U Damjanovićevoj „Kruni“ kradu struju za rudarenje kriptovaluta

*U prostorijama bivše fabrike vode “Kruna” koja je u vlasništvu porodice Damjanović, u Mrkonjić Gradu otkrivena je krađa struje koja je korištena za rudarenje kriptovaluta, saznaje portal CAPITAL.

Krađu su otkrili radnici terenske kancelarije “Elektrokrajine” 4. avgusta ove godine, a o svemu je zatim obaviještena policija.

U podrumu je okriveno 360 računara za rudarenje kriptovaluta, a procjena je kako je za godinu dana na pravljenje virtuelnog novca potrošeno 900.000 maraka”, kaže dobro upućen izvor CAPITAL-a.

On tvrdi i da su računari bili sklonjeni jer je kontrola ranije najavljena.

Informaciju da je otkrivena krađa struje potvrdili su nam i u banjalučkoj “Elektrokrajini”, dodajući da je nakon kontrole napravljen zapisnik u kojem je to i konstatovano.

Na osnovu odredbi Opštih uslova za isporuku i snabdjevanje električnom energijom izvršen je obračun neovlašćene potrošnje u iznosu od 4.564,25 KM. Potrošač je cjelokupni obračunati iznos neovlaštene potrošnje izmirio 7. septembra uplatom sredstava na račun Preduzeća”, kazali su u “Elektrokrajini” iz koje nisu naveli za koji period je obračun izvršen.

Naš izvor blizak ovom preduzeću kaže kako su kradljivci sa ovim iznosom više nagrađeni nego što su kažnjeni.

Radnici su se bukvalno smijali kad su čuli koliko će ovi „rudari“ platiti kaznu s obzirom da je poznato koliko struje troše mašine i koliko se od ovog posla zarađuje”, završio je on.

Vlasnik preduzeća “Voda-Kruna” Davor Damjanović prvo je na telefonski poziv novinara CAPITAL-a negirao da se bilo kakve nezakonitosti otkrivene u krugu njegovog preduzeća.

To ništa nije tačno. Niti je otkriveno rudarenje niti je utvrđena krađa struje”, kazao je on.

Međutim, kada smo mu kazali kako nam je krađa zvanično potvrđena, krenuo je da sa sebe skida odgovornost.

Mi smo objekat iznajmili jednoj firmi, a ja ne znam šta su oni radili”, kazao je Damjanović ne otkrivajući kome je iznajmio prostor.

Fabrika vode „Kruna“ inače ne radi izvjesno vrijeme, a računi su joj blokirani od aprila 2019. godine. Otvorena je 2008. godine i bila je jedna od najvećih poslijeratnih investicija u Mrkonjić Gradu.

Pored posla sa proizvodnjom flaširane vode, Damjanovići su u centru Banjaluke držali i klub “Kruna” te hotel “Damjan”.

Kriptovalute su trenutno na vrhuncu svoje popularnosti u svijetu. Vrijednost “Bitcoina” kao najpopularnije trenutno iznosi 49,631 evra i ima tendenciju rasta.

Njihovo rudarenje zahtijeva kvalitetnu opremu i ogromne količine električne energije zbog služenih matematičkih operacija koje se izvode u proizvodnom procesu.

Tako se na primjer za “Bitcoin” godišnje potroši više električne energije nego što troši cijela Argentina sa svojih 45 miliona stanovnika.

Izvor:

BUKA Magazin - U Damjanovićevoj „Kruni“ kradu struju za rudarenje kriptovaluta

Meni iz ovog clanka iz “Buke”, nije jasno sta su to naplatili

Svakom je jasno da je to ogromna kolicina energije u MW…To se na nekim brojilima moralo ocitati, ako je neko dolazio da oditava potrosenu energiju. To bi trebali u prvih par mjeseci otkriti.

Koja su pravila u BiH za kripto rudarenje?
Kako se to prijavi kao poslovanje?
Da li se placa industijska tarifa…

Ne bih znao da ti kazem, mozda @Rux zna…

Meni kuci nisu dosli da ocitaju struju u proteklih 18 meseci :joy: a verovatno postoji neki nacin kako su obracunali ukradenu struju.

Postoji šansa da su krali struju preko starijeg obračunskog uređaja, sjećate se da je bilo priča o nekim magnetima itd.

Za novije uređaje sam čak čuo da nokia 3310, ima neko čudno zračenje koji može “vraćati” ove novije uređaje unazad… (rekla/kazala)

Sve u svemu morali su krasti na neki način, jer ovolika količina struje na “računu” bi se primjetila odma.

Ako je ovo suma koju su platili, a zaradili bruka para na osnovu toga, onda je ovo komično i nije ni čudo da ljudi iz EU dolaze u BiH da rudare.

Evo jedna info, u Sanskom Mostu je neki dan pokradeno 10 ili 20 novih ASIC uređaja, isto tako ekipa rudari iz vana (nisam ih upoznao do sada, možda i bolje).

Meni to sve “smrdi”, postoje i brojila na strani trafo stanica… prati se i potrosnja na visem nivou…

ali sta ja tu da pricam, ako je elektro distribucija zadovoljna, niko nije pokrenuo neki tuzbeni postupak…znaci SVE JE “OK”