Većina kriptovaluta neće preživjeti, ali bitcoin bi mogao ostati zauvijek

Bitcoin je među najpolarizovanijim ulaganjima u historiji. Skeptici će uvijek reći da je to mjehurić koji će uskoro puknuti, a oni koji vjeruju u njega će reći da je to mjehurić koji će se stalno širiti.

Mike Novogratz, osnivač i izvršni direktor kripto fonda Galaxy Digital, jedan je od onih koji najviše vjeruju u potencijal kriptovaluta. Na događaju uživo u predvidivoj budućnosti za CNN Business ohrabrio je investitore da pogledaju mimo dnevnih kretanja koje bitcoin uzima i pogledaju širu sliku.

“Mjehurići i manije događaju se oko stvari koje iz temelja mijenjaju način na koji razmišljamo. Finansije će biti poremećene decentraliziranim sistemima, siguran sam u to”, rekao je Novogratz za CNN.

image

Bitcoin je ove godine porastao za oko 45 posto, a u posljednjih 12 mjeseci za skoro 300 posto, prema CoinDesku.

Veći dio fokusa na ludnicu oko bitcoina odnosi se na temeljnu tehnologiju, primijetio je Novogratz, ali on misli da kripto prostor predstavlja novi identitet ulagača osim da samo traži povratak. Klađenje na bitcoin je vjerovanje u temeljnu promjenu načina na koji novac danas funkcioniše.

Bitcoinom se u četvrtak trgovalo nešto ispod 43.000 dolara po kovanici. Novogratz očekuje da će za on deset godina vrijediti više od pola miliona po kovanici.

No, dok je bitcoin najveći i najpopularniji novčić na svijetu, postoji na hiljade drugih s mnogo manjim tržišnim ograničenjima i vjerovatno postojanim.

"Kladim se da 75 posto kriptovaluta neće uspjeti u sljedećoj deceniji”, dodao je Novogratz.

Iako je prostor digitalne valute ispunjen gladnim investitorima i mnoštvom mogućnosti za ulaganje novca u rad, jedan tamni oblak stalno visi nad njim, a to je regulacija.

Još uvijek nije jasno koje regulatorno tijelo treba nadzirati kripto tržište, dijelom i zato što nije jasno je li kriptovaluta vrijednosni papir ili valuta.

Neki bi propisi bili korisni, rekao je Novogratz, ali je izrazio važnost određene slobode za inovacije.

Izvor:

Većina kriptovaluta neće preživjeti, ali bitcoin bi mogao ostati zauvijek

2 Likes

Ovako su govorili i za VHS kasete, da će ostati zavijek :smiley:

Kad vidim da je CNN nešto izjavio i neko od njhovih “ljudi”, tačno znam da će kontra biti od svega navedenog.

Joel Mchale Lol GIF by NETFLIX

1 Like