Turska policija uhapsila odgovorne za kripto prevaru koja je otela 101 osobu

Turska racija zatvorila je kinesku kripto bandu za koju vlasti sumnjaju da je zarobila 101. osobu na rad iz vila u Istanbulu.

Istambulska policija sinoć je uhitila kinesku bandu zbog otmice radnika i prisiljavanja ih na kripto prevaru.


Lokalna novinska agencija Demirören Haber Ajansı izvijestila je da je odjeća, koja je sebe označila kao “savjetodavnu tvrtku za kripto investicije”, angažirala 101 osobu da im se pridruži na financijskoj preavari u Istanbulu.

Vlasti tvrde da je banda zarobila zaposlenike u vilama u gradu i postavila ih da rade na prevari kineskih investitora.

Okupljena posada sastojala se od četiri Kazahstanca, dva Turka i 95 kineskih državljana, navodi druga novinska agencija Anadolu Ajansı. Navodno njih 18 je vođa operacije držaao protiv svoje volje.

Policija je izložila operaciju nakon što su dvojica kineskih zarobljenika, Hongwu Z. (29) i Kang W. (28), tajno kontaktirali kineski konzulat, koji je potom alarmirao lokalnu policiju, izvijestila je novinska agencija.

Nakon upozorenja, policija je uhitila šest vođa bandi i ostatak zaposlenih poslala lokalnim imigracionim vlastima. U raciji je sudjelovalo 100 policajaca, pokazuje video snimak Demirörena.

Turska policija zaplijenila je gotovinu u vrijednosti od oko 200 hiljada dolara u stranim valutama, 712 mobilnih telefona, 112 računara, 677 sim kartica i neotkriveni broj pogona tvrdog diska i brojača novčanica.

Osumnjičena shema radila je iz devet vila, svaka smještena u kompleksima zapečaćenim izvana.

Vođe akcije, koja je navodno oduzela pasoše radnicima koji su u zemlju ušli po turističkim vizama, nikada nisu dozvolili svojim zaposlenicima da izađu van kompleksa.

Osumnjičeni otmičari plaćeni su izdašno za prevaru, zarađujući 1000 dolara mjesečno za svoj rad. To je znatno iznad turske minimalne zarade od 375 američkih dolara mjesečno i mjesečne minimalne plaće od 380 američkih dolara u Šangaju, kineskoj regiji s najvišom minimalnom platom.

Nije jasno zašto je banda odlučila da ima sjedište izvan Istanbula.