Uniswap V3: likvidnost na steroidima

Nakon dugo čekanja, konačno je objavljeno da će Uniswap V3 biti pokrenut 5. maja! Već sredinom maja će krenuti i L2 skaliranje, što CZ-u daje prazan prostor od još jedno 2 meseca da ubacuje ljude lopatama na Pancakeswap.

Optimism rolapovi su izabrano L2 rešenje i Uniswapu bi trebalo da donesu izuzetno jeftine transakcije i veliku brzinu već u maju.

Dakle, možete obustaviti prodaju bubrega za ETH gas.

Šta novo donosi V3 kod?

Uniswap se kroz V3 fokusirao na usavršavanje funkcionalnosti vezanih za Automatizovani Market Mejking (AMM). Pod usavršavanjem, mislim na zaista ogromne inovacije i promene.

Prvo i pre svega – uvode koncentrisanu likvidnost. Šta znači koncentrisana likvidnost? Provajderi likvidnosti (LP) će moći da obezbedjuju likvidnost u okviru željenih raspona cena.

Koncentrisana Likvidnost

Neko može izabrati da obezbedjuje likvidnost za ETH samo kada se trguje izmedju $1,800 i $2,000, ili da rasporedi likvidnost po željenim opsezima. Kad je cena izvan izabranih opsega, ne zaradjuje se ništa. Ovo će podstaći povećanje likvidnosti oko trenutne cene, smanjiti slippage trejderima, plus će pomoći LP-jevima da mnogo više zarade.

Na V2 je likvidnost bila ravnomerno rasporedjivana od nula do beskonačnosti, što je značilo nedovoljno likvidnosti oko trenutne cene. Takodje je značilo da se većina kapitala LP-jeva nije ni koristila, dok su se provizije svima delile. K-a-p-i-t-a-l-n-a n-e-e-f-i-k-a-s-n-o-s-t.

Uniswap V3 će biti do 4,000 puta kapitalno efikasniji od V2. 4,000x onim LP-jevima koji izaberu uski cenovni okvir od 0.10%. Sa Optimismom će, zbog manjih naknada za transakcije, tehnički biti mogući i pulovi sa cenovnim okvirom i od 0.02% (mnooooogo veća zarada za LP-jeve nego na V2). Deluje da će slippage, zbog ovakvih podsticaja, biti konkurentniji nego na centralizovanim berzama. Možda ih i sahrani.

Ok, da, teoretski će postojati mogućnost rupa u likvidnosti, tj. da nema likvidnosti na nekim cenovnim opsezima. Tim se nada da će se LP-jevi ponašati racionalno po ovom pitanju. Deluje da će i sledeća stvar pomoći oko toga:

Nova vrsta ordera – Range orderi

Šta su range orderi? To je, praktično, jednostrano obezbedjivanje likvidnosti koje se koristi kao neka verzija limit ordera. Kako će to da izgleda? LP-jevi mogu da ubace 1 token u pul odredjenog cenovnog opsega, iznad ili ispod tržišne cene. Ako cena dodje do tog opsega, rasprodaće se njihov token za taj drugi token iz para. Na ovaj način se zaradi i LP provizija od trejdera.

Za razliku od limit ordera, u ovom slučaju se likvidnost mora izvući pre nego što se cena opet pomeri. Jer ako se cena pomeri nazad, automatski će konvertovati likvidnost u prvobitni token.

Primer: Želiš da prodaš 10 ETH za DAI u cenovnom opsegu od $2,000 – 2,200. Ubaciš 10 ETH u ETH-DAI pul na tom cenovnom opsegu. Kad cena bude iznad $2,200, sav tvoj ETH će biti već konvertovan u DAI. Vadiš DAI odmah iz pula likvidnosti, jer ako se cena vrati dole, može ti ga konvertovati nazad u ETH. U isto vreme si zaradio i na svap provizijama, tj svaperi su ti platili zato što su koristili tvoju likvidnost.

LP Provizije

Kad smo već kod provizije, LP-jevi neće više zaradjivati iste provizije za sve parove. Biće različitih naknada: 0.05%, 0.30% i 1%. Na volatilnijim parovima će dobijati veću proviziju. Biće poštenije kompenzovani za visoko-rizične tokene, što bi trebalo da pojača likvidnost takvih tokena.

Zbog različitih vrednosti, LP tokeni neće biti više fungibilni kao pre (razmenjivi jedni za druge), već postaju NFT. ERC20 verzije za farmovanje će biti moguće preko spoljnih DeFi protokola i ugovora. Ovo otvara prostor za nove sofisticirane farming strategije i tokenizacije.

Da ne zaboravimo i vrlo bitnu stvar: range orderi će biti i izuzetno značajni kod izdavanja tokena. Izdavaoci tokena će moći jednostrano da obezbedjuju likvidnost i da je rasporedjuju po cenama po kojima bi želeli da prodaju svoj token.

Uniswap V3 takodje donosi i sofisticirane orakle koji računaju istorijske cene onchain. Oni će spoljnim DEX agregatorima omogućiti EMA, SMA i slične bitne trejderske indikatore.

Kod V3 je zaštićen licencom BSL 1.1, koja je tu da spreči novi SushiSwap momenat, ali neće moći da spreči anonimne timove od kopiranja koda. Tim Uniswapa smatra da svakako ima jače programere od novih anonimnih timova koji bi ušli na tržište, plus ima 2 milijarde $ u trezoru za razvoj. U trezoru će biti 20 milijardi $ za 3,5 godine (ako cene ostanu konstantne).

Ovo je, zapravo, poslednji razvoj koda koji je radjen mimo zajednice. Od sada zajednica preuzima razvoj, i grantovi za to se već uveliko dele.

Izvor: https://belgradecrypto.com/uniswap-v3-likvidnost/
Autor: Marija Matić

3 Likes