Transak.com podržava kartice iz BiH za kupovinu i prodaju kriptovaluta

Poštovani ljubitelji kriptovaluta, skoro sam pročitao vijest da kartična kompanija VISA u saradnji sa kompanijom Transak omogućava kupovinu/prodaju kriptovaluta direktno putem bankovnih karticu u preko 188+ država, u koje se ubraja i Bosna i Hercegovina.

Na njihovom sajtu se nalazi kalkulator koji pokazuje u konvertibilnim markama za koliko KM može kriptovaluta da se kupi ili proda.

Ja lično još nisam probao da li ovaj njihov sistem funkcioniše, ali oni tvrde da se sa našim karticama mogu normalno praviti transakcije ili primati uplate, pa ako nekoga bude zanimalo, može da nam javi kako je prošlo, koliki su troškovi itd…

2 Likes

Probao, podržava debitnu iz BiH, Raiffeisen

2 Likes

Spread na USDT je (+/-)2% i još na to ide njihov fee od minimalno 5% + network fee. Također, banke u BiH naplaćuju 1% obradu svih kartičnih plaćanja (prijem/slanje novca izvan BiH). Tako dođemo do efektivne provizije od min. 8%.

Napominjem i da ako vršite prodaju kripta (off-ramp) u BAM, možete još očekivati i da će banka prijaviti poreznoj upravi sve prilive iz inostranstva po Visa karticama koje prelaze prag od čini mi se 10.000 KM godišnje. Sve prilive tretiraju kao lični dohodak od freelance poslova, a to još podliježe plaćanju poreza na LD od 10% i uplati u fond solidarnosti za zdravstvo od 4-5%.

3 Likes