Crypto.ba

Težina Bitcoin rudarenja pala za 54% u 2 mjeseca

Usred kontinuirane provedbe zabrane kripto rudarstva u Kini, rudarstvo novih Bitcoina i dalje postaje lakše jer je najveća kriptovaluta doživjela još jedan pad hash ratea, a time i težine rudarenja.

Bitcoin mreža doživjela je četvrto uzastopno negativno prilagođavanje težine rudarstva 18. jula, što je pad od 4,8%, pokazuju podaci s web stranice za Bitcoin analitiku, BTC.com.

Posljednje prilagođavanje težine rudarstva dogodilo se u bloku 691.488, smanjujući stopu poteškoće sa 14,4 bilijuna na 13,7 bilijuna, najniži nivo zabilježen od juna 2020. Mjerenja težine sada su se gotovo prepolovila u posljednja dva mjeseca, nakon što je 13. maja dostigao vrhunac od 25 bilijun.

Izvor: Btc.com
Najnovije prilagođavanje težine Bitcoin rudarstva prati seriju uzastopnih padova koji su započeli padom od skoro 16% 29. maja. Daljnja negativna prilagođavanja nastavila su se s padom od 5,3% 13. juna i masivnim padom težine od 28% 3. jula. Taj pad 3. jula bio je najveći pad težine rudarstva Bitcoina u povijesti najveće kriptovalute.

Ko je zaradio na padu težine Bitcoin mininga

Težina Bitcoin mininga mjera je koliko je teško “izrudariti” novi BTC blok, a veća težina zahtijeva dodatnu računarsku snagu za provjeru transakcija i rudarenje novih kriptovaluta. Prilagođavanje težine Bitcoin mininga događa se svakih 2.016 blokova ili otprilike svaka dva tjedna. Ova prilagodba događa se jer je Bitcoin mreža programirana da se sama prilagodi kako bi se održalo ciljno vrijeme za rudarenje novog bloka od 10 minuta.

Stalni pad težine Bitcoin mininga dolazi kao odgovor na trenutnu migraciju rudara iz Kine uzrokovanu zabranom mininga kriptovaluta od strane lokalnih vlasti. Stalni pad težine pada usporedan s padom hash ratea Bitcoina, kao i smanjenjem prosječnih naknada za transakcije u Bitcoin mreži. Usred ovog pada težine, Bitcoin rudari zabilježili su porast profitabilnosti od čak 50%

Izvor:https://www.cnbc.com/2021/07/03/bitcoin-mining-difficulty-drops-after-hashrate-collapse-in-china-.html

1 Like

Crypto.ba © est. 2017 United Fintech Freaks - UFF