Crypto.ba

Važnost digitalnog novčanika za kripto valute

Kombinirajući znanje kriptografske sigurnosti, kao i sigurnu pohranu vaših kripto valuta, te ukoliko ne želite da vaše kripto valute nestanu iz mnogo razloga, jako je bitno da ne zaboravite - Bitcoin transakcije nisu povratne, jednom kad se pošalje, šansa za povrat ne postoji, osim ako vam osoba kojoj ste poslali vrati ono što je dobila. Da biste poslali Bitcoin, morate imati pristup javnim i privatnim ključevima.

Da bi kreirali javni i privatni ključ, potreban vam je digitalni novčanik, koji kreira fajl kojeg kasnije zaštitite.
Privatni ključevi, tačnije jedan fajl najčešće nazvan wallet.dat, koji u sebi sadrži privatni kriptografski ključ. On mora biti zaštićen na način tako što ćete prvo ubaciti širfu na taj fajl, bez koje ne postoji šansa da neko pomjeri Bitcoin bez vaše šifre.
Wallet.dat file možete zatim kopirati na više mjesta, iz sigurnosnih razloga, kao što su:
  • CD/DVD
  • USB drive
  • e-mail
  • Papirni wallet
  • Hardware wallet
  • Možete dati wallet.dat rodbini, prijatelju, na čuvanje, koji bez vaše šifre, ne može ništa uraditi povodom Bitcoina.
Kasnije, u slučaju kvara računara, mobitela, tableta, vaš Bitcoin nije izgubljen, već jednostavno na novi uređaj instalirate novi wallet, kopirate umjesto novog wallet.dat vaš wallet.dat, zatim pokrenete digitalni novčanik, i vaša sredstva će biti na raspolaganju.
Imate puno izbora kada su u pitanju online/offline novčanici (wallet).
Online novčanici su oni koji se nalaze na internetu, na web stranicama koje ubrzaju sav proces jer nemate potrebe skidati cijeli blockchain koji sad iznosi nevjerovatnih 300+ GB, koji je konstantno u porastu. Svi online novčanici imaju već preuzet Blockchain na sebi, te daju mogućnost exportovanja vašeg privatnog ključa, tako da ga možete upotrijebiti na offline novčanicima.
Naravno, postoji mogućnost da sa offline novčanika exportujete vaš wallet.dat, te da isti importujete na neki od online novčanika.
Offline novčanici su oni koji se nalaze na vašem računaru, tačnije cijeli Bitcoin transakcijski lanac, nazvan Blockchain, kao i vaš privatni ključ, gdje se stvara problem preuzimanja 100 GB, kako bi bili u mogućnosti da pomjerite Bitcoin, tj. da objavite transakciju prema Bitcoin mreži.

Offline novčanici

Hardverski novčanici

  • Trezor
  • Legder
  • CoolWallet S Wallet

Mobilni i online novčanici

Jedan od prvih, user friendly novčanika kojeg većina ljudi u kripto svijetu preferira je Blockchain.info na kojem kreirate vaš novčanik online, gdje dobivate vaš privatni ključ kao i javni ključ. Blockchain.info online wallet posjeduje napredne sigurnosne mogućnosti, kako bi vaša sredstva bila sigurna (2FA, SMS, EMAIL potvrde).[/justify]

Javni ključ gledajte kao vaš broj “žiro računa”, kojeg dajete nekome kada želite da da primite Bitcoin, a privatni ključ je ono što trebate da sakrijete od sviju, kao ključ od vašeg privatnog sefa.

Ukoliko imate kakvih pitanja vezanih za ovu temu, ostavite poruku ispod.

Rux
Crypto.ba

1 Like

Crypto.ba © est. 2017 United Fintech Freaks - UFF