USDT budućnost?

Od 2019. godine Tether je “ištampao” preko 3.300% svoje ponude i upotrijebio ga za umjetno pumpanje Bitcoina.

Ne znam koliko ste upoznati sa historijom USDT-a, ali stvari nikako nisu čiste za USDT.

Tether (USDT) je najveći stabilcoin (kripto imovina vezana na vrijednost nečeg relativno stabilnijeg poput američkog dolara) na svijetu. Ne samo da je najveći stablecoin, već je i jedna od najvećih kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji (broj cirkulirajućeg Tethera pomnožen s Tether cijenom).

Razlog zbog kojeg ulagači i trgovci koriste Tether je likvidnost ili mogućnost ulaska i izlaska iz pozicija kriptovaluta bez ogromnih promjena u cijeni. Tether redovno objavljuje milijarde dolara dnevnog obima trgovine, čineći ga likvidnijim čak i Bitcoinom s vremena na vrijeme.

Likvidnost je važna za institucionalne investitore koji istodobno premještaju kripto u velikim vrijednostima. Ako bi koristili manji stabilcoin, institucionalni igrač mogao bi pomaknuti cijelo tržište. Tetherova duboka likvidnost daje institucijama i kitovima ( whales - velikim držačima kripto) potrebni obim trgovine.

Takođe, uprkos kontroverzama oko Tethera i njegovom potencijalnom nedostatku rezervi u SAD-u da bi podržao njegovu vrijednost od 1 USD, učinio je dobar posao držeći kvačicu od 1 USD kroz mnoge uspone i padove.

Da li je USDT siguran? Glavni problem s Tetherom

Kad ljudi pitaju “koliko je siguran USDT?”, Pitaju zbog Tetherovog osnovnog problema.

Osnovni problem s Tetherom lako je sažeti: ne možemo biti sigurni da je svaki USD 1 USDT sigurnosno kopiran sa 1 USD. Prvih pet godina svog postojanja Tether je tvrdio da ga 1: 1 podržavaju dolari.

Za Tether se spominje da je podržan od strane “offshore” kompanija, gdje izvor financija i sami detalji ostaju nepoznati većini financijskih regulatornih institucija, što nam ukazuje na moguće neregularnosti u samom “printanju” USDT-a.

Rizik od Tether-a je rizik da kovanice nemaju potpunu potporu i u slučaju da neće svi moći vratiti svoje dolare. To bi bio problem bez obzira na to na kojem lancu investitor drži Tether.

Rizik od Tether-a je rizik da kovanice nemaju potpunu potporu i u slučaju “bankarske banke” neće svi moći vratiti svoje dolare. To bi bio problem bez obzira na to na kojem lancu investitor drži Tether.

Istina je da Tether vjerovatno sutra neće eksplodirati. Postoji više od pet godina i vjerojatno će potrajati još neko vrijeme. Pa ipak … Sutra bi moglo eksplodirati! U tome je stvar.

Predviđam da će ovo pasti kao najveća shema prevare u historiji, pa čak i premašiti Ponzijevu shemu Bernieja Madoffa.

Sa druge strane, pojavio se USDC, koji je podržan u Americi i koji je vjerovatno nastao kako bi “izgurao” USDT sa scene, zato pažljivo jer ovdje se svašta može desiti u kratko vrijeme, što bi negativno utjecalo na kompletnu kripto priču.

Na binancu imaju i USDC kao i BUSD, te prave Eure(EUR) i dolare(USD). Ako cuvate u fiat valutama na duze bolje je cuvati u tim pravim Eurima, ali ako samo kratkorocno trgujete, bolja je likvidnost na USDT.

1 Like

Crypto.ba © est. 2017 United Fintech Freaks - UFF