Sve više država razvijaju nacionalnu kripto valutu

BitcoinExchange

Trenutno se procijenjuje da ja šest miliona aktivnih kripto novčanika. Mnogi su počeli istraživati blokchain tehnologiju u svrhu izrade vlastite nacionalne valute. Iako će takvi koraci predstavljati veliki korak prema naprijed za upotrebu blockchain tehnologije, uspjeh državnih kripto valuta je neizvjestan.

Dubai je postala prva država koja službeno ulazi u prostor kriptovaluta. Dubai će uskoro pokrenuti emCash, državnu digitalnu valutu koja će biti legalna u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Postoje glasine da ostale zemlje također razvijaju službene kripto valute. Među njima su Kina, Indija, Nigerija i Kanada.

Rusija uvodi vlastitu kripto valutu

Svaka državna platforma očekuje se da ima slične karakteristike. To bi uključivalo da kripto valute izravno kontrolira centralna banka; dopunjujući, a ne zamjenjujući nacionalni fiat; i propise koji se postavljaju na novčanike i rudarstvo.

Zapravo, banke nastoje ograničiti usvajanje Bitcoina i drugih decentraliziranih kripto valuta. Godinama su vlade, preko svojih centralnih banaka, imale potpunu kontrolu nad valutom koju koriste njihovi građani. Nije iznenađujuće odlučnost da se vrate u igru kroz nacionalne kripto valute.

Jedna neosporna činjenica je da je u toku globalna financijska revolucija. Decentralizirane kripto valute, kao što je Bitcoin, pružaju ogromne prednosti u odnosu na fiat, a centralne banke brzo shvataju ovu činjenicu. Da bi kripto valute bile podržana od strane nacije, morat će zaslužiti povjerenje javnosti transparentnim upravljanjem i sigurnošću. Hoće li vlade, i njihove centralne banke, biti spremne poduzeti ove korake ili ne, treba vidjeti.