Za početnike 2. dio

Kratka povijest kriptovaluta

Prvi primjer kriptovalute predstavlja eCash, anonimni kriptirani elektronički novac, predstavljen 1983. godine. Neki od značajnijih projekata nastalih kasnije su b-money te Bit Gold, kao prethodnici bitcoina.

Krajem 2008. godine objavljen je dokument (whitepaper) pod nazivom „Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System“ koji je napisala osoba, ili više njih, pod pseudonimom Satoshi Nakamoto . Ključna je specifičnost po kojoj se bitcoin razlikuje od prethodnih kriptiranih valuta, kao što su b-money i HashCash, distribuiran sustav izračunavanja ( Proof of Work algoritam) koji služi za potvrdu transakcija unutar Bitcoin blockchaina. Ta je inovacija riješila problem dvostrukog plaćanja, odnosno situaciju u kojoj jedna jedinica valute može biti više puta utrošena. Bitcoin mreža započela je s radom 2009. godine, a u početku je imala dosta propusta i prepreka. Današnji problem, pak, predstavlja zakrčenost blockchaina, što rezultira visokim troškovima i sporošću samih transakcija. Takav problem rezultirao je shvaćanjem bitcoina kao sredstva za pohranu vrijednosti, umjesto prvobitnog sredstva plaćanja.

Dvije godine kasnije pojavio se prvi altcoin (alternative coin) , odnosno kriptovaluta koja je alternativa bitcoinu. Zvao se Namecoin , a njegova osnovna svrha bila je decentralizirana registracija domena te njihovo održavanje i prodaja za određeni iznos jedinica namecoina. Neki od bitnijih altcoinova koji su se pojavili nakon namecoina su Litecoin , Peercoin , Dogecoin .

Godine 2014. provedeno je prvo online prikupljanje kapitala za kripto projekt koji je kasnije nazvan ICO (Initial Coin Offering) zbog sličnosti s tradicionalnim financiranjem poduzeća na tržištu kapitala (IPO). Radi se o Ethereum blockchainu, odnosno platformi koja je promijenila čitav dotadašnji kripto svijet. Ethereum platforma omogućuje razvoj decentraliziranih aplikacija (trenutno je više od 1.000 projekata izrađeno na Ethereum platformi) i korištenje pametnih ugovora (Smart Contracts) , odnosno ugovora koji se sami od sebe izvršavaju kada su zadovoljeni određeni preduvjeti.