Tokenizacija u Evropi - trenutno stanje i perspektiva budućnosti

Nakon značajnog skupa kripto valuta, poput Bitcoina, posljednjih mjeseci, vrijeme je da detaljno pogledamo trenutni i budući razvoj tržišta za tokeniziranu imovinu. Zajednička studija Plutonea i Tanganyja posebno se fokusira na Evropu i njen udio u globalnoj tržišnoj kapitalizaciji tokenizirane imovine.

Prikupljeni su sveobuhvatni podaci za tržište sigurnosnih tokena koji prikazuju najprecizniju izjavu za ovu kategoriju u Evropi. Trend je jasan - osnovna magija blockchain-a i tehnologije distribuirane knjige sve više napreduju.

U ovom trenutku tržište tokenizirane imovine sastoji se gotovo isključivo od kripto valuta. Međutim, budućnost pripada sigurnosnim tokenima. Usuđujemo se pogledati kada će se to dogoditi.

Ključne pretpostavke

Za ovu studiju analizirali smo istraživanje koje su provele treće strane i kombinirali ga s podacima relevantnih sudionika na tržištu. Da bi se izračunala veličina tržišta za tokeniziranu imovinu u Evropi, osnovne ključne pretpostavke su kako slijedi.

Tržišni udio kriptovaluta u Europi
Izgledi o veličini tržišta za kriptovalute u Evropi
Tržišni udio sigurnosnih tokena u Europi
Izgledi o veličini tržišta za sigurnosne tokene u Evropi

Prve dvije pretpostavke koriste se za izvođenje tržišne veličine kriptovaluta u Europi, dok se posljednje dvije pretpostavke koriste za izvođenje veličine tržišta za sigurnosne tokene u Europi. Zajedno možemo projicirati veličinu tržišta za tokeniziranu imovinu u Evropi. U nastavku objašnjavamo naš misaoni proces koji stoji iza sve četiri pretpostavke.

Po prvi put je bilo moguće odrediti obim tržišta sigurnosnih tokena bez aproksimacija na osnovu bruto domaćeg proizvoda na globalnoj ili evropskoj razini. Matematički model razvijen za ovu studiju fokusira se na ključne parametre finansijskih tržišta, poput veličine tržišta dionica i obveznica, i ekstrapolira stepen tokenizacije u narednim godinama.

U ovom istraživanju definiramo pojam „kripto valuta“ kao tokene za plaćanje i uslužne programe. Iako kriptovalute snažno dominiraju tržištem u smislu tržišne kapitalizacije, sve više regulatornog napretka otvara prostor za tokenizaciju klasičnih financijskih instrumenata. Stoga se ova kategorija u ovoj studiji naziva „sigurnosnim tokenom“.

Oba su segmenta dio većeg fonda digitalne imovine, koji također sadrži fiksene sigurnosne tokene i stvaranje novih, ali još neklasificiranih tokena. Tokeni podržani Fiatom klasificirani su kao sigurnosni tokeni u našoj studiji, jer su podržani sredstvom. Tokene koje podržava Fiat izdaje ili privatni entitet kao što je Tether (USDT) ili Binance USD (BUSD) ili javna institucija poput Europske centralne banke (ECB), s ciljem stalnog tečaja - obično 1: 1 - u glavnu valutu poput američkog dolara. Skup ostalih sadrži pojave poput nezamjenjivog tokena (NFT), koji se uglavnom koristi za video igre, umjetnost i od kreativaca i dizajnera. NFT nisu dio ove studije slučaja.


Kategorije digitalnih sredstava obuhvaćenih ovom studijom.

  1. Tržišni udio kriptovaluta u Evropi

CoinMarketCap detaljno prati historiju veličine kripto valuta na globalnom tržištu. Međutim, nije lako utvrditi kako se to distribuira između različitih kontinenata - u našem slučaju, Evrope. Na osnovu opsežnih studija Cambridge Centra za alternativne finansije, najnovijih statistika i podataka, uspjeli smo utvrditi da ~ 55 miliona Europljana (~ 7,5% europske populacije) posjeduje ili koristi kriptovalute. Nadalje, rezultati pokazuju da ~ 40% globalnih korisnika kriptovaluta dolazi iz Europe. Kao rezultat toga, Europa je vodeća po broju korisnika širom svijeta. Međutim, s obzirom na globalnu tržišnu kapitalizaciju u kriptovalutama, Europljani pokrivaju samo ~ 25%.

