Zašto Bitcoin zabrinjava centralne banke?

Opšte poznato je da Bitcoin ima “divlje ponašanje” te da dolaze s teritorijom kripto ulaganja, s malim značajem za realnu ekonomiju.

No, nakon više od godinu dana bez presedana monetarnog i fiskalnog poticaja koji je šiknuo u globalnu ekonomiju i napuhao cijene imovine sa dionicama na nekretninama na robu i kripto, postoji zabrinutost da bi potraga za prinosom koji napuhuje imovinu poput Bitcoina mogla biti „znak za upozorenje. "

Od Washingtona do Frankfurta do Pekinga, ono što je započelo kao zabrinutost preraslo je u refren dok se službenici brinu da će preuzimanje rizika na tržištima imovine koje je njihova politika pokrenula možda nagovještavati destabilizaciju koja bi mogla izbaciti globalni oporavak, piše Craig Stirling .

Iako službenici poput šefa Federalnih rezervi Jeromea Powella tvrde da i dalje postoje prijetnje, neki već poduzimaju mjere da se stvari ohlade.

Island je prošle sedmice isporučio prvo pooštravanje politike u zapadnoj Evropi kako bi obuzdao inflaciju i rašireno tržište stanova, dok i Kanadska banka smanjuje dio svoje podrške. Evropski kreatori politike također prepoznaju sve veće prijetnje, ali zasad ostaju vjereni za podsticaj.

U Kini, gdje je ciklus oporavka zreliji, sve veće cijene kuća oživljavaju razgovor o porezu na imovinu, dok su rastuće cijene roba potaknule akciju na jačanje ponude i suzbijanje spekulacija. Tamošnje se vlasti nadaju da će ciljanim mjerama moći smanjiti rizike i ispuhati balone, a istovremeno održati stabilne šire troškove zaduživanja.

Velika centralna banka prebacila se sa uznemirenja zbog ekonomija koje zaranjaju na početke da se znoje zbog visokih cijena imovine, pozitivna je na jedan način: pokazuje da su njihove hitne mjere barem oživjele tržišta.

Da bi se ti tržišni dobici zadržali, stvarne ekonomije na kojima leže oni moraju napredovati bez povećanja inflacije i pokazati se dovoljno otpornim da izdrže povlačenje fiskalne i monetarne podrške. Ako globalna ekonomija to može, tada centralni bankari mogu i dalje odbacivati ​​Bitcon kao sporednu predstavu, a ne kao preteču bujnosti.

Izvor: Bloomberg

Crypto.ba © est. 2017 United Fintech Freaks - UFF