Vladina zabrana bitcoina bila bi ‘budalasta’: Hester Peirce iz SEC-a

Pokušaji vlada da zaustave ljude da trguju bitcoinima neće ići dobro, prema Crypto Mami. “Morali biste isključiti internet.”

Hoće li američka vlada ikada pokušati zabraniti Bitcoin? Svakako bi se moglo pokušati, ali to bi bilo “glupo”, prema povjerenici SEC-a Hester Peirce.

Tijekom virtualne panel diskusije MarketWatch, “Kako ulagati u kripto”, poznati pravnik prilagođen Bitcoin-u, koji je među kripto vjernicima poznat i kao “kripto-mama”, ponovio je svoje uvjerenje da SAD ostaju iza ostatka svijeta kada dolazi do regulacije digitalne imovine.

Ali Peirce je dodao da će se s novim, kripto pametnim, predsjednikom SEC-a Garyjem Genslerom stvari krenuti u dobrom smjeru.

“Mislim da smo vrlo rano prošli tu točku [zabrane bitcoina u SAD-u] jer biste morali ugasiti internet”, rekao je Peirce. „Ne vidim kako biste to mogli zabraniti. Sigurno biste se mogli potruditi. Bilo bi vrlo teško spriječiti ljude da to rade [trguju Bitcoin-om] “, rekla je. “Stoga mislim da bi bila glupa stvar da vlada pokušava to učiniti.”

Prema nekim mišljenjima, ideja o zabrani Bitcoina i kriptovaluta (odnosno učiniti ilegalnim držanjem takve imovine) nije nerealna perspektiva. Naprimjer, milijarder, investitor i osnivač Bridgewater Associatesa, Ray Dalio, nekoliko je puta rekao da su vjerojatne vladine zabrane transakcija kripto valute.

Jedan britanski financijski savjetnik ove je godine pokrenuo peticiju kojom poziva vladu Velike Britanije da transakcije kriptovaluta učini ilegalnima. A Indija je jedna od zemalja koja se trenutno sprečava zaustaviti svoje građane čak i u posjedu decentralizirane digitalne imovine.

Iako bi, u stvari, kako je rekla Peirce, to u stvarnosti bilo vrlo teško: tehnologija će vjerojatno nadmašiti vladine pokušaje da ograniči upotrebu Bitcoina, jer će ljudi uvijek moći preuzeti softver Bitcoin novčanika, pokrenuti čvor i obavljati transakcije sve dok imaju pristup internetu. Ono što može biti vjerojatnije, u kratkoročnom i srednjoročnom razdoblju, jesu jasniji Bitcoin propisi.

Peirce je dodao da je američka vlada “iza krive” u pogledu kripto regulacije. “Vidjeli smo kako druge zemlje zauzimaju, rekla bih, produktivniji pristup”, rekla je. „To zaista moramo preokrenuti.

“I optimistična sam kad dođe novi predsjedavajući koji dobro poznaje ta tržišta, a to je nešto što bismo mogli učiniti zajedno - izgraditi dobar regulatorni okvir.”

Peirce ima poantu: propisi u SAD-u su složeni, a različita državna tijela zauzimaju različite stavove o Bitcoin-u i drugim kriptovalutama. Samo ove sedmice, dva bankarska velikaša - izvršni direktor Goldman Sachsa David Solomon i šef JPMorgan-a Jamie Dimon - pozvali su na preciznija pravila.

Tijekom intervjua Peirce je također rekla da ne zna kada će bitcoin ETF biti dostupan u SAD-u. Takav proizvod omogućio bi investitorima u SAD-u da kupuju dionice koje prate cijenu Bitcoina - to jest, ulažu u Bitcoin bez potrebe za kupovinom i pohranom same kriptovalute. Promatrači tržišta dugo su vjerovali da će Bitcoin ETF djelovati kao katalizator za nalet institucionalnog novca koji se slijeva na tržište Bitcoin-a.

DIP je, međutim, u više navrata odbijao prijave za Bitcoin ETF jer kaže da se Bitcoin tržištem lako manipulira i još nije uvjeren da uopće postoji “stvarno tržište”. Crypto Mom je svaki put bio protivni glas unutar SEC-a.

Izvor: Government Ban on Bitcoin Would Be ‘Foolish’: SEC's Hester Peirce - Decrypt