnije…

Ne zna covjek za sta da se odluci…

Edit: ja uzimam masinu za nekih 4k or 5 k
ova asic mi je naletila povoljno tako da mi se cini bolje, da kupim neku masinu koja ima smisla treba mi barem jos par hiljada za solidan rig da nije asic…

Ne znam šta ti znači to ‘‘povoljno’’ jer je u pitanju polovna mašina? U svakom slučaju, ako je povoljna, ne čekaj jer neće ona tebe sačekati. :smiley:
U ovom trenutku bi i ja kupio polovan ASIC prije nego polovan GPU rig. Rigovi su baš ‘‘nabrijani’’ sa cijenom to je strašno.

Polovan je rig sa 2 mjeseca rada provjereno 3800 KM je cijena

Kakav rig? Koje su karte i koliko ih je? Dva mjeseca nije puno.

ovaj s17 pro

1 Like

@ara925 onda je riječ o ASIC uređaju. :slight_smile:
Ne propuštaj tu ponudu.

Crypto.ba © est. 2017 United Fintech Freaks - UFF