Šta su to Altcoins?


Bitcoin nije jedina kriptovaluta u opticaju. Aktivnih i manje aktivnih valuta ovog tipa ima jako puno, tako da je u smislenu analizu tržišta potrebno uložiti zaista mnogo vremena.

Čitanje specijalizovanih foruma, praćenje stanja pada i rasta specifičnih valuta u odnosu na dolar u određenom periodu i savetovanje s nekim ko ima iskustva u rudarenju i ditribuciji kriptovaluta – sve je to apsolutno neophodno ako mislite da uradite nešto na ovom polju.

Najpopularnija zamjena za Bitcoin jeste Ethereum, Dash, Monero koji su postali popularani zato što stvorili dovoljan broj ljudi koji ga rudare, te tako postali relevantni za mjenjačnice, ali istovremeno isplativi za samostalno rudarenje.

Altcoine možete samostalno i efikasno rudariti na jednom ili nekoliko računara, što za Bitcoin, zbog broja majnera, već odavno nije vijabilno riješenje. Za Bitcoin postoje namjenski rudari tzv. ASIC rudari. Prosto rečeno, ako je broj novčića fiksan, a njegova težina kopanja sve veća, pojedinačnom korisniku ce trebati više vremena ili više procesorske snage (popularno zvane megahešovi) da iskopa određen iznos.

Altcoini vrijedni pažnje

Ukoliko ste pratili neki coin vrijedan pažnje, slobodno ostavite poruku ispod kako bi isti dodali.

4 Likes