Zašto je izumitelj bitcoina Satoshi Nakamoto ostao anoniman?

U svom životnom vijeku od više od deset godina, Bitcoin je od opsesije od strane grupe koji sebe smatraju “cypherpunkers” prešao u jednu od najvećih svjetskih valuta. Ipak, identitet njegovog tvorca, Satoshi Nakamota, ostaje nepoznat.

Tijekom godina, pravi Satoshi-jev identitet bio je predmet raznoraznih nagađanja, s mnogim imenima koja su istaknuta. To nije iznenađujuće; ljudi vole misterij, kao prvo. S druge strane, gigantska zaliha Bitcoina koju je Satoshi kopao u ranim danima kriptovalute ostala je netaknuta; bi li se on (ili ona ili oni) vratio, ti Bitcoin bi mogli preplaviti tržište, potencijalno utječući na cijenu kriptovalute (nagovještaj smo dobili sredinom 2020. godine, kada je cijena Bitcoina pala na vijest da su se pomaknuli neki novčići iz doba Satoshija).


Dakle, znamo da je Satoshijev identitet misterija. Čak imamo predstavu o tome kako je Satoshi tajio svoj identitet. Ali koji je tačan razlog skrivanja njegovo indentiteta?

Da biste decentralizirali Bitcoin, morate ga osloboditi

Krenimo od činjenica. Znamo da je Satoshi motiviran vizijom valute koja se nije oslanjala na povjerenje u treće strane ili vladu. Zahvaljujući The Complete Satoshi, ideje i filozofije tvorca bitcoina su sačuvane: „Ono što je potrebno je sistem elektronskog plaćanja zasnovan na kriptografskom dokazu umjesto povjerenju, omogućavajući bilo kojoj od dvije voljne strane da izvršavaju direktne transakcije jedni s drugima bez potrebe za pouzdanom trećinom zabava. "

S obzirom na Satoshijeve jasne namjere ovdje, vjerojatno je istina da je održavanje njegove anonimnosti bilo neophodno kako bi se osiguralo da Bitcoin ostaje uistinu decentralizirana tvorevina.

Kreatori kripto valuta imaju prevelik utjecaj na zajednice koje odrastaju oko njihovih novčića, što je u prošlosti kod mnogih od njih uznemirilo. Tvorac Ethereuma Vitalik Buterin “nije previše uzbuđen što mu zajednica pridaje toliko važnosti”, kako kaže njegov otac na profilu New Yorker-a. Tvorac Litecoina, Charlie Lee, u međuvremenu je predao vlasništvo nad bilo kojim svojim stvaranjem. U objavi na Redditu, Lee je rekao, “Sukob interesa mi je držati LTC i tweetati o njemu, jer imam toliko utjecaja.”

Tijekom godina, Bitcoineri nisu bili sramežljivi kada su izrazili želju da se Satoshi Nakamoto vrati. U ovom postu o Bitcoin forumu o maksimalnoj veličini Bitcoin bloka, jedan korisnik kaže „Satoshi-jevo mišljenje pomoglo bi zajednici da odluči, ne zato što je kompetentniji od trenutnih glavnih programera, ne zato što je autoritet, već zato što bi to uvjerilo povjerenje investitora . ” Stoga je sukob interesa sličan onom s kojim se Charlie Lee susreo mogao očekivati ​​i od Satoshija, čineći neizbježnim da stvaranje i tvorac ne mogu istinski koegzistirati javno.

Tamna strana Bitcoina

Druga konkurentska teorija je da je Nakamoto znao da će vlasti doći nakon kreiranja bitcoina ako bude identificiran. Bitcoin je možda uspješna kriptovaluta koju danas svi znamo, ali to je bio daleko od prvog pokušaja svijeta na alternativu valutama koje su izdale države. 2011. godine Bernard von NotHaus osuđen je zbog izrade, posjedovanja i prodaje vlastite privatne valute Liberty Dollar.

Istu sudbinu možda je imao i Nakamoto, koji je zasigurno znao da će Bitcoin steći neke moćne neprijatelje. Vlade uglavnom ne vole kada se pojave prijetnje njihovom suverenitetu i monetarnoj politici, a iako možda neće moći zabraniti sam Bitcoin, njegovom bi tvorcu zasigurno mogle učiniti život neugodnim. Kad bi znali gdje da ga nađu.

Britanska kompanija za filmsku produkciju Substantial Films prihvatila je upravo ovu ideju. U predstojećem filmu Decrypted (nema veze s Decryptom), NSA muči Satoshija Nakamota u pokušaju da da informacije koje će uništiti cijelu kripto industriju.
Igrani film Decrypted prikazuje mučenje Satoshi Nakamota od strane sigurnosnih službi (Slika: Shutterstock)

To bi se moglo smatrati alarmističkim gledištem, ali važno je uzeti u obzir kontroverzne početke Bitcoina.

Za mnoge je Bitcoin i dalje sinonim za “Put svile” (elektronska verzioja Silk Road-a), vjerojatno najzloglasnije svjetsko tržište. “Put svile” postao je popularna destinacija za one koji žele prati novac i kupovati nedozvoljenu robu koristeći Bitcoin. Uprkos tome što ga je FBI na kraju zatvorio 2013. godine, ovo je tržište zadalo rani udarac legitimitetu Bitcoina koji je shvaćen kao alternativna valuta, a Nakamoto možda nije želio riješiti posljedice.

Postoji još jedna mogućnost: možda Satoshi Nakamoto nije jedna osoba, već mnogo njih.

Prema većini računajućih podataka, iznenađuje to što je pojedinac navodno bio sposoban stvoriti kripto valutu koja sada vrijedi milijarde dolara, a pritom potpuno sakrio tragove.

Iako je Satoshi tvrdio da je 37-godišnji Japanac, originalni Bitcoinov dokument napisan je na savršenom engleskom jeziku, a njegova adresa e-pošte navodno je došla od njemačkog dobavljača.

Neki uzimaju ove činjenice u značenju da je Bitcoin bio saradnja, a ne samostalni poduhvat. Uz to, stvaranje Bitcoina pokazalo je novu vrstu ekonomije i računarskog programiranja, da mnogi sada vjeruju da poznata kripto valuta nije mogao stvoriti samo jedan um.

Ako ste tip teorije zavjera, evo nedoumice: neki kažu da je Satoshi Nakamoto u stvari Centralna obavještajna agencija. Prema projektu CIA, Satoshi Nakamoto u prijevodu znači “centralna inteligencija”, a činjenica da nitko zapravo ne zna tko je Nakamoto znak je da su Bitcoin stvorili obavještajni profesionalci.

Ako je Bitcoin zaista dizajnirala obavještajna agencija, možda nikada nećemo biti upoznati s pravim identitetom Satoshija Nakamota.

Suočena s mnogim konkurentskim teorijama, kripto zajednica nema drugog izbora nego pribjeći špekulacijama. U jednom od posljednjih provjerenih Nakamotovih e-mailova, on (ili ona, ili oni) tvrdi da je “prešao na druge stvari”.

Hoćemo li ikada zaista znati tko je stajao iza Bitcoin revolucije? Vjerovatno ne. Je li to važno u ovom trenutku? Vjerovatno ne. Bitcoin je prerastao svog tvorca i po svemu sudeći tu je da ostane.