Šta je Uniswap?

Kratka historija Uniswapa

Tvorac Uniswapa, Hayden Adams, bivši inženjer u Siemensu, inspiriran objavom Vitalika Buterina, a na prijedlog prijatelja odlučio se okušati u programiranju te je slijedio ideju da napravi decentraliziranu kripto mjenjačnicu koja će funkcionirati na principu AMM (automated market making) u odnosu na klasični order book. Sama ideja nije toliko kompleksna u svijetu programera, ali potrebno je bilo uložiti puno napora u izradu jednostavnog korisničkog sučelja kojeg bi korisnici svakodnevno koristili. 50 000 $ koje mu je dodijelila Ethereum fondacija bili su glavni okidač za daljnji rast i razvoj. Ubrzo su uslijedile milijunske investicije nekoliko venture capital fondova, od kojih je najpoznatiji Andreessen Horowitz.

Šta su to decentralizirane mjenjačnice?

Decentralizirane kripto mjenjačnice su autonomne decentralizirane aplikacije koje omogućavaju kupcima i prodavačima da slobodno trguju bez davanja kontrole nad svojim sredstvima posrednicima.Korisnički račun kod decentraliziranih mjenjačnica uopće nije potreban i pružena je anonimnost.

Najveća prednost decentraliziranih mjenjačnica u odnosu na centralizirane poput Coinbase-a i Binance-a jeste sigurnost. Kripto mjenjačnice često su na meti hakera i u prethodnim godinama dogodili su se značajni napadi u kojima je puno korisnika izgubilo svoje kriptovalute. U slučaju korištenja decentraliziranih mjenjačnica korisnici ne drže svoje kriptovalute na računima mjenjačnica, nego kupnju/prodaju obavljaju putem pametnih ugovora preko svojih novčanika, od kojih je najpopularniji Metamask u obliku ekstenzije za internetski preglednik.

Kako je Uniswap odlučio pokrenuti sopstveni token?

Uniswap je učinio revolucionarni potez i pokrenuo novi trend u svijetu kriptovaluta. U bull marketu 2017. godine uobičajeno je bilo da prije nego što neka kriptovaluta izađe na tržište, prikupi novac putem ICO-a. Iako se ICO kao koncept činio vrlo inovativnim načinim sakupljanjem sredstava, mnogi projekti su u svojim whitepaperima obećavali puno više nego što su zapravo mogli ispuniti. Nastao je ogroman bubble, koji se naravno brzo ispuhao i od tada izraz ICO uz sebe veže negativne konotacije. Najveća razlika između 2017. godine i današnjice je što mnogi projekti sada imaju već gotov proizvod i uglavnom jasan token utility, što je od presudne važnosti.
U zadnjih godinu-dvije vrlo su popularni tzv. fair launch načini pokretanja kriptovaluta. Svrha je da rani korisnici putem korištenja protokola projekta steknu tokene. Rasprave se najviše vode oko uloge venture capital fondova u samim projektima i njihova rana i značajna ulaganja sigurno puno znače za mlade projekte koji su u početnim fazama razvoja.

Volumen i likvidnost

Uniswap, kao najpopularnija i najkorištenija decentralizirana mjenjačnica ima najveći volumen i likvidnost u odnosu na konkurenciju koja je sve veća. Zanimljiv je podatak da je Uniswap u septembru 2020. prestigao Coinbase u volumenu trgovanja, što ukazuje na jačinu i trend decentralizacije. Coinbase ima preko 1000 zaposlenika, postoji 9 godina i trguje se svim većim kriptovalutama, dok Uniswap ima desetak zaposlenika, postoji manje od 3 godine i trguje se samo erc-20 tokenima.
Likvidnost i volumen trgovanja vrlo je lako provjeriti u svakom trenutku zbog transparentnih osobina blockchaina.

Postavlja se pitanje je li likvidnost sigurna? Naime pružatelji likvidnosti nisu obvezni pri pružanju likvidnosti zaključati svoje tokene na određeno vrijeme, već mogu u bilo kojem trenutku, izvući ih iz liqudity poola i prebaciti ih potencijalno u drugu decentraliziranu mjenjačnicu.

Šta očekivati?

Konkurencija je svakim danom sve veća. Vjerujem da Uniswap ima spremnih „aseva“ u rukavu kojim će snažno odgovoriti. Do sad je Uniswap imao dvije nadogradnje, a u DeFi zajednici na društvenim mrežama kruži priča oko treće, koja bi mogla donijeti veliko oduševljenje svih DeFi korisnika. Špekulira se da bi Uniswap v3 mogao integrirati neku od novih tehnologija poput ZK ili Optimistic rollups-a, koji predstavljaju rješenje problema zagušenosti na Ethereumu. Ukratko, Layer 2 tehnologija ima veliko priznanje od strane Ethereum zajednice i procjene su kako bi u prvoj polovici ove godine neki DeFi protokoli mogli integrirati ovaj tip rješenja. Transakcije i interakcije s pametnih ugovorima preselile bi se s Etherumovog glavnog chaina na drugi nivo, koji je isto siguran kao i glavni, ali ima puno veće kapacitete.

#šta #je #uniswap

1 Like

Uniswap v3 whitepaper.

1 Like

Crypto.ba © est. 2017 United Fintech Freaks - UFF