Crypto.ba

Suosnivač BitMEX-a predaje se u New Yorku

Ben Delo, tražen radi kršenja Zakona o tajnosti banaka, odletio je iz Velike Britanije u SAD radi dogovora.

Suosnivač razmjene derivata kripto valute BitMEX predao se američkim vlastima.

Za Benom Delom, britanskim državljaninom, tragalo se zbog optužbi za kršenje američkih zakona protiv pranja novca. Kao dio sporazuma o predaji koji je navodno pregovaran sa saveznim tužiocima u koordinaciji sa Federalnim istražnim biroom i američkom carinom i graničnom patrolom, Delo je iz Velike Britanije odletio u New York, gdje je danas priveden na daljinu.

Na ročištu za optužnicu, Delo se izjasnilo da nije krivo što nije provelo program za sprečavanje pranja novca (AML) na BitMEX-u, kao ni zavjeru radi kršenja Zakona o tajnosti banaka. Objavio je 20 miliona dolara obveznice i dozvoljeno mu je da se vrati u Veliku Britaniju kako bi sačekao suđenje, navodi Bloomberg.

Delo je drugi izvršni direktor BitMEX-a koji je optužen za takve troškove. Tehnički direktor Samuel Reed uhapšen je u oktobru i nakon toga pušten uz kauciju.

Dvoje optuženih rukovodilaca i dalje su na slobodi.

Izvršni direktor BitMEX-a Arthur Hayes pregovarao je o svojoj predaji iz Singapura, gdje boravi od oktobarske optužnice. Na ročištu u februaru, pomoćnica američkog odvjetnika Jessica Greenwood rekla je američkom okružnom sudu južnog okruga New Yorka da očekuje da se Hayes preda na Havajima 6. aprila.

Vjeruje se da je šef BitMEX-ovog poslovnog razvoja, Greg Dwyer, na Bermudima i da navodno ne pregovara s vlastima koje traže izručenje karipske države.

Prema optužnici, Delo i njegovi suokrivljeni dozvolili su kupcima da trguju bez prikupljanja podataka koji identifikuju. “Kao rezultat neuspjeha u primjeni programa [za sprečavanje pranja novca] i [znaj svog kupca], BitMEX se stavio na raspolaganje kao sredstvo za pranje novca i kršenje sankcija”, navodi se u optužnici.

Na primjer, tužioci tvrde da je Delo čak “lično komunicirao s kupcima BitMEX-a koji su se identificirali kao Iranci”. Iran je predmet američkih sankcija. Nakon ponovljenih obavještenja, tvrde tužioci, kvartet optuženih nije uspio provesti AML program.

Bez obzira na to, BitMEX ostaje popularna razmjena za trgovanje opcijama. Prema podacima CoinMarketCap-a, od objave je u posljednja 24 sata zabilježio obim trgovine od 6,4 milijarde dolara, što je osmo mjesto na bilo kojoj razmjeni i oko pet puta više od konkurenta Krakena.

Izvor: https://decrypt.co/61548/bitmex-co-founder-surrenders-in-new-york

Crypto.ba © est. 2017 United Fintech Freaks - UFF