WordPress Ethereum plugin

Novi kripto dodatak omogućit će izdavačima WordPressa da primaju zaradu od oglasa direktno u svoje Ether (ETH) novčanike, prema opisu dodatka objavljenom 10. decembra na službenoj web stranici WordPressa.

Nazvan “EthereumAds”, dodatak će omogućiti izdavačima sadržaja da daju na licitaciju oglasni prostor za ETH koristeći pametne ugovore. “Nakon što ubacite naš vidžet, vaš oglasni prostor automatski se daje na aukciju koristeći naš pametni ugovor i prodaje se svake dvije sedmice najpovoljnijem ponuđaču”, navodi se u službenom opisu.

Prema web stranici EthereumAds, WordPress plugin planira se natjecati s Google AdSenseom, omogućavajući izdavačima da zarade ETH putem banner oglasa. EthereumAds konkretno obećava da će izdavačima pružiti niže provizije: „Google Adsense vam isplaćuje samo 68% zarade od oglasa. Mi vam s druge strane plaćamo ogromnih 90%."

Novi dodatak za oglas primjenjiv je na bilo koju vrstu sadržaja poput web stranica, blogova, online shopova i drugo, i nije ograničen na kripto-sadržaj.

Kako se EthereumAds namjerava natjecati s glavnim platformama za unovčavanje oglasa poput Google AdSense-a, ostaje za vidjeti kako se tradicionalne oglasne platforme nose sa svojim kripto rivalima.

Pružajući najveću svjetsku platformu za unovčavanje oglasa, Google je u prošlosti imao nekih problema s kriptom. U aprilu 2020. godine, Cointelegraph je izvijestio da Google AdSense prikazuje lažne kripto oglase, dok zabranjuje nekim legitimnim kripto firmama da koriste njegovu uslugu. Google Ads je ranije stavio ključne riječi na crnu listu koje spominju Ethereum, kako je izvješteno u januaru 2019.