Važnost digitalnog novčanika za kripto valute

Kombinirajući znanje kriptografske sigurnosti, kao i sigurnu pohranu vaših kripto valuta, te ukoliko ne želite da vaše kripto valute nestanu iz mnogo razloga, jako je bitno da ne zaboravite - Bitcoin transakcije nisu povratne, jednom kad se pošalje, šansa za povrat ne postoji, osim ako vam osoba kojoj ste poslali vrati ono što je dobila. Da biste poslali Bitcoin, morate imati pristup javnim i privatnim ključevima.

Da bi kreirali javni i privatni ključ, potreban vam je digitalni novčanik, koji kreira fajl kojeg kasnije zaštitite.

Privatni ključevi, tačnije jedan fajl najčešće nazvan wallet.dat, koji u sebi sadrži privatni kriptografski ključ. On mora biti zaštićen na način tako što ćete prvo ubaciti širfu na taj fajl, bez koje ne postoji šansa da neko pomjeri Bitcoin bez vaše šifre.

Wallet.dat file možete zatim kopirati na više mjesta, iz sigurnosnih razloga, kao što su:

  • CD/DVD
  • USB drive
  • e-mail
  • Papirni wallet
  • Hardware wallet
  • Možete dati wallet.dat rodbini, prijatelju, na čuvanje, koji bez vaše šifre, ne može ništa uraditi povodom Bitcoina.

Kasnije, u slučaju kvara računara, mobitela, tableta, vaš Bitcoin nije izgubljen, već jednostavno na novi uređaj instalirate novi wallet, kopirate umjesto novog wallet.dat vaš wallet.dat, zatim pokrenete digitalni novčanik, i vaša sredstva će biti na raspolaganju.

Imate puno izbora kada su u pitanju online/offline novčanici (wallet).

Online novčanici su oni koji se nalaze na internetu, na web stranicama koje ubrzaju sav proces jer nemate potrebe skidati cijeli blockchain koji sad iznosi nevjerovatnih 300+ GB, koji je konstantno u porastu. Svi online novčanici imaju već preuzet Blockchain na sebi, te daju mogućnost exportovanja vašeg privatnog ključa, tako da ga možete upotrijebiti na offline novčanicima.

Naravno, postoji mogućnost da sa offline novčanika exportujete vaš wallet.dat, te da isti importujete na neki od online novčanika.

Offline novčanici su oni koji se nalaze na vašem računaru, tačnije cijeli Bitcoin transakcijski lanac, nazvan Blockchain, kao i vaš privatni ključ, gdje se stvara problem preuzimanja 100 GB, kako bi bili u mogućnosti da pomjerite Bitcoin, tj. da objavite transakciju prema Bitcoin mreži.

Offline novčanici

Hardverski novčanici

  • Trezor
  • Legder
  • CoolWallet S Wallet

Mobilni i online novčanici

Jedan od prvih, user friendly novčanika kojeg većina ljudi u kripto svijetu preferira je Blockchain.info na kojem kreirate vaš novčanik online, gdje dobivate vaš privatni ključ kao i javni ključ. Blockchain.info online wallet posjeduje napredne sigurnosne mogućnosti, kako bi vaša sredstva bila sigurna (2FA, SMS, EMAIL potvrde).[/justify]

Javni ključ gledajte kao vaš broj “žiro računa”, kojeg dajete nekome kada želite da da primite Bitcoin, a privatni ključ je ono što trebate da sakrijete od sviju, kao ključ od vašeg privatnog sefa.

Ukoliko imate kakvih pitanja vezanih za ovu temu, ostavite poruku ispod.

Rux
Crypto.ba

1 Like

Dobio sam mail u kojem se navodi da je multibit kupljen od strane keepkey, te da ako mogu da proslijedim link u kojem se objašnjava historiju Multibit

I? Kako ja da odaberem najbolji?
To je Trezor ili?

Najbolja oli najsigurnija opcija jeste hardverski novčanik.

Jučer sam bio svjedol, da je poznaniku ukradeno 0.01 BTC sa blockchain.info novčanika.

Razlog tome je provaljen telefon na kojem je bio instaliran ovaj novčanik.

Trezor, Ledger…nema druge

Nedavno sam dosta istrazivao na ovu temu, pa da podijelim.

Ako si se odlucila za hardverski novcanik (sto je super odluka), prakticno nemas previse izbora - Trezor ili Ledger. U kategoriji nekih “osnovnih verzija” (za 95% korisnika sigurno dovoljno), to su Trezor One i Ledger Nano S.

Prema svemu sto sam procitao (specifikacije, iskustva korisnika, itd) Trezor One je superioran u odnosu na Ledger Nano S (jednostavnija interakcija, pouzdanost, broj coin-a koje mozes cuvati, itd) i odlucio sam se za njega.

Igrom slucaja imam Trezor One viska, koji sam planirao najprije ponuditi na prodaju unutar ovog community-ja - moze i placanje u BTC. :slight_smile:
100% provjerena kupovina, kupljen direktno od proizvodjaca i neotpakovan. Javi se na privatnu poruku ako si zainteresirana, i nadam se da ovaj moj post nece biti shvacen kao reklama (ako bude, izbacujem posljednji paragraf i uskoro otvaram temu na Trgovina).

1 Like

Naravno sve ok, pogotovo ako trezor nije otvaran. Zamoliću te da ga objaviš na rxcmarket.com :sunglasses::heart_eyes: upravo sam dodao i LTC opciju.

1 Like

Znači, Trezor One :slight_smile:

1 Like

Definitivno, jer do sada najmanje propusta je imao Trezor, dok sa druge strane Ledger je imao par “ispada” gdje su pokradeni svi email kontakti koji su korišteni u Ledger sistemu.

Zato mi se sviđa Trezor, jer nije potreban nikakav email niti slično.

2 Likes

Supeer… hvalla :slight_smile:
Još da rješim nabavku :smiley:

Evo možeš ovdje kupiti Trezor ONE, od pouzdanog prodavača, tj. naš dugogodišnji član @Trololino

:slight_smile: Upravo smo dodali i LTC plaćanje, a ubrzo ide i Bitcoin Lightning node

1 Like

Ta igrackica nije ni malo jeftina za moje sitne koine :slight_smile: :worried:

1 Like

@Irena

Definitivno je Trezor, bar do sada, najpouzdanija opcija. Ako planiraš neke veće količine kriptovaluta čuvati ta cijena hardvera je zanemarljiva jer je daleko bolnije izgubiti veću vrijednost kriptoa nego investirati u bezbjednost istih.
Treba gledati to kao jednokratni trošak i biće lakše. :wink:

2 Likes

Hvalaa…shvatila sam :blush:

2 Likes