Što je to DAG?

Što je to DAG

DAG, ili Directed Acyclic Graph, je struktura podataka koja se koristi u nekim blockchain platformama kao alternativa tradicionalnom blok-lancu. Za razliku od blok-lanca, u DAG-u je moguće izdati više blokova ili transakcija istovremeno, omogućavajući paralelno izvršavanje.

DAG omogućava paralelno izvršavanje transakcija, što može poboljšati skalabilnost blockchaina i smanjiti troškove transakcija. Također, neke DAG-based platforme tvrde da su otpornije na napade poput double spendinga i skaliranja napada jer se ne oslanjaju na konsenzus putem rudarenja blokova kao što to rade tradicionalni blockchaini poput Bitcoina. Umjesto toga, mnoge DAG platforme koriste model konsenzusa poznat kao “asinkroni konsenzus”.

BFT?

Byzantine Fault Tolerance (BFT) je koncept u računarstvu i kriptografiji koji se odnosi na sposobnost distribuiranog sustava da održi svoju funkcionalnost i integritet pod pretpostavkom da neki čvorovi (node-ovi) u sustavu mogu biti nepouzdani ili zlonamjerni. Sustavi koji koriste BFT su dizajnirani tako da mogu prepoznati i ispravno obraditi pogreške ili napade, čak i kada dođe do situacija gdje neki čvorovi šalju proturječne ili zlonamjerne informacije. BFT igra ključnu ulogu u osiguravanju sigurnosti i pouzdanosti distribuiranih sustava, posebno u kritičnim aplikacijama kao što su financijske transakcije, vođenje glasovanja ili upravljanje kritičnom infrastrukturom.


1/3 NODE-ova mogu biti nevjerni.

Asynchronous ili Synchronous consensus

Asinkroni i sinkroni konsenzus su dva različita modela za postizanje sporazuma unutar blockchain mreže. Sinkroni konsenzus zahtijeva da svi članovi mreže aktivno sudjeluju i čekaju potvrdu od većine prije nego što nastave s novim transakcijama ili blokovima, dok asinkroni konsenzus omogućava neovisno izdavanje transakcija bez potrebe za čekanjem na globalnu potvrdu.

  • Synchronous konsensus se koristi u mrežama poput Bitcoina ili Ethereum 1.0
  • Asynchronous konsensus se koristi u DAG mrežama.
    BITNO!

DAG konsenzus protokola koji su vrijedni pažnje

Prema mojem istraživanju, ovdje su neki protokoli koji nisu široko poznati, ali su mi privukli pažnju dok sam istraživao i učio o DAG-u.

Bullshark: DAG BFT Protocols Made Practical

Bullshark - whitepaper

  1. Prvi DAG-based asinkroni Byzantine Atomic Broadcast protokol
  2. Optimiziran za sinkroni slučaj, smanjujući potrebu za dodatnom komunikacijom
  3. Pruža niskolatentni brzi put koji iskorištava sinkrone periode, eliminirajući složene mehanizme promjene prikaza
  4. Postiže visoku propusnost od 125,000 transakcija u sekundi s latencijom od 2 sekunde za 50 sudionika
  5. Implementirani protokol je izrazito jednostavan s samo 200 linija koda na postojećoj DAG-based mempool implementaciji (Narwhal & Tusk)
2 Likes