Svi naši Bitcoini (dio II)

Kada god tema kriptovaluta postane mainstream i iskoči iz kripto-zajednice pred širu javnost, većina nas doživi euforiju.
Naše ideje su uspjele!

No, šta kada dobijemo mali milion upita ljudi koji su do tada nesebično dijelili epitete poput “I ti i tvoji Bitcoini. Kakva digitalna imovina? Ne budali!” u preformulisanom obliku “Kako da uđem u Bitcoin?”

Bitcoin nije investicija za slabe ruke koje će pri prvom padu prodati i posljednji Satoshi u maniru “Daj šta daš!”. Bitcoin nije za one koji će pri prvom padu, frenetično odlaziti i pljuvati po kripto-zajednici koja ih je “nagovorila na ulazak u Bitcoin”. Bitcoin nije za ljude koji će Vam psovati majku jer nisu svjesni da Bitcoin nije investicija - Bitcoin je ideja.

U Satoshijevom jednostavnom papiru objave Bitcoina i blockchaina nije spomenuta ni riječ o cijeni, već o ideji. Satoshi nije riješio problem brzog bogaćenja, već problem povjerenja u sisteme. Satoshi je dao blockchain.

Bitcoin nije za ljude koji će u momentu rasta kupovati iPhone X i hvaliti se preko leđa kriptovaluta. Bitcoin nije za ljude koji će sve svoje kriptovalute zamijeniti za fiat čim se ukaže prilika.

Stari hodleri znaju vrijednost i ideju iza kriptovaluta i znaju da taj značaj moraju dijeliti sa drugima. Nismo zatvoreni, samo znamo da Vam ne dugujemo išta dok pohlepno trčite za Bitcoinima, u nadi da ćete biti Bill Gates. Znamo da Vam ne dugujemo išta jer ne želite da dugujete kriptoanarhiji.

Ali, ne lezi vraže. Ni ja nemam pravo pisati ovaj tekst jer Bitcoin ne zavisi od autoriteta. Čak ni Satoshijevog.

Pa zašto onda pišem?

Jer želim da bar jedan novi hodler shvati vrijednost Bitcoina koja ne može biti kupljena. Vrijednost decentralizacije, sigurnosti i neovisnosti. Vrijednost u kojem je tehnologija dala svijetu još jedno dobro. Vrijednost u kojoj je zarada samo bonus.

Bitcoin nije za ljude koji će urlati na druge i podapinjati noge da dođu do dolara više. Bitcoin je uzajamno povjerenje, iskrenost i sve što banke ili vlade ne daju. Bitcoin je život bez robovanja centralnim autoritetima.

Bitcoin je za sve ljude koji žele biti slobodni.

Kako objasniti Bitcoin novim hodlerima:

“Bitcoin je stvar koju ne vidiš, ali možeš kupiti svijet sa njim.”

Nismo odgovorni za Vaše investicije!

Investirajte onoliko koliko možete izgubiti.

Neki savjeti su besplatni, a neki se plaćaju.

Poštujte kriptozajednice i njihove stavove. Poštujte znanje na koje su potrošili godine, a uskoro i deceniju života.

Da li ste otišli u banku i žalili se jer je pao Euro? Mi nismo banka i žalbe mogu samo biti pretvorene u diskusiju o stvarnoj vrijednosti.

Kriptozajednice su otvorene za sve dobronamjerne ljude. Nemamo razloga da krijemo svoje misli. Nemamo razloga da se krijemo, osim pseudonima jer podržavamo kod anonimnosti i privatnosti.

I najdraže pitanje:

Ko stoji iza Bitcoina?

Blockchain.
A on je najsigurnija tehnologija ikada.

Tekst izražava isključivo moje stavove, a ne stavove crypto.ba zajednice.

Be excellent to each other.
In crypto I trust!
#staysafe

8 Likes

Svaka cast, svakim tekstom odusevis…

2 Likes

Nemam više ideja za naslove :stuck_out_tongue:

Thanks Bunny! Keep calm and hodl!

2 Likes

Svaka cast.

1 Like