Zasto je, odavno ocekivan, pad cijene Bitcoina i kako ce se oporaviti


Tokom proteklih 24 sata cijena bitcoin-a pala je sa 15.900 dolara na 13.000 dolara, što je zabilježilo pad vrijednosti od 19 posto.

Velika korekcija tržišta

Cijena bitcoin-a naglo je opala, dok je čitavo tržište kriptovaluta doživjelo značajnu korekciju. Kombinovana tržišna procena kriptovaluta pala je sa 600 milijardi na 489 milijardi dolara u toku jednog dana.

Analitičari su pripisali nedavni pad cijene bitcoin-a i ostalih kriptovaluta na tržištu najnovijem bull run-u i snažnom okupljanju na tržištu kriptovaluta. Nekoliko kriptovaluta, uključujući bitcoin, Litecoin, Ripple i Ethereum, zabilježili su skoro 100 posto dobit u poslednjih 30 dana.

Bitcoin je posebno zabeležio porast od 63 posto od 23. novembra, čak i sa skorašnjom korekcijom koja je poslala cenu bitkoina sa 15.900 dolara na 13.340 dolara.

Prošle sedmice, čim je cijena Litecoina zabilježila neverovatan porast za 150 posto u roku od tri dana, litecoin kreator i bivši izvršni direktor Coinbase Charlie Lee upozorio je investitore i korisnike Litecoin-a na potencijalnu korekciju.

Naglasio je da se snažni skup ili bull run na tržištu kriptovaluta gotovo uvek prati manjom ili većom korekcijom.

""Svaki kripto bull run koji sam vidio je praćen bearish ciklusom. Tržištu je potrebno vremena za konsolidaciju. To je samo moje iskustvo od 7 godina gledanja ovog prostora. Koliko je nisko i koliko dugo će biti to je upitno. Ljudi moraju biti svesni ove mogućnosti i odgovorno ulagati “, rekao je Lee.”

Velike korekcije su korisne za bitcoin i tržište kriptovaluta jer sprečavaju formiranje kratkotrajnih balona. Nakon pojave korekcija, tržište se oslobadja slabih ruku i stabilizuje, pošto spekulatori izlaze.

Bitcoin je imao puno sličnih korekcija

Analitičar kriptovaluta i istraživač Robert Reid napomenuo je da je bitcoin imao šest glavnih korekcija tokom kojeg je njegova cijena pala za više od 30 posto u 2017. godini. Svaka korekcija je praćena povećanjem vrednosti od 76 procenata, 237 procenata, 183 procenata, 165 posto i 152 odsto, dok se tržište stabilizovalo i pripremilo za nove skokove.

Kao što je to uvijek činila u prošlosti, cijena bitcoin-a će se vjerovatno oporaviti i pripremiti za novi ATH u narednim sedmicama. Cijena bitcoina se već oporavila nakon što je pala na 12.000 dolara samo prije nekoliko sati. U vreme izvještavanja cijena bitkoina ostala je iznad 13.400 dolara na glavnim tržištima i mijenjačnicama.

U nekoliko regija poput Japana i Južne Koreje, investitori još uvijek trguju bitcoin-om uz ogromu premiju, pokazujući da potražnja za kriptovalutama nije značajno opala u poslednja dva dana. Na Bithumbu, najvećoj mijenjačnici u Južnoj Koreji, bitcoin cijena je 16.460 dolara, sa dnevnim obimom prometa od 530 miliona dolara.

Clanak preuzet sa NewsBTC

6 Likes