Crypto.ba

Važnost prve kriptovalute u BiH i regionu

O kriptovalutama u BiH, za godine postojanja, čuli smo mnoge priče.
Mediji su fanatično izvještavali da se Bitcoin koristi kao sredstvo ilegalnog plaćanja, pa sve do creepypasta verzija priče o korištenju raznih tehnologija, uključujući i blockchain.

No, za iste te godine, većina krajnjih korisnika i korisnica shvatila je ideju kriptovaluta, a to je primarno - ekonomska sloboda.
U 2021. godini, kao i prije tri godine, prava pometnja je nastala kada je Bitcoin skočio na ljestvici profita i osigurao ekonomsku slobodu osobama koje ga posjeduju.

U ovom tekstu, primarno ću se fokusirati na značaj kriptovaluta u Bosni i Hercegovini, prvu bh. kriptovalutu, te koliki je njen značaj unutar ekosistema kriptovaluta.

Kreacijom do promjene

Bosna i Hercegovina, zemlja na jugoistoku Europe, koja se godinama bori sa različitim post-tranzicijskim izazovima, postala je poznata i po prvoj kriptovaluti u regionu.
RXC, nastao naporima Crypto.ba zajednice, ne daje isključivo profit.

RXC možemo posmatrati kao novu genezu u kriptovalutama i priču o naporima da se nešto promjeni, makar i u segmentu društvenog i tehnološkog života sa kojim se dobar dio društva tek upoznaje.

Šta je prava vrijednost RXC-a?

Stariji čitatelji/ce foruma me poznaju kao maksimalistkinju i kriptoanarhistkinju koja u kriptovalutama drži do primarne ideje, a tek onda profita.
Profit u slučaju RXC-a nije primarna stavka koja mijenja naše živote.
Onda dolazi kao benefit za napore i učešće u ideji.

Ono što trebamo posmatrati jeste modifikacija postojećih ekonomskih parametara i davanje nove slike unutar bh. i regionalnog društva, a to je da čovjek može biti ekonomski slobodan bez učešća države.

Država u kontekstu kriptovaluta nema istinsku i apsolutnu moć koju ima nad regulacijom samih nacionalnih valuta. Samim time, kriptovalute postoje bez obzira na državu i njene parametre.

U slučaju regiona, a posebno Bosne i Hercegovine, kreiranje jedne takve valute može dati novo svjetlo unutar progresa sloboda i primarne ekonomije, tako što će:

a) educirati šire građanstvo o postojanju paralelnog ekonomskog sistema;
b) modificirati sliku o kriptovalutama iz neutralne u dobru;
c) dati istinsku vrijednost u promatranju sigurnosti, anonimnosti i privatnosti.

U regionu koji još uvijek nosi terete prošlosti i lošu vladavinu danas, ovakvi projekti daju potpuno svježu sliku futurističkog društva i tehnološkog napretka kroz digitalizaciju novih ili postojećih resursa unutar regiona, mijenjajući narative društva koje se čupa za posljednju slamku.

Potenciranjem kriptovaluta i decentralizovane ekonomije u javnom diskursu, te kreacijama projekata sličnih RXC-u, dajemo mogućnost društvu da ne stagnira u već viđenim promjenama digitalno razvijenih država.

Dobijamo društvo koje je spremno da kreira rješenje putem kritike, umjesto samo kritike koja ostaje na verbalizmima o lošim ili nedostatnim stvarima unutar regiona.

Vrijednost kriptovaluta iz zajednice

Iako je RXC prva valuta u regionu, u svijetu već postoje kriptovalute nastale od strane različitih zajednica.

Vrijednost takvih kriptovaluta nije u profitu, kao što je slučaj sa Bitcoinom. Njihova istinska vrijednost je da pokazuju ljudima koji tek uče o kriptovalutama da i oni mogu biti dijelom decentralizirane revolucije, te dostići stupanj ekonomske slobode koji žele…

RXC je jedna od valuta koja dozvoljava novim korisnicima/cama da naprave svoj portfolio, budu dijelom zajednice, te u isto vrijeme ostvare neki profit.

Svjetlo na kraju tunela

Ili početku?

Jedno je sigurno, mijenjajući narative društva i kreirajući nove obzore, potpomažemo razvoju društva u regionu i digitalizaciji koja je zakasnila.

No, uvijek je pravo vrijeme za decentralizaciju i promoviranje istinskih sloboda koje nam niko ne može oduzeti.

Kriptoanarhistička budućnost je sada.

8 Likes

:sunglasses:

To je to, ni više ni manje!!

Glad to have you back.

Odličan članak, bravo :ok_hand: :ok_hand:

1 Like

Crypto.ba © est. 2017 United Fintech Freaks - UFF