Šef St. Louis Fed kaže da bitcoin nije izazov globalnoj dominaciji američkog dolara

James Bullard također je usporedio bitcoin sa zlatom kao sigurnom imovinom.


Šef Federalne rezerve St. Louis vjeruje da bitcoin ne predstavlja prijetnju statusu američkog dolara kao globalne rezervne valute.

U intervjuu za CNBC u utorak, James Bullard rekao je da će Fedov fokus na politici ostati usmjeren na globalnu dolarsku ekonomiju “koliko god je pogled mogao vidjeti”.

Izvor: https://www.coindesk.com/bitcoin-federal-reserve-threat-us-dollar

“Hoće li cijena zlata rasti ili padati ili će bitcoin ići gore ili dolje, to zapravo ne utječe”, rekao je Bullard.

Umjesto toga, Fedov predsjednik označio je “privatno izdane” kriptovalute, a koje vlada nije sankcionirala, kao primarno pitanje. Bullard je potom izveo usporedbu s vremenom u povijesti SAD-a prije građanskog rata kada su banke izdavale vlastite novčanice.

“Svi su trgovali okolo i međusobno su trgovali s različitim popustima, a ljudima se to uopće nije svidjelo”, rekao je Bullard. “Mislim da bi se ista stvar dogodila i s bitcoinima ovdje.”

Konkretno, Bullardova zabrinutost usredotočila se na scenarij u kojem bi valute mogle postati “neuniformirane”, predviđajući situaciju da korisnici uđu u Starbucks plaćajući bilo bitcoin, eter ili američki dolar.

„To ne radimo tako. Imamo jedinstvenu valutu koja je stigla u vrijeme građanskog rata ”, rekao je Bullard.

Šef St. Louis Feda također je primijetio da investitori traže sigurno utočište usred “konkurencije valuta” kao što su to činili stoljećima, uspoređujući bitcoin sa zlatom.

“Bilo bi vrlo teško dobiti privatnu valutu koja je zaista više poput zlata koja bi igrala tu ulogu, tako da mislim da u budućnosti nećemo vidjeti nikakve promjene”, rekao je Bullard.

Bullardovi komentari stigli su dok je bitcoin dosezao novi vrhunac svih vremena iznad 50.000 američkih dolara, potaknut snažnom institucionalnom potražnjom poput proizvođača automobila Tesle, tvrtke za poslovnu inteligenciju MicroStrategy i korporativne investicione banke BNY Mellon