Startup za pozajmljivanje novca Tala koristi Visu za plaćanja stablecoinima

Tala ima za cilj pružanje finansijskih usluga zajednicama koje nemaju dovoljno usluga.

Tala, kompanija koja pruža finansijske usluge zajednicama bez pristupa bankama, najavila je novo partnerstvo s Visom oko plaćanja putem USD Coin-a.

USD Coin (USDC) je stabilnicoin - vrsta kriptovalute koja je namijenjena podudaranju s vrijednošću fiat valute (u ovom slučaju američkog dolara). U teoriji, stabilan novac vam omogućava da svoj novac držite u kripto, a da se ne morate nositi s nestabilnošću imovine poput Bitcoina ili Ethereuma.

Tala također kaže da je udružen s Circle i Stellar te planira pokrenuti digitalni novčanik za USDC putem svoje aplikacije. Circle je kompanija koja stoji iza USDC-a, a Stellar upravlja jednim od blockchaina na kojem radi.

U saopćenju za javnost napominje se da bi novčanik potencijalno mogao biti povezan s vrstom debitne kartice koja se nudi putem Vise, a koja bi kupcima mogla pružiti “besprijekoran način trošenja u odnosu na njihov USDC saldo kod bilo kojeg od 70 miliona trgovaca širom svijeta koji prihvate Visa”. To ne znači da bi zapravo mogli plaćati u USDC-u - kao i kod ostalih kripto debitnih kartica, kripto bi se pretvorilo u fiat novac u trenutku kupnje.

Do sada kompanija nije najavila nikakve konkretne planove za izdavanje kartice. Glasnogovornik Vise rekao je za Decrypt da “Tala još ne najavljuje ili pokreće program kartica, ali vizija koja podupire sporazum je omogućiti kupcima Tale da primaju USDC, na primjer od porodice iz inozemstva, direktno u svoj Tala novčanik.”

“Svoj USDC mogli bi pohraniti u svoj Tala novčanik kao vid uštede ili ga neprimjetno potrošiti putem povezane Visa kartice”, dodala je.

Visa se sve više uključuje u Circle i USDC tokom posljednjih nekoliko mjeseci; kompanije su najavile formalno partnerstvo u decembru prošle godine i od tada se poigravaju USDC-namirenim transakcijama na platnoj mreži Visa.

Krajem prošlog mjeseca, izvršni direktor Vise Al Kelly rekao je da se kompanija “naslanja na [kripto] na vrlo, vrlo velik način”.

Izvor: Money Lending Startup Tala Taps Visa for Stablecoin Payments - Decrypt