Zasto je PI Network Scam

Za sad po tom pitanju nije ništa drugačiji od Ripplea i sličnih projekata. Ono što im je plus je što su uspjeli pronaći način da daju smisao Stellarovom koncenzus protokolu gdje je najveći problem bio kako odabrati validatore. KYC im osigurava da ne postoje lažni validatori, ali način provođenja KYC je diskutabilan. Možemo biti skeptični prema svemu što nije PoW ali treba dati šanse i novim idejama. Iako je PoW neprikosnoven koncenzus protokol, daleko smo, i svakim danom još dalje, od decentralizacije koncentracijom hashratea u dva do tri poola u svijetu.

PoS je bio odgovor na probleme PoW ali se sveo na implementaciju kapitalizma (i to onog najgoreg oblika) gdje pravo glasa ima onaj ko drži najviše kapitala. Zato mi je interesantan PoA koji moć odlučivanja vraća običnom narodu, gdje svaki glas isto vrijedi - direktna demokratija.

A što se tiče povezivanja mjenjačnica na Pi mainnet, koliko sam shvatio plaća se 80-90 USD 3rd party provajderu usluga verifikacije biznisa (KYB) a ne članstvo u mainnetu.

Ja sam iz radoznalosti pokrenuo Pi node i analizirao ga. Nema tu closed-source koda, jednostavno su pokrenuli Stellar node u docker kontejneru. Stellarov kod je javno dostupan. Ono što Pi dodaje na Stellar će biti konfiguracija mreže Stellar nodeova prema krugovima povjerenja između ljudi i zato im je važno da su svi ljudi pravi (KYC).

A ove što hajpaju projekat treba ignorisati, jer većina tu ima direktne ili skrivene interese: vlasnici mjenjačnica zbog provizija na promet, vlasnici tokena zbog potencijalne zarade i osnivači projekta zbog ulaska novog kapitala. Budimo realni, većina, ako ne i svi, kriptovalutni i blockchain projekti još uvijek nemaju stvarnu upotrebu. Njhova vrijednost se bazira na ulasku kapitala kroz kupovinu coina/tokena a ne kroz poslovne prihode. Ovo neki pogrešno nazivaju piramidama ili Ponzijevim šemama a u suštini je obični zero sum game.

Pratim ovaj forum već neko vrijeme i ponekad steknem dojam da jedni “prevaranti” napadaju druge “prevarante”. Malo se diskusija vodi na argumentovanom tehničkom i finansijskom nivou. Uočavam samo različite skrivene interese ali sve pod velom edukacije. A šta smo to stvarno naučili!?

Šta ćemo sad, PI se progurao haha sad nas napadaju na svim frontovima haha