Zakoni u vezi sa trgovinom Crypto valutama

Pozdrav svima,

novi sam ovdje i ne znam da li kao prvi ili 100. postavljam neka ista pitanja. Molim vas da mi ne zamjerite ako odgovori već postoje. Ja ih nisam našao.

Živim u BRD. Ovdje se smije trgovati i prebacivati novac sa i na berze kao što su Coinbase. Porez se plati ako se ostvari dobit na prodate coins u prvih godinu dana od kupovine. Nakon godinu je oslobođeno poreza i ne mora se nikome ni prijavljvati. Sad me zanima situacija u Bosni.

  1. Da li je u Bosni dozvoljeno koristiti Coinbase i da li ga koristite ili imate neku bolju / jeftiniju / sigurniju alternativu?

  2. Ako je dozvoljeno ovo pod 1. da li moja osoba od povjerenja smije u moje ime (naravno, na svoje ime) otvoriti account i na njega položiti moje devize, konkretno EUR.

  3. Da li je protuzakonito prebaciti neku 4-5cifru BAM ili EUR sa naznakom “pozajmica” ili " za kupovinu BTC", odnosno fo koje sume se ne treba navoditi razlog transfera.

Bio bih vam veoma zahvalan ako biste mi mogli dati pouzdane odgovore na oba pitanja.

Unaprijed hvala!

Pozz i dobro nam došao.

Zakon o kripto valutama, još ne postoji.

Nažalost, nama iz BiH Coinbase nije dostupan kao većini

Mora postojati porijeklo novca, kao računati na to da 10% se državi mora dati jer će vjerovatno to gledati kao dobit (nek me neko ispravi ovdje, još kafu pijem) :smiley:

Što se tiče balkana, možda najbolje da koristiš Kraken jer oni nas nisu blokirali, te da na početku testiraš sa manjim sumama.