Sud dozvoljava IRS-u da pristupi podacima Krakenovih kupaca

Nakon što je dobio pristup podacima korisnika Circlea, IRS sada traži Kraken kupce koji nisu poštivali interne zakone o prihodima.

Federalni sud u sjevernom okrugu Kalifornije dao je zeleno svjetlo američkoj Internal Revenue Service (IRS) za dobivanje identiteta korisnika koji trguju digitalnom imovinom na kripto berzi Kraken.

Prema najavi koju je u srijedu objavilo Ministarstvo pravde (DOJ), IRS je sada ovlaštena da uručuje “John Doe poziv” kupcima Krakena i njegove matične kompanije Payward Ventures Inc. Porezni službenici mogu zatražiti identitet bilo kog korisnika koji je izvršio transakciju od 20.000 USD ili više u kriptografiji između 2017. i 2020. godine.

„Prikupljanje podataka u danas odobrenom pozivu važan je korak kako bi se osiguralo da vlasnici kriptovaluta slijede porezne zakone. Oni koji obavljaju transakcije s kriptovalutom moraju ispuniti svoje porezne obveze kao i svi drugi porezni obveznici ”, rekao je u najavi David Hubbert, vd pomoćnika državnog tužioca Poreskog odjela Ministarstva pravde.

Lov na kripto-izbjegavače poreza

U svojoj najavi, DOJ je pojasnio da sudska naredba ne navodi da je sam Kraken počinio bilo kakve prekršaje. Umjesto toga, istraga Porezne uprave fokusirana je na „utvrdivu skupinu ili klasu osoba“ koja „možda nije u skladu s internim zakonima o prihodima“.

Kao takva, IRS je zatražila da Kraken dostavi sve dokumente i evidencije transakcija koji se mogu koristiti za identifikaciju korisnika poreza iz gore spomenute grupe.

„Nema opravdanja da porezni obveznici i dalje ne prijavljuju prihod i porez zbog transakcija u virtualnoj valuti. Ovaj poziv Johna Doea dio je našeg napora da otkrijemo one koji pokušavaju izbjeći izvještavanje i izbjeći plaćanje poštenog udjela “, dodao je povjerenik IRS-a Chuck Rettig.

Porezna služba Ministarstva pravde podnijela je zahtjev za dobivanje podataka kupaca Kraken početkom aprila. Međutim, sudija je to u početku porekao, tvrdeći da je zahtjev preširok. Nekoliko dana prije, sud je ovlastio poreznu upravu da uputi poziv John Doe-u korisnicima kompanije za kripto plaćanja Circle.

Izvor: Court Greenlights IRS Access to Kraken’s Customer Data - Decrypt