Twitter ograničava retvitove

Twitter ograničava retvitove u borbi protiv dezinformacija a uoči izbora u Americi.

S obzirom da su američki predsednički izbori za manje od mesec dana, Twitter uvodi temeljne promene u svoju platformu u cilju borbe protiv širenja dezinformacija. Promene uključuju ograničavanje retvitova i dodavanje dodatnih oznaka i upozorenja za pogrešne informacije, koje će stupiti na snagu sledeće sedmice, a ostaće aktivne tokom celog izbornog perioda.
Twitter je objasnio da su promjene trostruke.

Prvo, kada korisnici odu na retweet, od njih će se zatražiti da upotrebe “quote tweet” gde se mogu dodati dodatni komentari. Twitter se nada da će ovo podstaknuti korisnike da više razmišljaju o tweetu koji dele, dodajući vlastite misli, reakcije i perspektive. Ako korisnici ne dodaju svoj komentar, tweet će se pojaviti kao ponovni tweet.

Drugo, Twitter će dodatno proveravati tweetove vodećih američkih političkih ličnosti ( uključujući kandidate i naloge političkih stranaka ), naloge sa sedištem u SAD-u s više od 100.000 pratioca i pojedinačne tweetove koji postižu značajan angažman. Korisnici će trebati dodirnuti nalepnicu upozorenja da bi videli ove tweetove, retweet-ovi će biti isključeni i Twitter neće algoritamski preporučiti ove poruke. Očekuje se da će ovo značajno smanjiti širenje dezinformacija na platformi.

Napokon, Twitter više neće deliti preporuke osoba koje ne pratite „liked by“ i „followed by“, a trendovi na kartici „For You“ biće uključeni samo ako imaju dodatni kontekst.

“Ovo će pomoći ljudima da brže steknu informativno razumevanje velikog broja javnih razgovora u SAD-u, a takođe će smanjiti mogućnost širenja obmanjujućih informacija”, rekla je kompanija.

Najnovije izmene Twittera lansiraju se globalno 20. oktobra i ostaće aktivne do kraja izborne sedmice, iako je kompanija nagovestila da bi mogle postati stalni deo.

1 Like