Šta je kriptoanarhija? (dio I.)

U prethodnom tekstu “Bitcoin između digitalne sigurnosti i senzacionalizma”, najavili smo tekst o pojmu kriptoanarhije i šta zapravo ona predstavlja.

“Bauk kruži svijetom. Bauk kriptoanarhije!”

U tehnološkom dobu, stvorila se potreba za osnivanjem novih alternativnih pokreta koji će kroz tehnologiju odgovoriti na svakodnevne izazove politike, ekonomije i socijalne pravde. Jedan od njih jeste kriptoanarhija.

Kriptoanarhija predstavlja kibernetičku realizaciju anarhizma. Podrazumjeva korištenje kriptografskih softvera da bi se izbjegla moguća interupcija prilikom slanja i primanja informacija na kompjuterskoj mreži, u svrhu zaštite privatnosti i političke slobode.

Motivi kriptoanarhista se baziraju na tri cjeline od kojih je prva otpor prema masovnom nadzoru kompjuterskih mreža i komunikacija. Zaštita od masovnog nadzora je jedna od najbitnijih karika jer oslobađa individue od moguće zloupotrebe i narušavanja privatnosti od strane vlada i sigurnosnih službi.
Samim korištenjem enkripcije, individua postaje slobodna u digitalnom prostoru od masovnog nadzora. Kontroverze koje su potvrdile postojanje masovnog nadzora, poput zviždanja Edvard Snoudena, privukle su dosta novih pripadnika kriptoanarhije koji su do tada smatrali da je masovni nadzor “samo još jedna teorija zavjere.”

Zašto je masovni nadzor problem?

Masovni nadzor predstavlja neautorizirani pristup Vašim podatcima od strane trećih lica.
I odmah da kažem da masovni nadzor nije samo problem, već je i apsolutno neproduktivan jer je njegova prvobitna forma bila otkrivanje ilegalnih radnji u digitalnom prostoru. Međutim, njegov potencijal za praćenje svake osobe na planeti Zemlji je ubrzo otkriven i iskorišten. Pa tako je masovni nadzor od sredstava imaginarne zaštite postao sredstvo posmatranja i narušavanja privatnosti od strane sigurnosnih i drugih službi.
Iako postoje pravne regulacije koje zabranjuju takav vid nadzora građana, same države i njihove službe ga narušavaju, a sistem nadzora ne može biti uočen dok se ne otkrije u svom potpunom spektru.
2013. godine, kontraverza NSA programa zvanog “PRISM” izazvao je previranja u aktivističkim, vladinim, ali i drugim organizacijama koje se bave posmatranjem masovnog nadzora, te njegove opasnosti po građane.
No, ni to nije bilo dovoljno da bi se ljudi informisali o opasnosti nadzora, govoreći da “nema ko šta saznati.”
Sama percepcija nadzora da se on koristi za saznanja je pogrešna. On se koristi kao ubojica građanskih sloboda koje su već i bez njega diljem svijeta narušena. On je ubojica Vaših ljudskih prava na privatnost. Zamislite da Vas neko posmatra dok se tuširate u kupatilu?
Vjerovatno bi ste izašli i istukli ga.
A sada zamislite da neko posmatra apsolutno sve što radite na Internetu?
I dalje smatrate da to nije problem?
Čak ni da zna Vaše najdublje fantazije i tajne?

Preispitajte svoj stav još jednom.

Druga stvar koju uništava masovni nadzor jeste pojam slobode ekspresije političkog stava i mišljenja. Zamislite da u Vašoj državi bude izglasan predsjednik koji posjeduje tendencije da je pretvori u totalitarnu. U određenom momentu života, na forumu, daleko od očiju realnog života, Vi ste napisali pogrdne riječi o njemu.

Već znate da se u bazi podataka Vaše ime krije kada se ukuca pojam “predsjednik, prijetnja, mišljenje.” Sada znate ko će provesti par dana ili mjeseci u zatvoru (da ne govorim o mogućim Orvelovskim scenarijima).

Nadzor ne prijeti samo sa političke strane ili strane građanskih sloboda. On prijeti oduzimanjem Vašeg intelektualnog vlasništva, između ostalog.

Kao gratis pitanje za promišljanje jeste – who watches the watchmen?

Kako se zaštiti?

  1. Enkripcija je Vaša najbolja prijateljica

Najlakši način za odbranu od masovnog nadzora jeste enkriptovati sve. Enkripcija komunikacija je najbitnija i u našem malom priručniku za slobodu komunikacija (https://forum.crypto.ba/t/zastita-komunikacija-part-i/342) , opisali smo na koji način se enkriptuju kanali komunikacije, ali i ostala prateća hardverska oprema.

Iako se smatralo da je enkripcija kompromitovana, enkripcija (ukoliko je odrađena dovoljno dobro) ne može biti kompromitovana, osim ako je Vi niste odlučili kompromitovati nesavjesnim dijeljenjem senzitivnih informacija poput privatnog ključa.

  1. S(T)v(OR)ite uslove za sigurnost

TOR je najpoznatiji program koji bezuslovno štiti Vašu anonimnost na Internetu. Korištenjem TOR-a podržavate ne samo otvoreni softver, već mnogo veće ideale poput slobode, necenzure, anonimnosti i privatnosti.

Druga odlična stvar jeste I2P anonimna mreža koja nudi jaku protekciju privatnosti za komunikaciju na Internetu. Oduševljava svojom lakoćom, te je prijateljski nastrojena prema svima koji žele svoje podatke osigurati na : e-mailovima, web pretraživanju, blogovanju, forumima, chatovima, dijeljenju fajlova, decentralizovanom pohranom fajlova i mnogo toga.

Više o I2P - I2P Anonymous Network

  1. Čuvajte Vaše informacije!

Razmislite o podatcima koji mogu biti kompromitovani i one koje bi neko želio iskoristiti protiv Vas. Koristite eksterne uređaje za pohranu ekstremno vulnerabilnih podataka poput jeftinih laptopa nekonektovanih na Internet, USB stikova, eksternih diskova ili drugih vidova eksterne pohrane. Naravno, enkriptujte uređaje.

  1. Promoviši, podiži svijest i pomaži drugima!

Čestitamo!
Postali ste enkriptovani. A sada je red da pomognete drugima kojima je pomoć potrebna. Pomozite da se podigne svijest u Vašoj zajednici, saznajte više o važnosti privatnosti i anonimnosti, naučite druge kako da enkriptuju i ostanu sigurni u virtualnoj domeni.

U svakome od nas prisutnih u digitalnoj sferi se krije jedan kriptoanarhista.

(nastaviće se…)

5 Likes