Ubisoft nudi fond od 2,5 miliona $ za kripto igru

Developer Planetarium želi nagraditi zajednicu grant sredstvima za kreatore alata i sadržaja za igru otvorenog koda.

Za mnoge kripto igre, blockchain tehnologija omogućava jedinstvenu udicu istinskog vlasništva nad provjereno rijetkim predmetima u igri, bilo da se trguju karticama, stvorenjima ili zemljišnim parcelama. Nine Chronicles, fantastična igra uloga koju je razvio startup Planetarium, a podržala je velika izdavačka kuća Ubisoft, nudi drugačiju vrstu udice: mogućnost slobodnog modificiranja i transformiranja igre i objavljivanje kao zasebnu „viljušku“ neovisnu od izvornog iskustva .

Danas je Planetarium objavio da je Nine Chronicles sada u potpunosti otvoren izvorni kod, omogućavajući korisnicima da podivljaju sa svim kodom i sredstvima kako bi razvili svoje prepoznatljive stavove o igri. Da bi potaknuo upravo to, studio sa sjedištem u Seulu osnovao je grant fond od 2,5 miliona dolara za nagrađivanje najboljih stvaralaca. Sav sadržaj u PC igri, od umjetničkog djela do koda, zajednica može koristiti za stvaranje vlastitih iskustava, bilo da su slični osnovnoj igri Nine Chronicles ili se bitno razlikuju u pristupu.

Za razliku od tradicionalne igre za igranje uloga na mreži za više igrača (MMORPG), poput World of Warcraft (WoW), Nine Chronicles je potpuno peer-to-peer iskustvo i ne oslanja se na centralizirani server da funkcionira. Ako se Planetarium ikada ugasi, igra može živjeti kroz brojne račvaste verzije koje je stvorila zajednica. Izgled i izgled Nine Chronicles vrlo je različita vrsta igre od WoW-a, međutim, zahvaljujući 2D umjetničkom djelu i neaktivnoj borbi sa pomicanjem po boku koja vidi kako vaš junak nestrpljivo gura sve buduće neprijatelje.

Nine Chronicles je također vidio podršku velikog saveznika igraće industrije u obliku Ubisofta, masivnog tradicionalnog izdavača koji stoji iza takvih hitova poput Assassin’s Creed, Just Dance i Toma Clancy’s Rainbow Six. Planetarium, Ubisoft i akcelerator za pokretanje Hashed formirali su savjetodavno partnerstvo prošle godine, a izvršni direktor Planetariuma Kijun Seo rekao je da je Ubisoft pružio smjernice o aspektima kao što su infrastruktura i strategija kompanije dok kriptoprogramer pokušava proširiti Nine Chronicles kako bi dosegao više igrača.

“Ubisoft nam je pružio veliku podršku u cilju postizanja osnaživanja igrača s igračima bez servera s otvorenim kodom”, rekao je Seo za Decrypt. „Budući da je decentralizirano igranje još uvijek u ranoj fazi, neprestano otkrivamo i dijelimo nove obrasce rasta. Uzbuđeni smo što možemo saznati kamo će nas voditi naše igre i korisnici. ”

Planetarij će dodjeljivati ​​sredstva u obliku zlatne valute Nine Chronicles (NCG), fiat valute i predmeta u igri od slučaja do slučaja, ovisno o opsegu i učinku svakog pojedinačnog projekta zajednice. To se odnosi i na postojeće projekte i na one koji tek trebaju biti predloženi, s tim što Planetarium već objavljuje listu želja s potencijalnim alatima za koje se nada da će se razviti, kao što je istraživač blokova sa interfejsom sličnim igrama.

“Bilo je igara otvorenog koda prije Nine Chronicles, ali malo je njih s ekonomijom u igri za nagrađivanje doprinositelja ekosistema,” rekao je Seo. „Mnogi kreatori doprinose stotinama sati svojim strastvenim projektima, ali ipak ne ubiru korist kada njihovo stvaranje postane uspješno. Tokenizirana ekonomija daje nam način da podijelimo potencijal Devet kronika s onima koji igraju ulogu u njenom uspjehu. "

Prema Seou, postoji samo toliko sadržaja i alata koje njegov tim može stvoriti i implementirati u kući dok istovremeno podržava igru. Vjeruje da će bespovratni fond omogućiti „kreposni ciklus“ koji ohrabruje zajednicu da nastavi razvijati nove značajke i iskustva oko Nine Chronicles. “Vjerujemo da će modovi i kreacije dovesti do boljeg korisničkog iskustva, proširenog sadržaja, bolje dinamike tržišta i šanse za eksplozivan rast”, dodao je.

Izmjene koje su stvorili korisnici sastavni su dio mnogih tradicionalnih PC igara, bilo da je riječ o Quakeu, The Elder Scrolls V: Skyrimu ili Rocket Leagueu, a često je riječ o maloj, ali strastvenoj podskupini igrača koji zaista ulažu u igranje i stvaranje modova. U vrlo rijetkim slučajevima modovi koje kreiraju igrači postaju dovoljno popularni da bi se mogli razviti u punopravne igre, kao što se dogodilo s hit hit igrama poput Team Fortress, Dota 2 i PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG).

Programeri mogu dopustiti modifikacije tradicionalnih PC igara, ali obično se ne smatraju dijelom osnovnog iskustva igre. Međutim, za Nine Chronicles to je ključna prodajna točka: ovo je igra dizajnirana od početka kako bi potaknula modificirane igre obožavatelja, a sada Planetarium potiče razvoj zajednice.

Besplatna igra Nine Chronicles pokrenuta je u oktobru 2020. putem vlastite web stranice igre, a Planetarium je također najavio planove da je dovede na popularno tržište Steam PC igara, kao i na mobilne platforme.

Igre temeljene na blockchainu privukle su u posljednje vrijeme povećanu pažnju prodajom skupocjenih predmeta u igrama kao nezamjenjivih tokena

(NFT), kao što se vidi u vodećim igrama poput fantazijske nogometne igre Sorare, borca ​​protiv stvorenja Axie Infinity i igre stvaranja otvorenog svijeta The Sandbox. Međutim, podaci DappRadar sugeriraju da kripto igre koje prati obično imaju mjesečno aktivnih korisnika na malo hiljada, što je dio publike koju danas privlače vrhunske nekripto igre za računare.

Nije jasno koliko je Nine Chronicles do sada bilo popularno, ali “forkable” fantasy RPG premisa je jedinstvena. Između toga, potpora od gigantskog giganta Ubisofta, i sada 2,5 miliona dolara bespovratnih sredstava dostupnih modderima, bit će zanimljivo vidjeti može li to postati jedna od vodećih igara temeljenih na blockchainu.