VPN - Zaštite sebe i svoje najdraže

Šta je VPN?

VPN – Virtual Private Network je najprostije rečeno: Vaša virtuelna privatna mreža. To znači da koristite internet kao infrastrukturu u kojoj se napravi poseban, jako dobro zaštićen tunel kroz koji se vrši prenos podataka a kojem samo vi možete imati pristup.

Zovite me paranoičnim, ali svaki dan sve više i više naša privatnost postaje sve osim privatnosti.

Dolazimo do zaključka, a što će to meni? nisam kriminalac…

Ovo nema veze sa tim ko ste i šta ste, već jednostavno vaša privatnost je ono što bi trebali da cijenite u ovome novom digitalnom dobu, gdje svako svakog prati.

Još jedna pozitivna stvar VPN-a je npr. kada i ukoliko se zakačite na javnu otvorenu WI-FI mrežu, neko sa imalo znanja vam može pokupiti passworde od emaila, facebooka itd itd.

Kada koristite VPN tunneling, uveliko umanjujete mogućnosti da vas neko prati, hakuje ili nešto slično.

NAPOMENA: Dobar VPN servis je jako teško naći, te se dobro pazite da ne naletite na fake VPN koji će vam pokupiti podatke kao i ono dijete što se zakačilo na javnu mrežu na kojoj ste i vi nekada.

Još jedna bitna stvar kod VPN mreža je logovanje podataka, tj. da li taj servis loguje sve vaše ulaze ili jednostavno ih briše dnevno kako neko ne bi kasnije pregledavao te logove te samim tim poništio funkciju VPN mreže.

Kada se registrujete na nekih od kvalitetnih VPN mreža, imate mogućnost da instalirate VPN mrežu na svim svojim uređajima kao što su, računar, laptop, mobitel, tablet…itd.

Preporuke za nekih od najboljih VPN servisa su

IPVanish
https://www.ipvanish.com

Nord VPN
https://nordvpn.com

Pure VPN
https://www.purevpn.com

TunnelBear VPN
https://www.tunnelbear.com

Hide My Ass VPN
https://www.hidemyass.com

Neki koji su vrijedni spomena

4 Likes