Tutorial: Kako provjeriti coin?

Pošto vidim da se opet poslije toliko godina po internetu počela vrtiti OneCoin prevara, a naravno, to neće biti ni prva ni posljednja, ovim putem želim za sve nove korisnike napraviti tutorial kako da provjere svaku valutu da li je u stvari prevara ili ne.

Za razliku od tradicionalnih (fiat) valuta, EUR, USD, JPY itd, iza kojih stoji centralna banka jedne države, u crypto svijetu cijenu valute određuje ponuda i potražnja, što je i razlog velike volatilnosti u cijenama.

Dakle, da bi valuta bila “ispravna”, ona mora prije svega imati buy order t.j. da neko za vrijednost 1 coina te valute nudi neku drugu valutu.
Pored buy ordera imamo i sell order koji je naravno suprotno od buy ordera gdje neko za vrijednost 1 coina te valute traži određenu cijenu neke druge valute.
Pomenute buy i sell ordere za svaku valutu možemo naći na mjenjačnicama (berzama) kojih je poslije objavljivanja whitepapera za Bitcoin 2008. godine otvorio mali milion (binance.com, poloniex.com, hitbtc.com, kucoin.com i mnoge druge).

Radi velikog broja otvorenih mjenjačnica na koje je trenutno skoro pa fizički nemoguće registrovati se i obići sve mjenjačnice, najjednostavniji način za provjeriti valutu jeste posjetiti jednu od sljedećih stranica: coinmarketcap.com, coingecko.com, coinpaprika.com, coincodex.com, cryptocompare.com i druge.

Primjer provjere ću prikazati na coinmarketcap.com


Ukoliko vam je neko ponudio neki coin, možete njegovo ime ukucati u tražilicu ( ako ga nema, vjerovatno je prevara )
Želim napomenuti da RXC trenutno čeka listiranje na coinmarketcap.com. Procedura listiranja zahtjeva provjere, vremena i sredstava.
Ako smo pronašli coin koji smo tražili, sljedeće šta želimo vidjeti su njegovi parovi, t.j. za koje druge valute ga možemo mjenjati i na kojim mjenjačnicama.
Za primjer ću uzeti Ravencoin.

Na sljedećoj stranici možemo pronaći informacije o coinu, link do njihove stranice kao i mnoge druge statističke podatke.
Pod tabom “Market” dolazimo do parova za coin. Najzastupljeniji parovi za mijenjanje kriptovaluta su Bitcoin (BTC) Tether (USDT, koji je u stvari dolar digitalizovan na blockchainu) i Ethereum (ETH)
Svaki od ovih linkova će nas odvesti direktno na mjenjačnicu gdje možete live pratiti trgovinu valutom.

2 Likes

Bravo @SayoG na ovom objašnjenju. Naravno ništa nije 100% sigurno, ali ako pristupate nepoznatoj kripto valuti bar uradite neku vrstu istraživanja ili kako se to u kripto svijetu kaže DYOR (do your own research)

1 Like