  1. Izgledi veličine tržišta za kriptovalute

Tržište kriptovaluta posljednjih mjeseci doživljava napredak. Kao rezultat toga, cijena vodećih kriptovaluta - Bitcoin i Ethereum - gotovo nezaustavljivo raste. Pored toga, postoji neprekidan tok pozitivnih vijesti u industriji koje pružaju značajan “push” na tržištu. To uključuje, na primjer, snažni interes PayPala da se uspostavi u kripto segmentu, što se može primijetiti u akviziciji kompanije Curv za zaštitu digitalnih sredstava.

Štaviše, čak i divovi tradicionalnog financijskog svijeta, poput Goldman Sachs i JP Morgan, više ne mogu ignorirati zahtjev svojih kupaca za pristup digitalnim sredstvima. Sljedeći korak koji pokazuje koliko je napredovalo glavno usvajanje digitalnih sredstava bio je zasigurno IPO kompanije Coinbase, s tržišnom kapitalizacijom od preko 80 milijardi dolara.

Rastući interes finansijskih institucija za digitalnu imovinu sada omogućava institucionalnim investitorima pristup ovoj klasi imovine. Za daljnji razvoj tržišta može se očekivati ​​značajan rast jer institucionalni investitori iz regulatornih razloga nisu mogli ulagati u digitalnu imovinu, a u nekim slučajevima to još uvijek nisu u mogućnosti. Međutim, novi zakon u Njemačkoj dopušta upravo to.

Ovdje institucionalni investicijski fondovi (Spezialfonds) mogu u budućnosti rasporediti do 20% u kripto imovinu. Čak i kad bi takvi financijski instrumenti uložili samo nekoliko posto svog kapitala u digitalnu imovinu, utjecaj na kripto tržište bio bi ogroman. To je zato što ovi ulagači samo u Njemačkoj imaju tržišnu kapitalizaciju od oko 1,2 milijardi eura.


Projekcija veličine tržišta digitalne imovine u Evropi od 2018. do 2026. u milijardama eura.

  1. Tržišni udio sigurnosnog tokena u Evropi

Tržište sigurnosnih tokena pokrenulo se prije nekoliko godina, ne prije 2017. godine. Od tada je područje sigurnosnih tokena bilježilo brzi rast. Regulatori širom svijeta usvojili su novi oblik finansijskih instrumenata u postojeću regulativu. Proces je započeo početkom 2020. godine uvođenjem financijske dozvole za skrbništvo nad digitalnom imovinom u Njemačkoj i drugim zemljama članicama EU.

Vlade ovo područje vide kao polje na kojem se stvaraju inovacije, a sljedeći digitalni divovi razvijaju. U tom svjetlu, zemlje poput Njemačke pripremaju svoje zakonodavstvo koje će omogućiti predstavljanje vrijednosnih papira u obliku tokena. Naročito evropske zemlje vode ovaj pokret, dok SAD još uvijek traže svoj put. Azijske jurisdikcije odabrale su sasvim različite načine pristupa ovoj temi, pomno prateći razvoj u Evropi.

Obim globalnih tržišta sigurnosnih tokena - koji uključuje sve vrste tokena koji imaju imovinu ili predstavljaju neku vrstu vrijednosti - bio je ~ 2,7 milijardi eura u 2019. Za razliku od toga, oko 0,7 milijardi eura izdano je u Evropi (~ 25%) . To uključuje Europsku uniju i sve ostale evropske države.

Obim tržišta u Evropi bit će oko 918 milijardi eura 2026. godine, pokrivajući sve vrste sigurnosnih tokena. Po prvi put se očekuje da će sigurnosni tokeni do tada nadmašiti kriptovalute. Uprkos snažnom rastu u narednih nekoliko godina, tokenizirano tržište i dalje će pokriti samo mali dio ukupnog tržišta, za koje se očekuje da će u Evropi narasti na 259 biliona eura. Udio tokenizacije iznosit će 0,35%, što ukazuje da će tokenizirano tržište i dalje biti prezrelo s atraktivnim stopama rasta nakon 2026. godine.

U prošlosti je većina sigurnosnih tokena izdavana na Ethereumu, sa zabilježenim tržišnim udjelom od 94%. Preostalih 6% drže rješenja poput Tron, Stellar i Neo.

