Promjeni temu: Dan Noć

Ukradeni coini


#1

Upomoć!
Od jučer imam problema sa blockchain info wallet-om, nisam mogao da uđem perko mobitela, android app. Jutros sam ušao preko kompa na web wallet i razočarenje, neko mi je ispraznio wallet. Vrijeme transakcije je trenutak kada sam ušao na web wallet.
Još da dodam, na mobitelu imam još nekoliko drugih novčanika sa manjim količinama raznih coina, ne znam da li su i oni ugroženi?
Šta da radim?
Unaprijed hvala


#2

Adresa Lopova:
1LsCV3JHqXpZDKXk8D2nznNBGmQoTZB1Sz


#3

Prvo što moraš saznati način na koji ti je uzet pristup prema blockchain.info walletu.

Da nisi slučajno sačuvao negdje digitalno one recovery riječi?

Ako jesi, neko ti se docepao tih 12 riječi i uradio recovery, zatim poslao BTC.

Za svaki slučaj, sve pošalji na mjenjačnicu, ali oprez, prije toga promjeni novi pass sa novog uređaja, zatim novi google auth verifikator, pa onda sve pošalji na taj wallet.


#4

Kontam… da bi neko regularno usao u tvoj web wallet, trebao bi imati tvoj wallet ID, password walleta, pass maila, secondary pass za withdraw…najprije ce biti da je neko dosao do tvog recovery phrase…mozda grijesim…prokontaj malo gdje si sta pohranio.


#5

pa možda je preko telefona ili nečega na pc dobio kakav skener na računar koji je sve iskopirao i kasnije ušao u wallet

ovo sad sa androidom i gmail postaje zabrinjavajuće, gdje se got loguješ sve ti nešta update radi u cloud spašava bla bla hrpa rupa, i android i gmail u mater


#6

Da,
a i bilo bi poželjno da i nas obavjesti ako je slučajno gdje ulazio,pravio,verifikovao acc…idt da znamo o čemu se radi tako da zaobiđemo eventualnu prevaru. Preporučujem ti da sve šifre, recovery phrases i privatne ključeve sačuvaš u neki blokić/notes (tj. da zapišeš to sve ručno). Ja da nisam imao ovo sve zapisano lagano bi izgubio većinu svog crypta zbog Google verifikatora (telefon mi se jedne prilike ugasio dok je bila prazna baterija i svi podatci su mi bili izgubljeni).


#7

Najvjerovatnije da mi je nekako ušao preko mobitela, a ne mogu reći tačno gdje sam pokupio “virus” jer sam ulazio svugdje i skidao razne applikacije vezane za crypto.
Prvo mi je zablokirao android wallet, a onda kada sam ušao preko kompa tek tada je izvršena transakcija, vrijeme trasnakcije je ono kad sam ušao na blockchain wallet preko kompa, a nisam dobio nikakva obajveštenja na mail vezana za transakciju.
Ne znam kako je ovo uradio, da li je u pitanju neki virus? Ako ima neko na forumu ko je informatički dobro potkovan, a vjerujem da ima, volio bih da kaže meni, odnosno svima nama, kako je došlo do ovoga, na koji način i što je najvažnije, kako se možemo zaštititi?
Ne znam kako biti siguran da virus nije tu? Da li će vraćanje mobitela na tvorničke postavke riješiti problem?
Na adresu lopova jučer je izvršeno čak 26 uplata, a ukupno preko 130 uplata, nešto više od 23bitcoina, ovo nije neki mali lopov!


#8

Cassius, daj mi broj telefona ili email, kontaktiraću te da ovo istražimo.


#9

spinneri mining aplkacije i slična sranjaaaa


#10

Samo da dodam da nije bila u pitanju velika količina novca, cca 50KM, tako da mogu reći da mi je donekle i drago što se ovo desilo, jer sam ovo doživio kako opomenu, za sebe, a i za sve nas. Zato se nadam da će neko ko ima dovoljno znanja da nam kaže:

  1. šta uraditi da se zaštitimo, kako ne bi došlo do krađe
  2. šta uraditi nakon krađe, ako nismo bili dovoljno zaštićeni, kako “očistiti” svoje uređaje,

Hvala!


#11

Sve na paper wallet i snimiti na cd sve … i naravno spremiti na vise mjesta


#12

Moj ti je savet da na telefon ubuduce skidas sve oficijalno sto se tice kripta


#13

Haker je profesionalac koji je mnogima na isti način ispraznio wallete.
Vidim tamo više od 140 transakcija (i danas ima novih).
Najveća koju sam vidio je preko 5.9 bitcoina.

Zato sam pomislio da možda nisi ulazio na wallet preko interneta u nekim kafićima, da se možda tu nekako ubaci i povuče btc na svoj wallet?