Veteran investitor Jim Rogers upozorava na najgori slom tržišta ikad

Jim Rogers, predsjednik Rogers Holdingsa, smatra da će do sada neviđeni iznosi duga donijeti majku svih ekonomskih padova.


Jim Rogers, predsjedavajući Rogers Holdingsa i poznati ulagač, upozorio je da će posljedice koje proizlaze iz globalne politike centralne banke biti ozbiljnije od svega čemu smo svjedočili do sada.

“Sljedeći put kada budemo imali problem, a mi ga imamo sada, to će biti najgore u mom životu”, rekao je on u intervjuu ekonomskom Timesu prošle sedmice.
Budući da je pandemija koronavirusa u martu zatvorila veći dio američke ekonomije, američke Federalne rezerve otišle su do tada neviđene dužine da bi ih popravile: kamate su smanjene na nulu, najavljeno je neograničeno kvantitativno ublažavanje, a centralna banka je započela kupovinu korporativnih obveznica i najavio inicijativu za kupovinu državnih i lokalnih obveznica. Ali, prema Rogersu, to samo sprema probleme.

Pesimistički pogled
Sva likvidnost unesena u finansijski sistem prevladala je na ogromnom skupu; od najnižih nivoa od 23. marta, S&P 500 sada trguje oko 50% više i ne pokazuje znakove usporavanja.

„Posljednjih 20 godina [Federalne rezerve] su tiskale nevjerojatne količine novca i zadržale nižim kamatnim stopama; nikad nisu bili ovako niski. Neće funkcionirati i svi ćemo platiti užasnu cijenu ", rekao je Rogers ponavljajući svoje stavove na DailyFX podcastu prošle sedmice.

Rogers je možda najpoznatiji po suosnivanju Quantum Fonda, zvanom QMCO s George Sorosom 1970-ih. U posljednjih četrdeset godina, postao je legendarni financijski stručnjak, s bogatim iskustvom da podnese svoja potraživanja, a prema njegovom mišljenju, pred nama je mračna budućnost.

“To je prvi put u zapisanoj istoriji da mi Japanci, Britanci, Evropljani i Amerikanci istovremeno ispisuju novac”, upozorio je on. „Imamo ovaj umjetni ocean likvidnosti, koji tržišta čini dobrim, ali ne čini mnogo za privredu širom svijeta. Kad se sve završi, svi ćemo platiti strašnu cenu. "

Ali ne očekuje da će se velika korekcija dogoditi prerano, barem ne prije novembarskih izbora.

Zlato, srebro i Bitcoin?

Kao zaštita, Rogers je rekao da posjeduje zlato i srebro, te očekuje da će dodati više zlata kada dođe vrijeme. Savjetovao je: “Svako bi trebao posjedovati neke dragocjene metale kao polisu osiguranja.”

Ali ne Bitcoin, čini se. Ne preporučuje ga kao zaštitu od potencijalne inflacije, za razliku od svojih vršnjaka, uključujući Wall St.legenda Paul Tudor Jonesa, George Ball-a, bivšeg izvršnog direktora osiguravajućeg giganta Prudmentalsa i Raoula Paul-a, osnivača Global Macro Investor-a.

U stvari, prošlog juna, Rogers je predvidio da će kriptovalute početi opadati i na kraju će se spustiti na nulu jer vlade to neće dopustiti da opstane. (šta ima stari, propalo ha :smiley: )

“Ako kripto valuta uspije kao pravi novac, vlada će je učiniti nelegalnom i eliminirati je”, rekao je Rogers za japansku kompaniju Aera dot u junu.

Ali u ranijem intervjuu sa China Money Network priznao je: "Da sam pametan, kupio bih [Bitcoin] u ranim danima kada su mi ljudi prvi put pričali o tome. Još uvijek ne znam dovoljno o tome da uložim u to. "

Pritisnut dalje, Rogers je rekao da u prošlosti nije bio fokusiran na digitalne valute, a sve se tada činilo previše kompliciranim. Sugerisao je da bi u budućnosti mogao uložiti u digitalne valute, pod uvjetom da nauči dovoljno o njima.

1 Like