Švicarska berza SIX uvodi fizički potpomognut Bitcoin

WisdomTree na popisu Nasdaq-a pokrenuo je fizički podržan proizvod s tržištem na kojem se trguje Bitcoin (ETP) koji će biti uvršten na glavnu švicarsku berzu SIX.

U priopćenju objavljenom 3. decembra upravitelj imovine otkrio je da će internetska švicarska banka Swissquote poslužiti kao skrbnički partner za proizvod koji je naveden uz ukupni omjer troškova od 0,95%.

Bitcoin “nije prolazan trend”

Usmjeren na profesionalne i institucionalne investitore, ETP pruža izloženost Bitcoin-u bez potrebe za pohranjivanjem privatnih ključeva ili temeljitim shvaćanjem blockchain financijske infrastrukture.

ETP fizički podržava Bitcoin, što znači da ulagači u proizvod imaju pravo na određeni iznos Bitcoin-a - pritvor je povjeren institucionalnoj trećoj strani.

Kako se navodi u izdanju vijesti, ETP prati spot cijenu Bitcoina, pri čemu WisdomTree kupuje Bitcoin i stvara dionice manjeg veličine, kojima se onda može trgovati i otkupiti na SIX razmjeni.

U izjavi, Alexis Marinof, šef Europe za WisdomTree, rekao je da je kompanija „dovoljno vidjela da vjeruje da digitalna imovina, poput Bitcoina, nije prolazni trend i da može igrati ulogu u portfeljima“.

WisdomTree tvrdi da bi uvođenje kriptovaluta u strukturu ETP moglo osigurati centralizaciju likvidnosti za imovinu.