Stigao najvažniji dio prijedloga regulative kripto tržišta

Prije svega pokazaću vam originalni dokument vijeća Europske Unije ; prijedloga o regulaciji kripto tržišta koji se nalazi na 405 stranica.Da ne bi morali čitati sve sažet ću vam ukratko.

https://www.consilium.europa.eu/media/53105/st14067-en21.pdf
(PDF FORMAT)

Regulacija je bitna izdavaocima tokena, kao i firmama koje nude centralizovane usluge (cexovi, centralizovani novčanici). Ali i korisnicima da znaju šta ih čeka.

ZAKONI ZA IZDAVAOCE TOKENA:

A) Izdavanje NFT-eva (digitalna umjetnost, kolekcionarske slike itd…) nije regulisano ovim zakonom, tj ove regulacije ne važe za NFT-eve, čak ni kad se prodaju za velike pare na Opensea i slično.

B) Utility tokeni: nema regulacija. Ali bitno je znati definiciju korisničkih tokena u EU… to su oni tokeni koji samo pružaju pristup uslugama i platformi izdavaoca tokena (npr igrici i sl).

C) Airdropovi: nema regulacija.
Pod time se podrazumijevaju oni airdropovi koji ne traže za uzvrat privatne informacije, pare, naknade i provizije.

D) Rudarenje ili stejkovanje radi validacije transakcije: nema regulacija!

E) Stabilni tokeni: jako striktne regulacije!!
Samo prepoznate institucije u EU će smjeti da izdaju stabilne tokene (tj tzv e-novac tokene, elektronski novac tokene), i moraće da poštuju vrlo stroga pravila. Kao dio ovih strogih pravila izgleda da EU gradjanima neće biti dozvoljeno da zaradjuju prinose na stejkovanju stabilnih tokena. Proći će vremena dok se ovo ne prihvati kao zakon pa centralizovane berze i dalje vjerovatno imaju par godina da zamjene Teter “regulisanim” tokenom. Dakle neće doći do iznenadne Teter apokalipse. Inače isto su strogi i zakoni koji se tiču stabilnih tokena koji se oslanjaju na vrijednost korpe neke imovine (npr nekoliko nacionalnih valuta) radi stabilizacije svoje vrijednosti (to su tzv asset-referenced tokeni, i to je EU uradila da bi sje*ala Fejsbukovu Libru).

F) Kriptovalute i tokeni (koji nisu stabilni niti korisnički tokeni): djelimična regulacija.

Postoje vrlo detaljni zahtjevi kako treba da izgleda Bjeli Papir, kako smije marketinški da se reklamira itd. ESMA će vrv izdati i templejte i standarde za pisanje Bjelog Papira. Klasika.

ZAKONI ZA BERZE:

A) Ovdje je sve striktno… firme moraju da budu autorizovane u EU državama, da imaju odredjeni iznos kapitala, obezbjedjenja, zaštite kapitala i privatnosti korisnika., sve kao i obično… ali izjava koja se tiče privacy tokena je : platforma ne smije prihvatati tokene koji imaju u sebi ugradjenu tehnologiju anonimnosti, osim ako berza ima načina da identifikuje korisnika i njegovu transakcionu historiju.

B) DEX i DeFi: nema regulacija (jos uvijek)

Za njih ne važe prijedlozi ovih zakona. E sad… neki djelovi zakona važe za “berze koje su djelimično decentralizovane”, ali ovo je sad sve do interpretacije. U narednih par godina će EU istraživati DeFi i da li da ga reguliše ili ne.

C) Novčanici: nema regulacija!

Sve u svemu, ovo je dobar prijedlog zakona, kad uporedimo sa drugim zakonima u svijetu. Koji su koraci? Prvo, Evropski Parlament i Council of EU su upravo ušli u zvaničnu fazu toga da ovaj prijedlog postane zakon. Ukoliki se usvoji moraće da ga poštuje svaki entitet koji posluje u EU. Parlament i Council moraju da ga izglasaju. Vrv će ga izglasati sa manjim izmjenama, ali biće vrlo sličan ovome što je predloženo. Cilj ovih regulacija je da “podrže inovacije i fer konkurenciju”, zaštite ritejl, da omoguće kripto provajderima pristup bankama, širenje poslova na prekograničnom nivou itd. EU takodje kaže da nema namjeru da reguliše samu tehnologiju.

7 Likes

Odličan post, hvala Mendax :muscle:

1 Like