  1. Outlook veličine tržišta za sigurnosni token

Tržište sigurnosnih tokena dinamično se razvija i još uvijek se može smatrati da je u povojima. U 2017. izdano je samo pet prijavljenih sigurnosnih tokena. Ovaj se broj povećao na više od 100 u 2020. Naše projekcije predviđaju kontinuirani rast u narednih pet godina, sve do ukupnog obima tržišta od više od 918 milijardi eura do 2026. godine samo u Evropi, uključujući stabilne kovanice podržane fiatom.

Na temelju analize četiri glavna segmenta tržišta - nekretnina, dionica, dugova i fiat valuta - u vezi s budućim rastom sigurnosnih tokena, može se zaključiti da će rast od 2021. do 2026. iznositi oko 81% godišnje.

Sve veće zanimanje za digitalnu imovinu pokreće ovaj trend, uglavnom usmjeren na kriptovalute poput Bitcoina, ali sve više i više oko tokenizirane imovine koja pruža visoku likvidnost i dolazi s niskim naknadama za upravljanje. Nadalje, nadolazeći propisi poput njemačke kripto sigurnosti pojačavaju čitav trend. Uz to, cilj Evropske komisije da stvori harmonizirano tržište digitalne imovine također je zapažena pozitivna akcija.

Ova uredba bit će izdana najkasnije do 2023. godine, uvodeći MiCA (tržišta kripto-imovinom) koja se može smatrati privjeskom postojeće MiFID II regulacije tradicionalnih financijskih instrumenata i aktivnosti.

Europa se može opisati kao vodeća u sigurnosnim tokenima. Obavezno je da inovativne startupe, tradicionalne kompanije i institucije - baš kao i vlade i regulatori - nastavljaju postupno i pozitivno da se bave ovom oblašću kako bi osigurali ovu poziciju.

Zaključak

Sveukupno tržište digitalne imovine nastavit će rasti brzim tempom. Iako se tržište trenutno sastoji gotovo isključivo od kriptovaluta u smislu tržišne kapitalizacije, područje sigurnosnih tokena snažno će rasti u narednim godinama. Progresivna regulacija u zemljama poput Njemačke i na razini EU dovest će do toga da će Europa biti globalni lider u sigurnosnim tokenima. Na temelju našeg modela podataka, koji se prvi put ne oslanja na aproksimacije poput BDP-a, količina sigurnosnih tokena prvi će put premašiti količinu kripto valuta 2026. godine.

Iz europske perspektive, pogled na kripto tržište također donosi uzbudljive rezultate. Što se tiče usvajanja blockchaina, valja napomenuti da Europa čini oko 40% globalnih korisnika kriptovaluta. Iako europski korisnici ‘drže’ otprilike 25% svjetske tržišne kapitalizacije kriptovaluta, to jasno pokazuje da je posebno maloprodajni segment vrlo prijemčiv za digitalnu imovinu.

Reference

Cambridge Center for Alternative Finance: „Global Cryptocurrency benchmarking study“, 2017
Cambridge Center for Alternative Finance: „2nd Global Cryptoasset Benchmarking Study“, 2018
Cambridge centar za alternativne finansije: „3. globalna studija o mjerenju kriptoasseta“, 2020
Statista: “Usvajanje kriptovaluta u 55 različitih zemalja širom svijeta 2020,” 2021
Statista: „Broj korisnika Blockchain novčanika širom svijeta od novembra 2011. do 13. aprila 2021.“, 2021
Statista: “How Common is Crypto ?,” objavljeno 2021
BusinessOfApps: “Coinbase statistika prihoda i upotrebe (2021),” 2021
Binance Blog: „Binance 2019: godina u pregledu“, 2019
Cointelegraph: “PayPal kupuje firmu za zaštitu digitalnih sredstava Curv,” 2021
CNBC: “Goldman Sachs je blizu da svojim klijentima za upravljanje bogatstvom ponudi bitcoin i drugu digitalnu imovinu”, 2021
Coindesk: „JPMorgan će pustiti klijente da prvi put ulože u Bitcoin fond,“ 2021
CNBC: „Coinbase se zatvara na 328,28 dolara po akciji u Nasdaqovom debiju, procjenjujući kripto razmjenu
na 85,8 milijardi dolara “, 2021
Blockstate: „Globalna STO studija 2019“, 2019
Vizualni kapitalist: „Sav novac i tržišta svijeta u jednoj vizualizaciji“, 2020
Statistika: „Volumen des weltweiten Aktienhandels von 1980 bis 2019“, 2020
Vizualni kapitalist: „Sav novac i tržišta svijeta u jednoj vizualizaciji“, 2020
Wikipedia: “Geldmenge”, zadnji put pregledano maja 2021. godine

2 Likes