Tajlandska centralna banka iznosi planove za digitalni baht

Tajlandska banka, centralna banka države, objavila je danas smjernice u kojima detaljno opisuje svoje stavove.

Tajlandska banka (BOT) objavila je u petak smjernice o stabilnim kovanicama i također pozvala na doprinos regulatornim konsultacijama.

BOT je stabilne kovanice grupirao u dva, razlikujući stabilne kovanice podržane valutom zemlje, baht, od ostalih.

Pristup banke usmjeren na baht razlikuje se od ostalih centralnih banaka koje razlikuju fiat i nefiat, na primjer stablecoin čija je vrijednost vezana uz američki dolar i stablecoin vezan za cijenu zlata.

Stabilni novčići podržani Bahtom
BOT stabilne kovanice namijenjene svakodnevnoj upotrebi naziva “e-novac”, u skladu s terminologijom iz državnog Zakona o platnim sistemima iz 2017. godine.

Svatko tko želi ponuditi stabilkoin s podrškom bahta mora zatražiti dozvolu od BOT-a, navodi se.

BOT je naglasio da je ova politika usklađena s međunarodnim standardima, pozivajući se na Ujedinjeno Kraljevstvo, Singapur i Japan.

Ostale stabilne valute

Ali BOT je mnogo manje rekao o drugom tipu, “ostalim oblicima stabilnih kovanica.”

To je široka kategorija koja uključuje stabilne kovanice podržane sredstvima i algoritamske stabilne kovanice, ali i stabilne kovanice podržane devizama.

Međutim, za tajlandsku kripto industriju ima prostora za utjecaj na kreiranje politika.

Banka pozdravlja doprinos svojim smjernicama u vezi s drugim oblicima stabilnog novca. “BOT je otvoren za primanje komentara i povratnih informacija prije nego što regulatorne smjernice razmotri kao prikladne”, kaže se.

Tajland i kripto: komplikovano je

Banka je dodala i da trenutno razvija Digitalnu valutu maloprodajne centralne banke “kako bi zadovoljila potrebe šire javnosti, poboljšala efikasnost usluga u poslovnom sektoru i povećala pristup finansijskim uslugama”.

Digitalna valuta središnje banke dugogodišnja je ambicija banke; prerano je najavila prošlog ljeta da će takav novčić uskoro biti spreman.

No, postoji jedan blockchain projekt banke koji je već u punom jeku.

Prošlog juna, BOT je objavio da je, kroz partnerstvo s Hong Kong Monetarnom vlašću, izgradio prototip za prekogranični blockchain sistem plaćanja nazvan Project Inthanon-LionRock. Projekt omogućava bankama u Hong Kongu i Tajlandu da međusobno šalju sredstva pametnim ugovorima.

Nije samo financijska usluga u kojoj Tajland želi iskoristiti kripto. Također želi promovirati svoj turizam kripto; “Čak bi i Elon Musk, osnivač Tesle i kripto influencer, mogao biti zainteresiran za posjet Tajlandu”, rekao je Yuthasak Supasorn, guverner Tajlandske turističke uprave (TAT) prošlog mjeseca za The Bangkok Post.

U međuvremenu, ranije ovog mjeseca, zemlja je pokušala usvojiti restriktivni pristup prema lokalnim kripto investitorima i trgovcima, da bi povukla korak unazad nakon reakcije javnosti.

Tajlandska Komisija za vrijednosne papire i berze morala je vratiti nacrt prijedloga koji bi zahtijevao da kripto investitori imaju minimalni godišnji prihod od milion bahta (33.000 USD).

Taj bi prag spriječio pojedince sa niskim i srednjim prihodima da ulažu u kriptovalutu.

Ali podtekst je neizbrisiv: Tajland je za kripto, ali po svojim pravilima.

Izvori:

https://www.bot.or.th/English/PressandSpeeches/Press/2021/Pages/n1664.aspx
https://twitter.com/bankofthailand/status/1372802745825030158?ref_src=twsrc^tfw|twcamp^tweetembed|twterm^1372802745825030158|twgr^|twcon^s1_&ref_url=https%3A%2F%2Fdecrypt.co%2F62258%2Fthai-central-bank-outlines-plans-for-digital-baht