Španjolska porezna agencija izdaje upozorenje vlasnicima kriptovaluta

Španjolska porezna agencija upozorava da bi gotovo 15.000 vlasnika kripta moglo biti kažnjeno ako ne prijave svoje posjede u svojim poreznim prijavama.

Španjolsko Ministarstvo financija (Ministerio de Hacienda) izdalo je upozorenje da su kripto imanja oporezivi dohodak, a ako kriptoposjednik ne prijavi ta gospodarstva, bit će u redu za visoku kaznu, po Telemadrid

S početkom nove financijske godine, španjolski porezni uredi upozoravaju španjolske kriptoposjednike na njihove porezne obveze. Prema izvješću u Telemadridu, španjolsko Ministarstvo financija procjenjuje da će otprilike 15.000 Španjolaca morati uključiti vlasništvo nad kriptovalutama u svoje porezne prijave.

Prema španjolskom poreznom zakonodavstvu, vlasnici kripto valuta morat će plaćati porez ne na kupnju kriptovaluta, već na bilo kakvu prodaju kriptovaluta.

Porezni stručnjaci Jesús Gascón, Marta Rayaces i Enrique García, navodno su rekli Telemadridu da se vlasnici kripto podataka moraju izjasniti koju su prodaju izvršili iz kriptovaluta tijekom 2020. „Ili zato što smo ih promijenili u eure, u drugu kriptovalutu ili zato što smo ih koristili za kupiti robu, stan ili automobil ”, rekli su.

Španjolski Bitcoin bum
Kao i u drugim dijelovima svijeta, kripto industrija bilježi nagli porast u Španjolskoj - posebno u Madridu, glavnom gradu. Telemadrid napominje da je već sada moguće platiti kriptovalutama u preko 100 objekata u španjolskom glavnom gradu.

No, došlo je do reakcije vlasti na procvat Bitcoina. Nakon velike reklamne kampanje kripto razmjene Bit2me na ulicama Madrida, španjolska Nacionalna komisija za tržište vrijednosnih papira (CNMV) predložila je stroža pravila za reguliranje “rizičnih” bitcoin uličnih oglasa u zemlji. CNMV i Banka Španjolske također su izdali zajedničku izjavu u vezi s investicijskim rizicima svojstvenim kriptovalutama, opisujući ih kao nestabilne, složene i nedostatne transparentnosti.

Izvor: Spanish Tax Agency Issues Warning To Cryptocurrency Holders - Decrypt

1 Like

Interesantne vijesti o ovoj tematici, ali mi se cini da je ozbiljnost ovakvih poduhvata u rangu mickey mausa i ostalih čarobnih likova. Mogu misliti koliko će ljudi preko noci izgubiti svoje sifre od walleta odnosno pristup istom…nazalost

Sve počinje od banaka koje nebi smjele da dozvole vašu transakciju nikome na uvid…a upravo to rade poreskoj i svjesno krše svako pravilo privatnosti… Poreska može da izda opomenu da morate da prijavita ali čak ni posle toga ne mogu dokazati ništa jer čak i banke ne mogu sve odati podatke jer i one zavise od drugih banaka koje gle slučaja ipak ne dozvoljavaju podatke o transferima klijenata :smiley: sve pričam jer su isto pokušali sa prijavom imovina i u suštini ko se prepao njihovih priča priajvio je ko nije nikom ništa

1 Like

Bogme moja banka predala, tačnije IZDALA sve moje podatke poreznoj, tako da ovo što god govorite “ne može”, kod nas u BiH može itekako!

:smiley:

@Develoco je u Španiji, šta kažu hehe

Jesi li morao tačnije moraš li plaćati porez i po kom osnovu plaćaš

1 Like

Porez na dobit, 10%