Zašto bi Bitcoin trebao biti na vrhu vaše Božićne liste

Ova godina nije bila ništa manje osim monumentalne za Bitcoin i njegovu braću, Kralj Kripta je ostvario dobit od 1800% od januara. Porast sa 950 dolara na 20.000 dolara predstavlja izuzetan podvig koji retko odgovara bilo kojoj akciji ili robi. Međutim, postoji nedostatak paraboličkog porasta na grafikonima. Stvari koje se brzo podignu takodje istom brzinom padaju, kao što je Bitcoin i dokazao gubljenjem 40% svoje vrijednosti u par dana prošle sedmice. Volatilnost je suviše blaga riječ koja se koristi za nešto što se “njihalo” za $8,000 za manje od 48 sati.

Iako Bitcoin možda nije novac budućnosti, on je na pravom putu, sa decentralizovanim tržišnim pristupom valutama. Nedostatak centralne regulacije nije ometao javni hype i kripto-maniju Bitcoina i njegovih srodnika, koji su takođe pokazali značajan rast cijena ove godine.

Prvo gledajući na padove, cijena bi mogla da se sruši dublje nego što je to već učinila ove nedelje zbog ekstremne volatilnosti i mijenjačnica koje nisu u mogućnosti da pokriju sebe ukoliko svi budu istovremeno povlačili svoja sredstva. Međutim, linije trendova su naglo porasle tokom cijele godine i uprkos gubljenju trećine svoje vrijednosti dva puta u posljednjih šest mjeseci, BTC se priprema za povratak na gore.

Analitičar John Levi iz Bitcoin Arcade ističe:

“To je revolucionarna nova tehnologija koja već mijenja način na koji se novac primjenjuje i koristi. Zbog svih gore navedenih razloga, važno je da shvatite da se radi o seizmičkoj smjeni koja je spremna da potpuno promijeni sve… Ne samo plaćanja i doznake, već čitav koncept “novca”, kako ga poznajemo.”

U ovom trenutku Bitcoin se primarno koristi za ulaganje i trgovinu, još uvijek se ne može živjeti od njega. Ekstremna nestabilnost cijena čini ga dobrom platformom za trgovinu, ali potpuno nepraktičnim za svakodnevni život. Sa pozitivne strane distributed public ledger (distribuirana javna knjiga prim. aut.) eliminiše potrebu za posrednikom, odnosno bankama, da kontrolišu i profitiraju od vašeg novca što ga čini teoretski najboljim načinom za obavljanje međunarodnih novčanih transfera. Kada se tržišta uspostave i stabilizuju, jedna ili više digitalnih valuta će se pojaviti kao defakto standard, bar privremeno, dok se tehnologija razvija i dok se ne pojave novi “igrači”.

Kada ljudi budu mogli da trguju jedni sa drugima direktno bez potrebe za mijenjačnicama, kripto će stvarno postati decentralizovan. U ovom trenutku digitalne valute su visoko eksperimentalne i investiranje u njih bilo bi isto kao ulaganje u startup kompanije, što je praktično Bitcoin i bio 2009. godine. Videli smo Veliki Prasak kriptovaluta u 2017. godini, sledeće godine će biti inflacija i ekspanzija, zato investirajte umjereno i uvek sprovedite svoje istraživanje.

Srećni praznici.

Preuzeto sa NewsBTC.com

5 Likes