Uniswap V3 pokrenut na Polygonu zbog nižih transakcijskih naknada

U najavi od 22. decembra, Uniswap Labs obavijestio je javnost je da je pokrenuo svoj DEX na Polygon mreži.

Suosnivač Poligona Mihailo Bjelić u decembru je podnio prijedlog upravi Uniswapa za implementaciju Uniswapa v3 na Polygonu, a ovaj prijedlog je izglasan prošlu sedmicu. Imao je ogromnu podršku, s više od 72 milijuna UNI tokena pledgeanih kao glasovanje za prijedlog, koji je sada prošao. Samo 500 hiljada UNI tokena je pledgeano kao glas protiv prijedloga kada je glasovanje završilo 18. decembra.

Korisnici sada mogu mijenjati tokene na Uniswapu koristeći layer 2 mrežu Polygon koja nudi brže i jeftinije transakcije. Polygon je također upravo najavio partnerstvo s preglednikom Opera.

Uniswap nastavlja rasti

Uniswap je i dalje kralj DEX-ova, s tržišnim udjelom od 76,8% tijekom prošle sedmice, prema DuneAnalyticsu. Obradio je 16,4 milijarde dolara u proteklih sedam dana i 1,8 milijardi dolara u posljednja 24 sata.

Što se tiče mjesečnih količina, Uniswap je u novembru obradio 83,8 milijardi dolara, daleko ispred svog najbližeg rivala i klona, ​​SushiSwapa, sa 7,9 milijardi dolara za mjesec. Prema DeFiLlami, na Uniswapu je zaključano 8,98 milijardi dolara ukupne vrijednosti. Od početka ove godine, Uniswapov TVL porastao je za 311%. DEX je rangiran na 9. mjestu na ljestvici DeFi TVL, odmah ispod Compound Financea.

U smislu generiranih naknada na platformi, Uniswap je drugi nakon Ethereuma, s 4 milijarde dolara generiranih u prosječnim 7-dnevnim naknadama prema Cryptofeesu. Nativni token, UNI, porastao je 10,7% u 24 sata te dosegnuo 17,02 dolara, prema CoinGeckou. Međutim, UNI je daleko od svog ATH-a iz maja od 44,92 dolara. Ranije ovog mjeseca, Uniswap je predstavio Auto Router Support na layer 2 mrežama kako bi optimizirao zamjenu tokena uz istovremeno uštedu na naknadama za transakciju.

MATIC dosegao novi ATH

Polygonov nativni token, MATIC, ove je godine prošao puno bolje od UNI-a. Dosegao je novi ATH od 2,70 dolara tijekom četvrtka ujutro i trenutno je malo ispod te razine.

1 Like