Trebam pomoc

Pozdrav svima.
Obicno ja ljudima pomazem ali ovaj puta ja trebam pomoc :slight_smile:

Radi se o sledecoj situaciji. Obzirom da ja majnujem Electroneum nekih 12 dana, odlucio sam da pojacam opremu pored mog laptopa i bratovog pc-a, tako sto bi u njegov racunar koji ima slot za 2 graficke uzeli 2 po 4 GB (obzirom na trenutni budzet), a trenutnu koju ima izbacili iz upotrebe.

E sad pitam one koji su puo iskusniji u miningu, da li je moguce na njegovom racunaru imati 2 kartice koje ce majnovati plus njegov CPU?

Hvala unaprijed,

Možeš rudariti sa GPU i CPU u isto vrijeme, iako ja ne bi lično sa CPU rudario, pogotovo sa CPU koij koristim svakodnevno.

Ali ako želiš…

Samo pobrini se da imaš dobar hladnjak za CPU, dobru pastu, a posebno bi istaknuo važnost toga da razdvojiš grafike sa riserom, jer će ti se pregrijavati komplet računar zajedno sa pločom, što nikako nije dobro.

Nadam se da sam pomogao bar malo

Cijepa ovo do sada poprilicno ali eto hocemo da povecamo hash rate grafickim karticama.

Hladjenje je odlicno na racunaru, jedino ja ubi ovaj moj laptop (sto se cuje na klipovima)

Znam da bi najbolje bilo praviti rig, ali sta je tu je.

Hvala ti

Ovo je za 10 dana izmajnovano

Totalno te razumijem kad se pali sve što se može… pa čak i mikrovalna da može, moja bi zujila.

Samo laptop neće dugo… nažalost

Ne mozes izmajnovati koliko ce te kostati novi laptop… Tako da to nije pametno raditi ja trenutno koristim Acer Aspire V17 Nitro VN7-792G , i katastrofa je koliko mu steti majnovanje…

Za godinu dana ne moze iskopati svoju vrijednost a vrlo vjerovatno ce da crkne tako da nije isplativo.

pa ako ćeš taj etn samo majnat što ne uzmeš kakve polovne 2 GPU sa po 1 GB ili 2 GB to ti je 200 maraka investicije onda…svakako bolje nego sa laptopom a opet jeftinije i od toga što si namjerio…majnat etn sa gpu od 4 GB što bi to radio, majno bi onda nešto od valuta koje su preko 200 dolara a ne ispod 50 centi

Pa gledam na dugorocni ROI jer upravu ste nije profitabilno ali hocu da ih imam poprilicno dok ih nije tesko kopati.

Najlakse bi bilo sa ih jednostavno kupim i cekam :slight_smile:

Mene zanima da li pc moze raditi majnati sa 2 graficke, a da nije rig (ako me razumijete)

to što se zove RIG a ne PC da bi ljudi znali da je to mašinerija za majnanje je jedno, a u stvari je sve PC…ja sam na svom PC samo skinuo jednu stranu kučišta i sa rizerima stavio 4 GPU jer je matična imala 4 pci e izlaza…tako da taj PC samo prevrni poprijeko narodski i skontaj kako da ti stoje iznad grafičke na neke dvije dackice ili lajsne i to je to…mada moraš promijenit napojnu ako misliš stavit dvije 4 GB grafičke…

Napojna centralne je 600w.
Znaci nikako jedna pored druge iako trazim ove sa dobrim hladjenjem?

ne mogu se kartice za majnanje ubaciti u kučišta starijih PC uopšte, nema gdje stat, a neko je psiao da svakako ne valja direktno u matičnu jer se sve zajedno grije…nema veze hlađenja, na riser se mora odić iznad kartica i odmaknut jedna od druge kako bi se bolje hladile, napojna isto ako nije gold plus standard nije to za majning

Ok, hvala na savjetima

Isto obrati paznju na kvalitet napojne, jer te napojne koje dodju uz centralnu nisu bas namjenjene za kopanje, da nebi doslo do ozbiljnijeg problema.

Leptop/kopanje not good, jedino ako hoces na tom leptopu sprziti sve i jedan tranzistor pa kad stane da ga “recikliras”.

Hocu reci, nece dugo kopati.

Ja sam jednom zelio da sprzim laptop kako bi uzeo novi (tj ovaj koji radi mining) i mozes misliti 365 dana je radio bez gasenja i nije crkao heh… Masine su napravljene da rade a ne da se stede tako da im treba uzet dusu dok mozes, jer kad ostare samo su komad metala i plastike.

Slazem se ali eto ne forsira ga majner vise od 40% tako da nije strasno.

Za sada skupljam svaki savjet pa cemo to iskoristi dobro.

Hvala svima koji diskutuju na ovu temu

PS. Hvala na ovom bedzu user of the month :smiley:

i kolko sa laptopom za 24 sata namajnaš etn i sa kojim procesorom?

Laptop i7 Q3612 2.1 Ghz pravi 170 h/s
Bratov PC i5 + graficka 2 GB prave 420 h/S
3 virtualne masine 480 h/s
Ukupno 1070 h/s

Iskopa se izmedju 15-25 ETN-a po danu

Aman ljudi, on kopa cryptonight algoritam. A to je jedina skripta koja je savršena za procesore da mogu biti učinkoviti i profitabilni. Procesori su izdržljivi i ništa im se neće desiti od rada, osim ako se nepregrejavaju, a to je lako proveriti da li temperatura prelazi 70 stepeni. Takođe ta skripta je savršena i za grafičke karte u smislu zagrejavanja, jer se puno manje zagreva nego kad kopa neke druge skripte. Ako kopaš ETN, ITNS, DCY ili bilo koju drugu valutu koja je rađena na cryptonight skripti slobodno možeš direkto u kućište natrpati više grafičkih kartica i ništa im neće biti. Možeš jedino na onim programima za overrklokovanje da središ ručno podešavanje ventilatora tako da odmah lagano počnu hladiti od 40 stepeni a da se na 65 stepeni uključuju na maksimum a ograničenje grafičkim kartama staviš na 81 stepen da se tad samoisključe ako dođe do 81 stepen ikad.
Ja u računaru imam sad 2 komada ASUS Strix GTX 970, rudarenjem ETN maksimalna temperatura im je 52 stepena, prave po 425 H/s overklokovane maksimalno i samo sa programom xmr-stak-nvidia toliko izvlače, a kad kopaju Z valute (BTCZ ili ZCL ili ZEN) prave po 300 Sol/s tj. H/s Sol i Hash su ista stvar i dostiđu temperaturu jedna do 71 stepen , a druga do 73 stepena. Pazite ZATVORENE u kućištu, a kućište je u boksu računarskog stola.
i5-4690K neoverklokovan pravi do do 230H/s criptonight algoritam.
E da, matična mi je jedna od najkvalitetnijih koje su se pre 2 godine mogle naći ASUS Z97-PRO GAMER

P.S. Što ga plašite, to su samo mašine, šta i ako krepaju, nisu živa bića!? :slight_smile:

A o isplativosti, pa on kopa verujući da će ETN da dogura cenu puno veću od sadašnje, to sam i ja radio i sad radim ali samo sa procesorom, a sa grafičkim kopam btcZ isto sa verom da će da poskupi prilično, isto sam radio i sa ITNS i malo sa DCY, ali sa DCY sam se za’ebo, jer je italijansko smeće.